Ilustrasjonsbilde tatt av Noorulabdeen Ahmad fra Unsplash

World Hello Day: la oss bruke dialog og kommunikasjon for å skape en bedre verden sammen

21. november 2020

Dialog blant mennesker kan være med på å skape et mer åpent, anerkjennende og undrende samfunn. Et samfunn som løser konflikter og stigmatiseringer ved å være i samspill og kommunikasjon med hverandre.

Verdens hallo dag eller bedre kjent internasjonalt som «World Hello Day» blir feiret i 180 land for 43. gangen i år. Konseptet for dagen var startet av Brian McCormack og Michael McCormack først i 1973. Markeringen av denne dagen hadde som formål om å skape gode interaksjoner mellom mennesker i ulike samfunn. Dagen hadde til hensikt om å dempe en amper konflikten som hadde vart i flere år mellom Israel og Egypt. Virkningen av denne dagen skulle vise folk i midtøsten, en diskurs om at konflikter og krig også kan løses gjennom kommunikasjon og dialog. Dette ledet til en fredfull diskusjon etter krigen mellom arabere og Israel og var den første dialogen mellom disse landene på 25 år.

Hallo, vi ønsker en bedre verden

Denne dagen blir betegnet som fredens dag, fordi samfunnsborgere rundt i verden uttrykker hva de ønsker for å skape en bedre verden. I en verden hvor det koker rundt omkring i en rekke ulike debatter, har vi godt av å kunne ta inspirasjon og lærdom av det denne dagen står for. Vi bør sette press på regjeringer og ledere rundt i verden og bruke vår stemme til å fortelle hvordan vi ønsker at vår verden skal være.

Det kan være en rekke debatter som å pushe verdens ledere til å trekke frem bedre tiltak klimaet vårt, gi kvinner retten til å ta abort, uten at en lov skal ulovliggjøre det. Eller endre og arbeide mot systematisk rasisme og diskriminering av folk LGBTQ miljøet.

Vi bør internalisere denne dagens sunne intensjoner i vår hverdag, i våre diskusjoner og i de konfliktene vi står i. Alt kan løses og sås bedre, med kommunikasjon, åpenhet, refleksjon og interaksjon. Det er slik vi lærer å se eller forstå hverandres perspektiver. Vi må ta imot gjennom å høre og gi gjennom å dele egne tanker.

Si hallo til hverandre i alene og mørke tider

Særlig under denne perioden vi har over oss, hvor vi er veldig begrenset og dagene våre er snudd opp ned. Så kan vi kanskje setter ekstra pris på hvordan våre liv var før pandemien kom. Den gangen der vi kunne hilse på bussføreren, folk i nærbutikken, treningssentrene og generelt folk  i hverdagen. Mange av oss opplever en mer ensom hverdag og vi er på vei mot mørkere tider, som kan oppleves ekstra tung for mange av oss.

Da er det også ekstra viktig at vi sier hallo til hverandre og verden og det særlig i dag. Dette så klart på en forsvarlig måte og etter de retningslinjene vi er pålagt å følge.

Tips: For eksempel kan du sende en melding til 10 personer. Spør hvordan det går, ta et zoom møte, send et brev til dine besteforeldre eller en gammel venn du ikke har snakket med på en stund.

Få kontakt og skap kontakt med med verden rundt deg. Den trenger deg, slik du trenger den, si hei og hallo!