bilde av demonstranter med et greta thunberg skilt

Voksne nordmenn, hvor kommer hatet fra?

26. september 2019

De siste dagene har vi sett en enorm oppblomstring av netthets mot Greta Thunberg. I forbindelse med FNs 74. Generalforsamling i New York var den unge aktivisten invitert til å holde en tale. Og talen var klar; ”Dere har sviktet oss”; hvor Greta sikter til generasjonene før henne som har skapt og opprettholdt globale klimautfordringer.

Urovekkende diskriminering av utseende til barn

Kari Jaquesson var raskt ute med å kritisere utseende til Greta på Twitter, hvor hun mente at den eneste grunnen til at hun har blitt ”utvalgt” til å fronte en miljøsak er fordi hun er en mindre attraktiv og underutviklet jente. Og, ikke overraskende er mesteparten av hetsen utført av voksne mennesker.

Normalt sett ser jeg denne oppførselen i kommentarfeltene til nyhetsmedier, men denne gangen dukket det opp på facebook-feeden, delt av en jeg kjenner. En av kommentarene var: ”Hadde dattera mi stått fram på den patetiske måten denna drittungen gjer. Hadde eg sitte inne for å grisebanke ho nå. For denna jentungen e sjuk i hue færdig prata”. Kommentaren ble skrevet etter den voksne personen hadde kalt Greta ”et gremlingstryne”.

UNICEF Norge oppfordrer på sin Facebook voksne om å tenker seg om to ganger: “ Dette er barn, og de fortjener å bli behandlet med respekt - slik alle mennesker gjør”.

Sak eller person?

En ting er å være uenig i et politisk ståsted eller et budskap, en annen ting er å bruke diskriminering og hatytringer som virkemiddel. Jeg kan godt forstå at man stiller seg spørrende til om Greta blir utnyttet i front for klimabevegelsen. Jeg kan og forstå om folk har ulike meninger om klimakrisen er fakenews, men hvorfor gjøres dette om til et personangrep på et barns utseende og ytringsfrihet?

Tweeten til Jaquesson og facebook-kommentaren jeg delte er på alle måter hatefulle ytringer og diskriminering. Det er på alle måter en umoden måte å forholde seg til uenighet.

Det er i beste fall en hersketeknikk som utfolder seg i det skjeve maktforholdet mellom en voksen og et barn, og som forenkler et viktig budskap ned til spørsmål om utseende.

Frykt fører til hat

Hvorfor føler så mange voksne nordmenn seg så utfordret og motløse at det eneste de kan ty til er hat og diskriminerende uttalelser i det offentlige rom? Både i FB-innlegget og andre kommentarfelt ser jeg frykten for å miste tilgang til bil og transport. Bompenge-debatten beviste at dette er et tema som har berørt mange nordmenn.

Er dette roten til hatet? Frykten for å miste bilen din?

Vi kunne hatt en konstruktiv debatt om klima. Jeg er ikke alene om å ønske mer innsikt i forskningsrapporter som belyser nye perspektiver om klimaendringene. Som motbeviser CO2 avtrykket kjøtt og melkeproduksjonen skaper, som motbeviser at 15 tonn plast havner i havet hvert eneste minutt eller at Bangladesh vil etterlate flere titalls klimaflyktninger om 20-30 år.

Men rapportene viser det de viser. Klimaendringene skjer.

Ta deg sammen og bruk stemmen din konstruktivt

Uenighet om miljø- og klimaspørsmål er sunt, men bare i den forstand som oppfordrer til konstruktive løsningsorienterte samtaler.

Hvis du er uenig i Greta Thunberg eller FNs 17 bærekraftsmål; del gjerne din personlige innsikt om saken, og hvordan du mener dette bør/kan/skal løses.