Kvinne ser ut vinduet med en kaffikopp

Vinteren og deg

27. januar 2020

Januar er offisielt måneden for vinter, i hvert fall for den sørlige delen av Norge. Resten av Norge har allerede befunnet seg i vinterland en stund. Men for oss i Sør er det nå det oftest blir skikkelig kaldt, ullplaggene blir et must og for noen av oss befinner vi oss mer inne enn ute.

Det er jo ikke det at det ikke har vært kaldt allerede. November og desember er oftest måneder som også er kalde og mørke. Men januar føles som en reell vintermåned. Det er akkurat derfor vi deler denne sesongartikkelen med deg nå, for å gi deg råd, tips, og mulige nye perspektiver på hvordan du kan komme vinteren best mulig i møte.

New Year, NO new you

Januar indikerer ikke bare en ny værstasjon, men det er også starten av et helt nytt år. Rett etter julefeiringen og all kosen opplever vi å bli bombardert av alle «eksperters» råd for hvordan å slanke bort julekiloene, hvordan vi skal få bedre økonomi i det nye året, hvordan skape nye rutiner, hvordan å bli «et nytt og bedre deg» og listen bare fortsetter.

Januar blir liksom måneden hvor du skal endre på alt, og starte helt på nytt fordi det gamle det er liksom ikke greit nok. Men vet du hva? Akkurat hvor du er nå: det er mer enn godt nok! Du er alltid mer enn god og bra nok uansett hvor mange kilo du la på deg under jula, eller hvor middels du var på å håndtere personlig økonomi, og hvor mye du enn tuklet til nye rutiner du absolutt skulle implementere. Selv om dette var deg i fjor så er du i dag - nå: mer enn god nok.

Ikke la disse «ekspertene» gå i hodet på deg, og for all del ta alt du ser på sosiale medier med en stor klype salt (det bør du gjøre uansett). For tiden er inne hvor alle skal annonsere sine nyttårsforsett og igjen påminne deg om at du er et uferdig oppussingsprosjekt som aldri tar slutt virker det som. Alt dette er feil.

Ett perspektiv å ta med seg inn i Vinteren er dette: du er ikke et uendelig oppussingsprosjekt – du er ditt eget ubegrensede potensiale!

Du har sikkert tenkt tanken over noe du kunne tenkt deg å lære, oppleve, lese, se, lytte, dele med eller av, smake på, mestre osv. Hvorfor ikke se på disse tingene som noe du kan ha et potensiale av? Noe du kan vokse med og som kan være givende for deg? Det er noe med å se på ting som et potensiale - en mulighet i stedet for noe som allerede er «ødelagt og må fikses». Dette perspektivet gir deg mer rom for å faktisk oppleve og føle de mulighetene du har fremfor deg, det vil gi deg en bevissthet om som igjen vil gi deg en annen opplevelse enn kun å «oppnå mål». Livet er ikke en lang vei du bare skal komme til måls med, det er meningen å leve og oppleve det også.

Sola har snudd- nyt lyset

Sola har faktisk snudd nå, og vi går offisielt mot lysere tider. Det i seg selv er en energisk tanke. Jeg vil råde deg til å nyte og prioritere det lyset som det blir mer av nå i januar. Du har vært igjennom noen ganske mørke måneder allerede, så nå er det på tide å omfavne lyset som nå kommer mer og mer tilbake. Men hvordan? Det er jo så kaldt?

Vel kulda er hva den er, etter 30 år i Norge som innvandrer innså jeg at jeg må kle og sko meg opp. Rett og slett. Invester i godt yttertøy, noen ullplagg, gode sko og kom deg ut. Ja det er megafriskt ute, men hva gjør vel det om sola skinner og du er godt pakket inn med solbriller på? Som nevnt fra Høst artikkelen - vi trenger alle D-vitaminer, så benytt deg av de dagene som sola nå titter mer frem og søk lyset.

Om du syns det å gå ute er for herk, så vil jeg i det minste anbefale deg å finne nærmeste vindu som får inn sollys, og nyte det på den måten. Men selvsagt er frisk luft og sollys det jeg vil anbefale deg sterkest. Husk solfaktor! Både om du sitter inne eller går ut.

Følg naturens flow

Naturen er litt i pause under vinteren, i hvert fall sånn på overflaten. Så hva med følge naturens eget tempo? For eksempel hva med å fokusere på hjemmet ditt, kan du gjøre det ekstra hyggelig inne? Hva betyr dette for deg i så fall? Hvordan kan du best mulig ta vare på innemiljøet ditt og deg selv under denne tiden? Kjenner du at du kanskje trenger mer søvn enn vanlig, lytter du til kroppen eller bare presser du deg igjennom kveldene fordi du «normalt sett ikke legger deg tidlig»? Tenk litt på dette.

Hva med å også trene etter naturens egen flow? Ta det litt rolig og bruk tiden til å komme i kontakt med din egen kjerne. Jeg vil sterkt anbefale deg å sjekke ut Yoga with Adriene sin youtube kanal, hun har et eget 30dagers yogaprogram i januar som garantert vil gi deg godfølelsen under denne vintertiden.

Hvis du ønsker mer inspirasjon til å kanskje roe ned litt mer under denne tiden, så har RITUALS en fantastisk e-magasin med mye inspirasjon. Du finner det her.

Uansett hva du velger å gjøre denne vinteren, så ønsker jeg deg en fin vintertid og jeg håper at noen av disse tipsene kan støtte deg. For hvor heldige er ikke vi som kan få oppleve en ny vinter?


Du kan lese flere av våre andre sesongbaserte artikler her.