Tre venner sitter ute i regnet og ler sammen

Viktigheten av å ha et nettverk

23. februar 2020

Tilhørighet - like viktig for voksne som når man var barn

Jeg husker godt hvor utslagsgivende det var for meg som liten å ha Inger Lise som skolevenninne da jeg var en av dem som daglig ble utsatt for mobbing. Mye av grunnen var mine foreldres drikkevaner. Siden de var så åpne om det, var det ikke lett å skjule det for de i nærmiljøet. Jeg ble derfor den lidende part.

Venninnen min gjorde skoletiden helt annerledes for meg. På grunn av at vi stod sammen så ble ikke dagene så tunge og jeg fant min tilhørighet sammen med henne.

Som voksen er man selvsagt mer selvstendig og behovet for å stå sammen med noen er kanskje ikke like stort som da man var liten. Man har lært seg å ivareta seg selv på alle områder i livet. Men fellesskapet og tilknytningen til å ha mennesker i livet som gir deg mening og som du gir mening til, opphører aldri.

Hverdagen har sin innvirkning

I disse dager hvor hverdagen har tatt overhånd og familielivet tar sitt, er det ikke like mye tid til å ivareta alt man har lyst og tenkte å gjøre. Det er mange av mine nærmeste som snakker om det å bare få lov til å være seg selv utenom rollene. Viktigheten av å få mulighet til å gjøre det, innimellom.

For det er jo en del roller man har fått sånn etter hvert. Mor, kollega, venninne, søster, tante, kusine, datter, niese, arbeidstaker, frivillig, osv. I hver rolle man har som voksen, om det er som mor, arbeidstaker eller andre så ligger det et ansvar. Noe som skal utføres eller taes tak i.

Men dette er roller som livet har pålagt oss. Din identitet og det som gjør deg til å være meg. Det er like viktig, om ikke mer, enn de roller som man har i livet. Treet er identiteten og grenene er rollene. Grener kan ikke vokse uten stammen.

Det som blir viktig å ikke glemme

Rollene i seg selv er en viktig del av voksenlivet og alle har de i mindre eller større grad. De er med på å få oss til å vokse som individer, men tilhørigheten utenom rollene er ikke noe mindre av den grunn.

Da blir nettverket utrolig betydningsfullt. Å ha et nettverk med medmennesker som forstår hva du sier og hva du adresserer. Som liker å gjøre det samme. Dette å dele noe minneverdig med noen som er betydningsfull for deg. Du har sikkert snakket med en venn og alt du trenger å gjøre er å bare starte med noen ord også skjønner han eller hun med en gang hva du mener.

Hva er “den følelsen”?

For noen år siden kom ble emneknaggen #denfølelsen populær og med det samme fattet jeg ikke helt hva den betydde. Men det gjør jeg nå.

Den følelsen er når man føler at alt er komplett, man har glede med seg selv og i selskap med andre. Den følelsen står for lykke, bare beskrevet med helt andre ord. Og selv om man kan føle seg lykkelig alene, så er det også viktig å føle den med andre

Så hva er et nettverk?

Et nettverk er der du kan møte likesinnede som du har noe til felles med. En eller flere individer som du føler god kjemi med. Det kan være hvem som helst egentlig. Venner, familie, kollegaer, lesegruppe eller hva man vil.

Å ha god kjemi innebærer ikke bare å like hverandre, det er sterkere enn det, sier klikk.no. Forskning viser at det kan handle om mange ting, for eksempel at man har en felles interesse. Vi har lett for å velge venner som ligner oss selv på mange områder, uten at man er klar over det selv. Når vi møter nye mennesker gjør vi automatisk en vurdering av dem.

Dine kollegaer er alltid en god start, og se om du finner kjemi med noen på jobben. Inviter de ut på en kaffe og se om dere får det hyggelig sammen. Ikke alle relasjoner trenger å være dype og nære, og ikke alle ønsker det heller. Det handler om å finne noen som man har en tilhørighet til.

Det finnes som nevnt før en mulighet i å være frivillig. Dette har gitt meg personlig mye glede. Å bli kjent med andre som brenner for det samme som deg er en port for å starte opp en prat som kan ende med en relasjon på sikt. Ta opp kontakten med gamle venner via sosiale medier. Se om det er noen arrangement som du har lyst til å være med på. Eller kanskje du har en hobby som flere har? Mulighetene er i utgangspunktet uendelige. Det er å våge å hoppe ut i noe nytt og ukjent som kan føre til noe bra.

Personlig er jeg litt sjenert på privaten fordi jeg trives godt i de rollene jeg har. «Bare vær deg», pleide bestekompisen min og si til meg når jeg var nysingel og hadde vært i forhold i  åtte år. Å det er jo det viktigste. For om man prøver å være noe annet så er jo ikke relasjonene du skaper eller har like ekte og tilknytningen like sterk.

“Be the person you want to meet”

og vær akkurat slik som du er! Alle er vi unike på hver vår måte, og det er viktig å tenke på!


© 2020, Flyt Frem