Kvinne sitter på gulvet i leiligheten sin

Uperfekt i karantenetid

27. mars 2020

De første dagene etter den skjebnesvangre dagen, torsdag 12. mars 2020, glimtet nok mange et håp om å få mer tid til å gjøre ting de ellers ikke har tid til. Kanskje bingewatche favorittserien (igjen), vaske både bolig, bod og garasje, og lære nye kunster og muligens også et nytt språk. Til mange sin store fortvilelse fant man fort ut at selv i karantenetid strekker ikke tiden til.

Internett renner over av tips til ting man kan gjøre hjemme i karantenetid og det kan virke som hele verden har all tid i verden til å tegne, male, strikke, meditere, pusle, spille kort, plante blomster, bake, sy om gamle klær, ommøblere boligen, ta vårrengjøringen, vaske vinduer, lære seg noe nytt og teste nye matretter. Og når man endelig trodde man kunne slippe den dårlige samvittigheten over å være asosial, så skal hele Norge dokumentere sammenkomsten med vennegjengen over Skype og gi deg fomo likevel.

Treningspress

Sosiale medier viser livets gode sider i et forstørrelsesglass og kan forsterke en dårlig følelse i mange dersom de går på feilen med å sammenligne seg. Mange prøver til vanlig å leve opp til en uoppnåelig standard, og prøver til og med i disse karantenetider å få til alt perfekt fordi man ser på alt naboen klarer å få til.

Treningsinstruktører og treningsinteresserte fra hele verden forteller oss hvordan vi bør trene hjemme for å holde på formen. Det er mange velmente og gode råd, og fysisk aktivitet er viktig for både fysisk og psykisk helse. Forskning viser blant annet at fysisk aktivitet kan redusere stress og angst, og føre til bedre søvnkvalitet. Det er kanskje derfor ekstra viktig å opprettholde en form for fysisk aktivitet i denne usikre tiden vi står i. Jeg observerer at mange istedenfor å bli inspirert, blir stresset og overveldet av å bli eksponert for videoer av tilsynelatende hele Norge som ligger i hardtrening hjemme i sin egen stue, løper maraton i skogen eller trener crossfit i parkene.

Gjør det du får til

Å stresse over trening virker mot sin hensikt. Å stresse over alt man ikke får gjort generelt, virker mot sin hensikt. Det viktigste er at du har det bra, og lager et hyggelig sted for deg selv å være når verden rundt er kaos. Om det er å løpe en tur i skogen, fint. Om det er å se en morsom film, fint. Gjør det som får deg til å føle deg bra og gjør det du får til. Ikke føl deg presset til å finne opp kruttet på nytt selv om du har ekstra tid, og husk at ikke alt vi gjør trenger å være produktivt.

Fysisk aktivitet trenger heller ikke å være høyintensitetstrening. Kjenn etter på hva kroppen din trenger, kanskje det er en strekk eller en liten yogaøkt. Om du ikke har prøvd yoga før, er det kanskje tiden for det nå, da flere studier viser at yoga reduserer stress og angst. Søk for eksempel på “Yoga for beginners” eller “Yoga for stress” på Youtube. Mangel på dagslys kan gjøre oss slappe, trøtte og deprimerte da det gjør noe med produksjonen av stoffer i hjernen som har innvirkning på humøret. Så om du har mulighet, sett deg på en benk i en park, stikk hodet ut av vinduet eller gå deg en liten tur.

Det går over

Dette kan ta lenger tid enn vi først trodde og håpet på, men det vil gå over. Det er en merkelig tid, så husk å vær ekstra raus mot deg selv. Hverdagen er annerledes og den faste rutinen blir annerledes, så vi må senke kravene til oss selv.

Husk også at flere psykologer tilbyr timer over Skype eller telefon, og fine medmennesker tilbyr samtaler på appen Goodify dersom du føler deg litt ensom og sitter med tanker og følelser du trenger å dele. Snakk med venner og familie, husk å puste, og beveg eller strekk på deg litt hver dag. Gjør som du pleier, men vær fleksibel og kreativ rundt hvordan du gjør det.