Ung gutt leser avisen

Uken som gikk: Kort oppsummert 8.September

7. september 2019

Flyt Frem gir deg ett kort innblikk i noe av det siste som har skjedd i uken som gikk.

Verden

Digitalisering kan revolusjonere afrikansk jordbruk

Afrikanske ledere og eksperter var denne uka samlet om temaet digitalisering av jordbruk og bærekraftig matproduksjon på African Green Revolution Forum i Accra, Ghana. Nyhetsportalen allafrica.com melder at en rapport utarbeidet av Technical Centre for Agricultural and Rural Co-operation (CTA) ble presentert på konferansen. Rapporten anslår at 50% av afrikanske bønder i løpet av få år vil i ta i bruk kunstig intelligens, droner og digitale data sitt arbeid med jordbruk. CTA forventer at denne utviklingen - hvis den blir forsvarlig regulert - vil bety et mer bærekraftig jordbruk, større matsikkerhet og millioner av arbeidsplasser på kontinentet.

Skilsmisseforhandlingene mellom Storbritannia og EU fortsetter

Uenigheten om hvordan forholdet mellom Storbritannia og EU skal være etter Brexit har igjen preget nyhetsbildet denne uka. Det er spesielt grensa mellom Nord-Irland og Republikken Irland, som forblir medlem i EU, som skaper utfordringer i forhandlingene.Flertallet i Underhuset stemte denne uken ja til et lovforslag som tvinger regjeringen til å utsette Brexit fra 31. oktober 2019 til 31. januar 2020. Dette for å unngå at skilsmissen skjer uten at en skilsmisseavtale er på plass. Lovforslaget er sendt til hastebehandling i Overhuset, melder NRK. I denne videoen publisert av BBC kan du på fem minutter få med deg hva som har foregått de siste fem dagene.Trenger du mer bakgrunnsinformasjon for å forstå hva det handler om? Da er kanskje artikkelen All you need to know about the UK leaving the EU på bbc.com noe for deg.

Sterke reaksjoner på voldsproblematikk i Sør-Afrika

Immigranter i Sør-Afrika var denne uka igjen ofre for fremmedfiendtlige, voldelige angrep. Opptøyene i Johannesburg sammenfalt med at konferansen World Economic Forum ble avholdt i Cape Town og delegasjoner fra Rwanda, Malawi, DR Kongo og Nigeria valgte å boikotte arrangementet i protest mot volden. Angrepene har også skapt sterke reaksjoner blant en rekke aktører innen idrett og kultur. Dette opplyser Time Magazine. Dette er imidlertid ikke de eneste demonstrasjonene mot vold som har foregått i Sør-Afrika denne uka. På torsdag tok tusenvis av kvinner til gatene for å kreve at landets president, Cyril Ramaphosa, skal ta tak i den økende volden mot kvinner, barn og LHBT-personer. Dette melder The Guardian.

Demonstrasjoner for økt politisk frihet fra Kina fortsetter i Hong Kong

Siden juni har Hong Kong opplevd massive protester, blant annet mot et lovforslag om en avtale om å utlevere innbyggere i Hong Kong til Kina for brudd på kinesisk lov. I begynnelsen av denne uka trakk Hong Kongs øverste politiske leder, Carrie Lam, lovforslaget. Demonstrasjonene, som i økende grad har blitt voldelige, fortsetter likevel i dag, melder nyhetsbyrået Reuters. Demonstrantene ønsker mer demokrati og økt politisk frihet fra Kina og vender seg i dag mot USA for støtte, skriver Time Magazine. I artikkelen “Why are there protests in Hong Kong?” forsøker BBC å gi deg all konteksten du trenger for å forstå situasjonen.

Menneskerettsorganisasjoner raser over anke i Hernández-saken i El Salvador

Evelyn Hernández ble i 2017 dømt til 30 års fengsel for å ha drept sitt eget barn. Hun hadde blitt gravid etter en voldtekt og ble i 2016 funnet besvimt etter å ha fått et dødfødt barn på et toalett. En rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, deriblant Amnesty International Norge, engasjerte seg i saken. I august i år ble Hernández frikjent. Nå anker myndighetene i El Salvador saken, melder BBC. Amnesty International fortsetter å kreve at El Salvador skal slutte å kriminalisere kvinner som Hernández og oppheve sitt totalforbud mot abort.

Norge

Kommunestyre- og fylkestingsvalget er i gang

I dag er første valgdag for de 154 kommunene i Norge har to valgdager. For øvrig er det kommunestyre- og fylkestingsvalg i morgen, 9. september 2019. Er du fortsatt usikker på hva du skal stemme? På nrk.no/valg2019/ kan du ta NRKs valgomat for der du bor. Her får du også tilgang på de siste målingene og kan følge lokalvalget i ditt fylke. GODT VALG!

Isbreene smelter og avdekker ukjent topografi

Norge har i løpet av sommeren fått en ny øy, melder NRK. Frem til det har man trodd at Brageneset på Svalbard var en halvøy, men etter at isbreen smeltet har en topograf ved Norsk Polarinstitutt oppdaget at det er en øy på omtrent ti kvadratkilometer.

Miljø

Klimaendringer fører til flere sterke orkaner

Mandag denne uka traff orkanen Dorian den karibiske øystaten Bahamas med en styrke i kategori fem. Antallet døde fortsetter å øke, melder Euronews . “Det er bred enighet blant forskere på orkaner at varmere klima fører til flere orkaner med høy intensitet, som kategori fire og fem”, uttaler forskeren Timothy M. Hall til kringkastingsselskapet.

HelsePolio nesten utryddet

Nigeria feirer at det er drøye tre år siden det ble rapportert et nytt utbrudd av poliovirus i landet, opplyser Verdens helseorganisasjon. Dersom ingen nye utbrudd forekommer kan landet, som det siste i den afrikanske regionen, bli erklært poliofritt i 2020. Nigeria er ikke det eneste landet med imponerende suksess i sine anstrengelser for å bedre folkehelsen. Den globale forekomsten av polio har sunket med over 99% siden 1988, takket være vaksiner som enkelt kan tas oralt, opplyser Global Polio Eradication Initiative.

Likestilling og identitet

Pride for første gang i Bosnia-Hercegovina

Pride-paraden arrangeres i dag i hovedstaden Sarajevo. Dette er første gang paraden arrangeres i Bosnia-Hercegovina. Landet har i dag ingen steder LHBT-personer kan møtes i offentligheten og tidligere har liknende arrangementer i landet vært utsatt for voldelige angrep. Over 1000 politimenn og sikkerhetsvakter sikrer derfor dagens arrangement, melder Euronews.

Redaktørens tips;

Du har kanskje fått med deg at Robert Mugabe døde denne uken? Han var president og diktator i Zimbabwe i 37 år før han ble tvunget til å gå av for to år siden. Dersom du ikke har fått med deg så mye om dette kan du enkelt lære mer med den spennende podcasten “Tomms afrikanske fortellinger”. I episoden “Zimbabwes tragedie” forteller utenrikskorrespondent Tomm Kristiansen om det som skjedde da Mugabe måtte gå.