Illustrasjonsbilde av en mann som leser nyheter på en mobil, tatt av Charles Deluvio fra Unsplash

Uken som gikk kort oppsummert

3. august 2021

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Over en kvart million Afghanere drevet på flukt ifølge FN
En offensivt Taliban har på rekordtid overtatt store deler av Afghanistan, rapporterer BBC, og drevet over en kvart million Afghanere på flukt. Dette skjer samtidig som at utenlandske soldater trekker seg ut av Aghanistan, skriver NRK.

Cubanske styresmakter igangsetter masserettsak mot demonstranter etter at tusenvis tok til gatene i flere byer i juli

Etter at flere tusen deltok i historiske demonstrasjoner i Cuba i midten av juli, blir det nå en masse-rettsak mot demonstranter som tok til gatene for å kreve forandringer, rapporterer CNN. Cuba gjennomgår en alvorlig økonomisk krise forverret av COVID-19 pandemien og USA sanksjoner. Demonstrantene uttrykte frustrasjon over mangel på frihet, mat og medisin i de mest utbredte demonstrasjonene siden Fidel Castro`s 1959 revolusjon, skriver CNN.

Kraftig økning i personer som sulter, slår FN fast i ny rapport
Mellom 720 og 881 millioner mennesker opplevde sult i 2020, ifølge FNs årlige rapport The State of Food Security and Nutrition in the World . Dette er hele 161 millioner flere mennesker enn i 2019. Tre milliarder mennesker har ikke råd til å spise sunt, skriver UN News. Les rapporten for mer dypde.

Miljø

Global matproduksjon må tranformeres
Ineffektiv global matproduksjon er roten til 80 prosent av tapet av biologisk mangfold, en enorm økning i sult og en tredjedel av alle utslipp,har FNs generalsekretær António Guterres advart i en oppfordring til alle land om å tranformere matsystemer for å få fart på bærekraftig utvikling, skriver UN News.

Helse

Den psykiske helsen til alle som ser mobbing på arbeidsplassen påvirkes, ifølge ny forskning
Det går ikke kun utover offeret om noen blir utsatt for mobbing på arbeidsplassen, men det går også utover den psykiske helsen til alle som ser det, skriver NRK. Dette viser en ny studie fra fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Ifølge studien fra STAMI kan man utvikle kraftige psykiske plager ved å ikke gripe inn når man er vitne til at noen blir mobbet, skriver NRK.

Likestilling og identitet

Flere millioner sårbare for menneskehandel, FN ber stater gjøre noe for å forhindre menneskehandel
Flere millioner er mer sårbare for menneskehandel etter COVID-19 pandemien. 124 millioner flere mennesker lever nå i ekstrem fattigdom som følge av COVID pandemien, skriver UN News. “Kriminelle overalt bruker teknologi for å identifisere, kontrollere og utnytte sårbare personer”, sier FN`s generalsekretær António Guterres. Barn blir i økende grad målrettet utsatt gjennom online plattformer for seksuell utnyttelse, tvangsekteskap og andre former for overgrep, fortsatte Guterres.

Eksperter advarer at pandemien kan føre til at ofre for menneskehandel blir utsatt for mer utnyttelse. “Lockdowns, reiserestriksjoner, kutt i ressurser og andre tiltak for å stoppe spredningen av coronaviruset setter ofre for menneskehandel i risiko for mer utnyttelse, mens organiserte kriminelle nettverk fortsetter å få profitt fra pandemien, ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet”(UNODC), skriver UN News.

World Day Against Trafficking in Persons ble markert 30.juli.

Norge

Verdensrekord og OL gull
Karsten Warholm (25) tok OL gull og ny verdensrekord med tiden 45.94 på 400 meter hekk, skriver NRK.