Eldre Nepalsk mann som leser avisen. Illustrasjonsbilde tatt av Mohan Khadka fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

10. november 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

Demonstrasjonene fortsetter i Chile

Tidligere har Flyt Frem omtalt de enorme protestene i Chile, hvor omlag 5 prosent av landets befolkning deltok. Myndighetene har forsøkt å stanse protestene gjennom en rekke tiltak. Klimatoppmøtet som skulle avholdes i landet ble flyttet til Spania. Likevel fortsetter demonstrasjonene og flere mennesker har blitt drept eller skadet i opptøyene. I siste korrespondentbrev fra NRK forklares situasjonen i Chile ut fra landets historie.

Amerikanske styrker tar livet av sivile i Somalia, melder Amnesty

Amnesty International melder om at et økende antall sivile har blitt drept og enda flere skadet i amerikanske angrep rettet mot terrorgruppa Al-Shabab. Dette skriver Al Jazeera.

15 personer drept i angrep sør i Thailand

Innbyggerne sør i Thailand, hvor store deler av befolkningen er etniske Malay-muslimer, har siden 2004 blitt terrorisert av opprørere som ønsker selvstendighet for regionen. Denne uka ble 15 personer, som var frivillige på en kontrollpost for å beskytte landsbyen sin, drept. Angrepet er det dødeligste i Thailand på flere år, skriver NRK.

Markering av 30 år siden Berlinmurens fall

Den 9. november markerte Tyskland og Angela Merkel at 30 år har gått siden Berlinmurens fall. I denne artikkelen skriver BBC om hvordan og hvorfor det hele foregikk, og hvilke konsekvenser hendelsen hadde for omverdenen.

Miljø

Ankebehandlingen av klimasøksmålet i gang i lagmannsretten

I 2017 tapte organisasjonene Greenpeace og Natur og ungdom sitt søksmål mot staten for brudd på Grunnloven §112. Paragrafen kalles ofte “miljøparagrafen” og skal sikre enhver retten til et bærekraftig miljø. Denne uka startet lagmannsrettens behandling av anken, som gjelder tildelingen av ti nye oljelisenser i Barentshavet. I den forbindelse la Natur og ungdom ut et kart på sine nettsider over lysmarkeringer til støtte for søksmålet, som viser engasjement over hele kloden.

Helse

Medisinstudenter søker mer psykisk helsehjelp enn andre studenter, ifølge psykolog

Den siste tiden har psykologtjenester og Karrieresenteret sett en økning i henvendelser fra medisinstudenter, skriver studentavisa Universitas. Avisa har snakket med en psykolog som mener dette skyldes stress og angst forbundet med studentenes fremtidsplaner. Blant annet at det finnes for få praksisplasser til spesialisering i forhold til antall studenter som nå holder på med avsluttende eksamen.

Likestilling og identitet

Vil utrede forbud mot “homoterapi”


VGs nettserie Homoterapi har skapt stor debatt rundt en praksis som innebærer å forsøke å endre en persons legning til heterofil. Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne har foreslått et forbud, mens Høyre ønsker at spørsmålet skal utredes nærmere med tanke på konsekvensene et forbud vil ha for ytringsfriheten. Dette melder VG.

Norge

Feil praksis i spørsmål om å beholde ytelser fra NAV under midlertidige opphold i EU/EØS-land

I 2012 trådte en EØS-forordning i kraft i Norge som gav personer med ytelser fra NAV rett til å beholde ytelsene under midlertidige opphold i EU/EØS-land. Norske myndigheter, herunder NAV og domstolene, begynte likevel ikke å praktisere regelverket slik. NAV har håndhevet en hovedregel om at må oppholde seg i Norge for å motta ytelsene. En rekke mennesker har mistet sine ytelser kun fordi de hadde oppholdt seg i utlandet. Nå har NAV endret sin praksis, og går gjennom alle saker på området siden 2012. I VG og BT viser jussprofessorer fra ulike universitet i landet at manglende kunnskap og politisk press i forbindelse med tolkning av EØS-regelverket er blant årsakene til skandalen.

Redaktørens tips

Berlinmuren falt for 30 år siden, men betydde det egentlig slutten på murer og grensegjerder?

Da Berlinmuren falt i 1989 ble det symbolet på at fremtiden skulle bringe mer åpenhet. Samtidig hevder noen at verden ikke har sett flere murer og stengte grenser enn i dag. I denne ukas Urix på lørdag snakker NRKs korrespondent med Pegida-demonstranter i Dresden og dem som demonstrerer mot dem.