To sitter og leser avisen i Paris

Uken som gikk: kort oppsummert

27. oktober 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av; verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

67 mennesker omkommet i protester mot årets fredsprisvinner

For to uker siden ble det kjent at Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali skal få Nobels Fredspris for 2019. Flyt Frem skrev da om utfordringene statsministeren står ovenfor i møte med uløste motsetninger mellom landets etniske grupper.

Statsministeren tilhører selv den etniske gruppa Oromo. Det samme gjør aktivitisten og mediemogulen Jawar Mohammed, som med sin evne til å mobilisere unge Oromo-menn hjalp Abiy å komme til makta i 2018.

Jawar har en “Oromo først”-ideologi. Statsministeren gikk tirsdag ut med en offentlig advarsel til ikke-navngitte “mediemoguler” mot å promotere etniske agendaer over etiopisk enhet, skriver Al Jazeera. Jawars tilhengere mener at statsministeren har sviktet sine valgløfter til den etniske gruppen, og senere denne uka brøt det ut protester i Oromia-regionen.

Jawar har også anklaget statsministeren for å vise autoritære trekk, som å arrestere tilhengere av den politiske opposisjonen. Amnesty International bekrefter at det har funnet sted massearrestasjoner i Oromia-regionen. 67 mennesker mistet livet i forbindelse med protestene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Døde migranter i lastebil reiser spørsmål om håndhevingen av europeiske grenser

Denne uka ble 39 mennesker funnet døde i en lastebil i nærheten av London, skriver Al Jazeera. Britiske myndigheter mener mange av ofrene har kinesisk opprinnelse, men dette er ikke bekreftet. En vietnamesisk 26-åring er også antatt å være blant de avdøde, grunnet en tekstmelding hun sendte til sin mor før hun døde.

Saken kaster lys over problemene ved trafficking og mangelen på trygge måter å migrere til Europa på. Mange mener at situasjonen viser at det er behov for enda strengere kontroller på grensene. Forskere og aktivister Al Jazeera har snakket med mener på sin side at det er på tide å se problemet med menneskesmugling fra et humanitært perspektiv. Fokus på økt sikkerhet i størst grad vil ramme migrantene, ikke smuglerne, sier ekspertene.

Flyt Frem har tidligere tipset om professor Roslings forklaringer på årsakene bak utrygge migrasjonsruter. Han viser blant annet til europeiske visum- og asylregler som årsaker til at mennesker som ønsker å reise til Europa tvinges ut i farlige reiseruter.

Beryktet fengsel i New York legges ned - erstatningen er inspirert av norske fengsler

Representanter fra myndighetene i New York har vært på studietur til en rekke norske fengsler for å lære av norsk kriminalomsorg. Besøket har forbindelse med at et av USAs mest beryktede fengsler skal legges ned og erstattes av fire mindre enheter. Også fra andre stater i USA og verden kommer besøkende for å lære om norske prinsipper for kriminalomsorg, skriver NRK.

Over en million mennesker demonstrerte mot økonomisk ulikhet i Chile

Denne ukas demonstrasjon i Chiles hovedstad Santiago er den største i landet siden demonstrasjonene mot det militære diktaturet i 1988, skriver Al Jazeera. Demonstrasjonene startet av en studentkampanje mot en økning i prisen på kollektivtransport på 30 pesos (0,38 norske kroner), men samlet til slutt store folkemasser, på tvers av grupperinger, under slagordet “Det er ikke 30 pesos, det er 30 år”. Slagordet refererer til opplevelsen av at Chile de siste 30 årene har vært styrt av en økonomisk elite, som bl.a. har privatisert helsevesenet og økt prisene på kollektivtransport, samtidig som inntekter og pensjoner har forblitt lave.

Miljø

Tusenvis av gummistrikk funnet på den vernede øya Mullion i England

Øya Mullion utenfor Cornwall i England er vernet som fristed for mange typer hekkende sjøfugl. Det er ikke lov for mennesker å gå i land. Derfor var det svært merkverdig at det ble funnet tusenvis av gummistrikk overalt på øya. Forskere mener årsaken er at fuglene har forvekslet gummistrikkene med mark, spist dem og gulpet dem opp igjen på øya som mat til ungene sine. I Norge er det også et problem at fugl forveksler plastavfall med mat, skriver NRK.

Helse

Spiser du mer salt enn anbefalt?

I gjennomsnitt spiser nordmenn omtrent dobbelt så mye salt som anbefalt. Derfor oppfordrer helsemyndighetene til å teste dine saltvaner på salttest.dk. Her får du også tips til små grep du kan ta for å redusere ditt saltinntak.

Likestilling og identitet

TV-aksjonen samlet inn 225 millioner til CARE

Årets TV-aksjon het “Nå er det hennes tur” og handlet om CARE sitt arbeid for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. På CARE sine nettsider kan du sjekke hvor mye som ble samlet inn i din kommune!

Norge

Mistenkt leder for voldsbelastet ungdomsmiljø i Oslo pågrepet

Denne uka har politiet varetektsfengslet en mann i slutten av 20-årene i forbindelse med voldshendelser i Oslo, melder Aftenposten. Opp mot 20 tilfeller av uprovosert vold ble meldt i hovedstaden sist helg. Mannen er en av 17 personer som er pågrepet i åtte av elleve saker. Mange av de mistenkte er ungdommer og økningen av blind vold i bestemte ungdomsmiljø har skapt mye debatt denne uka. Blant annet har justisministerens forslag om frihetsberøvelse av personer mellom 16 og 18 år vekt sterke reaksjoner.

Redaktørens tips

Synes du ukas nyheter veldig ofte handler om demonstrasjoner?

Da har du helt rett! De siste månedene har det vært en stor økning i protester over hele verden. På sine nettsider gir Amnesty en oversikt over demonstrasjoner og hvilke av dem som handler om korrupsjon og høye levekostnader, klimarettferdighet eller politisk frihet.