Eldre mann sitter på en stol å leser avisen. Illustrasjonsbilde tatt av Jorge Gardner fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

13. oktober 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av; verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

Tyrkia angriper kurdiske områder nord i Syria og truer med å bryte flyktningeavtalen med EU ved kritikk.

I begynnelsen av denne uka annonserte Det hvite hus at USA trekker ut sine styrker fra områdene nord i Syria hvor de, sammen med den kurdiske YPG-militsen, har bekjempet IS. 

Tyrkia anser YPG som terrorister og frykter at kurdere i Syria, Irak og Tyrkia skal erklære en selvstendig kurdisk stat, skriver NRK. Tyrkiske styrker gikk derfor til angrep på områdene kort tid etter USAs tilbaketrekning. Flere sivile er drept og titusener er drevet på flukt.

Angrepene har ført til demonstrasjoner over hele verden. I Bergen var flere hundre mennesker samlet for å demonstrere og dele ut flyere med overskriften “Stopp den tyrkiske statens invasjon og okkupasjon i Vest-Kurdistan”, skriver Bergens Tidende.

Nyhetskanalen Al Jazeera melder om at statsledere verden over har kritisert handlingene. Norge er blant landene som skal gjennomgå sine lisenser for eksport av militært materiell til Tyrkia, skriver NRK.

Tyrkias president Recep T. Erdogan har truet med å “åpne portene til Europa” for de 3,6 millionene syriske flyktningene som oppholder seg i landet dersom EU kaller militæroperasjonen for en invasjon, skriver NRK.

EU har siden 2016 støttet Tyrkia med politiske fordeler og milliarder av euro, som del av en avtale om at Tyrkia skal hindre syriske flyktninger i å reise videre til Europa, samt ta imot dem som returneres fra Hellas.

Det har foreløpig ikke blitt gitt noen sterk resolusjon fra FNs sikkerhetsråd eller sterke sanksjoner fra europeiske land.

Ti dager med voldsomme protester i Ecuador

De siste ti dagene har det vært store, voldelige protester i Ecuadors hovedstad, Quito. Demonstrasjonene begynte etter president Lenin Moreno og hans regjering innførte en rekke endringer i arbeidslovgivningen i landet, grunnet dårlig økonomi. Regjeringen besluttet også å melde seg ut av oljeorganisasjonen OPEC og kutte subsidiene til drivstoff, slik at prisene på drivstoff økte med 30-50 prosent. Protestene, som ble startet av berørte fagforeninger, har eskalert gjennom uka. Siden 1997 har hele tre presidenter måtte gå av i Ecuador grunnet protester. Dette skriver Al Jazeera.

Etiopias statsminister får Nobels Fredspris for 2019

Denne uka annonserte Den Norske Nobelkomité at årets fredspris skal gå til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali, for hans arbeid med å løse landets grensekonflikt med Eritrea. Konflikten er en av Afrikas lengstvarende konflikter.

Kritikere mener at fredsprisen til Dr. Abiy kommer for tidlig, da mange oppgaver fortsatt gjenstår for statsministeren. Det er fortsatt mye misnøye i Etiopia forbundet med uløste motsetninger mellom landets mange etniske grupper og at mange mennesker er internt fordrevne, skriver NRK.

Miljø

Utslipp i Vesten påvirker tørkeperioder sør for Sahara

Tørkeperiodene som pleide å komme hvert tiende til femtende år i områdene sør for Sahara kommer nå hvert andre år, melder Al Jazeera. Dette medfører en matmangel som etter FNs beregninger vil ramme 45 millioner mennesker og drive mange på flukt i år, skriver NRK.

Forskere hevder at utslipp i Vesten påvirker tørkeperiodene. På generell basis rammer klimaendringer verdens fattigste hardest, på grunn av begrenset tilgang til teknologi som kan bøte på endringene.

Helse

Betydelig fremgang i arbeidet med å bekjempe ebola-viruset

Verdens helseorganisasjon kunne denne uka melde om at arbeidet med å bekjempe ebola-utbruddet i Den demokratiske republikken Kongo har hatt betydelig fremgang. Viruset har nå blitt begrenset til et mye mindre geografisk område, uttaler en av organisasjonens talsmenn til Al Jazeera.

Likestilling og identitet

3500 kvinner på fotballkamp i Iran etter 40 år med forbud

Flyt frem har tidligere omtalt kvinnen som satte fyr på seg selv i protest mot at hun ble stilt for retten etter å ha sneket seg inn på en fotballkamp. Denne uka fikk 3500 kvinner kjøpe billett til VM-kvalifiseringskampen mellom Iran og Kambodsja, melder BBC.

Amnesty International påpeker at dette likevel ikke innebærer noen likestilt tilgang til fotballkamper for kvinner. De 3500 billettene for kvinner gjaldt nemlig bare en egen, adskilt seksjon av Azadi stadion, som totalt rommer 78 000 tilskuere.

Norge

Nytt statsbudsjett kutter 70 000 kroner i året i støtte til unge med nedsatt arbeidsevne.

Denne uka har regjeringen fått sterk kritikk fra NAV-ansatte for planene om å redusere støtten til mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) under 25 år, skriver Dagsavisen.

Mottakere av AAP står utenfor arbeidslivet og har medisinsk dokumentasjon på at sykdom medvirker vesentlig til at deres arbeidsevne er nedsatt med minst halvparten. Omlag 70% av unge på AAP har en lettere psykisk lidelse, skriver en representant for Arbeids- og sosialdepartementet i Adresseavisen.

Kuttet fra 198 000 til 130 000 kroner i året begrunner regjeringen med at mottakerne ikke skal ha høyere inntekt enn sine jevnaldrende, samt at pengene skal brukes på bedre oppfølging. Kritikerne mener at kuttet vil tvinge flere syke unge til å søke supplerende sosialhjelp, og at finansiering til bedre oppfølging ikke bør hentes i lomma på de svakeste.