Illustrasjonsbilde tatt av Adeolu Eletu fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

1. februar 2021

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Militærkupp i Myanmar
Militæret overtok makten i Myanmar, tidligere kjent som Burma, 1 februar. De har arrestert flere demokratisk valgte politiske ledere, blant dem Aung San Suu Kyi. Kuppet skjer etter at partiet til Suu Kyi vant et valg som militæret hevder er preget av valgfusk, skriver BBC. Militæret sier nytt valg skal skje om ett år. For mer informasjon og bilder se her.

9 personer drept og 10 personer skadet i bilbombeangrep i Somalias hovedstad Mogadishu, skriver Aljazeera.

Asylinstituttet er under angrep i Europa ifølge FN
FN er bekymret for økende bruk av tvang og bortvisning av flyktninger og asylsøkere i Europa. Landene i Europa er bedt av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om å etablere uavhengige systemer for å overvåke og sikre retten til asyl og for å etterforske brudd på denne retten, skriver Aftenposten.

Det går langsomt med Syrias fredsprosess, skriver UN News.

Miljø

FN feirer jordbruksteknikker
Bærekraft er ikke noe nytt. Lokalsamfunn har levd i harmoni med omgivelsene sine i flere århundre, om ikke tusenvis av år, skriver UN News.  FN feirer noen av de mest bemerkelsesverdige jordbruk systemene som finnes rundt om i verden nå som UN Decade on Ecosystem Restoration starter.

Helse

Fremskritt i kampen mot spedalskhet, men stigma fortsetter 
Fremskritt gjøres i kampen mot spedalskhet, men millioner av mennesker er fortsatt rammet av sykdommen. Mange som har sykdommen blir også sosialt ekskludert. På Verdens Spedalskhet Dagen, markert hvert år 31.januar, krever ekspert at diskriminering og stigmatisering tar slutt, skriver UN NEWS.

Likestilling og identitet

Nesten totalforbud mot abort innført i Polen
Polske myndigheter har nå innført et nesten totalforbud mot abort i landet, skriver CNN. Den uventede kunngjøringen om at forbudet skulle tre i kraft onsdag, 27.januar, utløste landsomfattende protester. Abort kan nå bare tillates i tilfeller av voldtekt, incest eller når mors liv er i fare.

Norge

Flere relasjonsvoldtekter og familievold i 2020 enn året før
Politiet er bekymret for at flere barn er blitt utsatt for vold i hjemmet under COVID-19 pandemien, skriver VG. Det var mer familievold og flere relasjonsvoldtekter i 2020 enn året før, viser nye tall fra Øst politidistrikt.