Illustrasjonsbilde tatt av Myznik Egor fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 3

25. januar 2021

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

32 personer drept i bombeangrep i Bagdad 
32 personer og 110 personer ble skadd da to selvmordsbombere gikk til angrep i Bagdad, Irak torsdag 21.januar, skriver CNN.

FN forbyr atomvåpen
Atomvåpenforbudet ble internasjonal lov 22.januar. 86 land har signert traktaten om atomvåpenforbudet og 51 land har ratifisert traktaten, skriver UN Dispatch. Det blir nå forbudt å lage, transportere, lagre og bruke atomvåpen. Det blir bindende internasjonal lov for de statene som har skrevet under avtalen, skriver NRK. Norge og resten av NATO landene har ikke signert avtalen eller ratifisert traktaten, skriver NRK.

FN ber Israel om å stoppe ny bosetting på Vestbredden, skriver The News.

Volden øker i Darfur, Sudan: 250 personer drept og over 100 000 personer er tvunget på flukt
En kraftig voldsøkning i Darfur regionen i Sudan har tvunget mer enn 100 000 personer til å flykte fra hjemmene sine for å finne sikkerhet. Mange har flyktet til nabolandet Tsjad, rapporterer FNs flyktningebyrå (UNHCR). Siden sammenstøtene startet å øke 15.januar har 250 personer, inkludert 3 humanitære bistandsarbeidere blitt drept, skriver UN News.

Indiske bønder avslo tilbud fra myndighetene om å suspendere omstridte jordbrukslover
Bondeledere i India har avslått tilbud fra Indiske myndigheter om å suspendere omstridte jordbrukslover i 18 måneder og nedsette en komite for å se på bøndenes bekymringer som har utløst de største bonde-protestene på flere år, rapporterer AlJazeera.  Koalisjonen av bondeorganisasjoner sier at de ikke vil nøye seg med noe mindre enn en fullstendig opphevelse av lovene, skriver AlJazeera.

Miljø

USA blir med i Parisavtalen igjen
Noe av det første Joe Biden gjorde som USAs president var å få USA, landet som står for verdens nest største klimagassutslipp, til å bli en del av Parisavtalen igjen, skriver Reuters. USA blir da igjen en del av den globale traktaten som forplikter nesten 200 land til å stoppe stigende temperaturer for å unngå katastrofale klimaendringer.

Helse

Over 1,9 milliarder mennesker i Asia-Stillehavet har ikke råd til et sunt kosthold
De økonomiske konsekvensene av koronaviruspandemien og økende matvarepriser hindrer at nesten to milliarder mennesker i Asia og Stillehavet får i seg sunne dietter, uttalte FN byråer onsdag 20.januar. Regionens fattige er hardest rammet og er tvunget til å kjøpe billigere og mindre næringsrik mat, ifølge 2020 FN rapporten Regional Overview of Food Security and Nutrition.

Likestilling og identitet

Alvorlige påstander om seksuell vold i Tigray regionen i Etiopia
“Der er også urovekkende rapporter om personer som angivelig er tvunget til å voldta medlemmer av sin egen familier, under voldstrusler”, uttalte FNs spesialrepresentant for seksuell vold i konflikt, Pramila Patten, torsdag 21.januar. “Noen kvinner har også angivelig blitt tvunget av militære elementer til å ha sex i bytte for grunnleggende varer, mens medisinske sentre har indikert en økning i etterspørselen etter nødprevensjon og testing for seksuelt overførbare infeksjoner,” skriver AP News.

Norge

Nye strenge COVID-19 tiltak i flere østlandskommuner rapporterer NRK.
Les NRK sin oppdatering om siste nytt om coronaviruset her.