Illustrasjonsbilde tatt av Lora Ohanessian fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

10. januar 2021

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Vold etter valget utløser massefordrivelse av mennesker i Den sentralafrikanske republikk
For sin egen sikkerhet har mer enn 200,000 mennesker flyktet på grunn av etter-valg vold i Den sentralafrikanske republikk, uttalte FNs flyktningeråd (UNHCR) fredag 8.januar, skriver UN News.

Pro-Trump støttespillere stormet USAs nasjonalforsamling
Trump-tilhengere stormet onsdag, 6.januar, USAs nasjonalforsamling for å hindre Kongressen fra å godkjenne Joe Bidens valgseier, skriver NRK. 4 personer døde. CNN tar deg gjennom hva som skjedde her. Se bilder fra BBC her.

Naboland gjenåpner grenser til Qatar etter tre år
Saudi Arabia har blitt enig om å gjenåpne grensene sine til nabolandet Qatar. Siden 2017 har Saudi Arabia, Egypt, Baharain og UAE kuttet båndene med Qatar og anklaget landets herskere for å støtte terrorisme, skriver TIME. 

Amerikansk migransjonsprogram har utsatt asylsøkere for skade mens de var i Mexico sier ny Human Rights Watch rapport
Det Amerikanske migrasjonsprogrammet har utsatt asylsøkere for skade mens de var i Mexico ifølge en ny Human Rights rapport. I henhold til politikken United States Migrant Protection Protocols (MPP) eller “Remain in Mexico”, som skulle hindre migranter i å søke om asyl på de sørlige grensene i USA, har migranter måttet vente på sin asylrettslige høringer i meksikanse grensebyer istedenfor i USA, skriver Aljaeera. Ifølge Human Rights rapporten har denne politikken sent tusenvis av migranter til noen av Mexico sine farligste byer og utsatt dem for voldtekt og bortføring.

Nord Koreas Kim lover å øke den militære kapasiteten for å bedre kunne beskytte landet, rapporterer Reuters

Miljø

Verden kan miste korallrevene innen slutten av århundret advarer FN miljørapport
Alle korallrevene i verden kan blekne innen slutten av århundret hvis det ikke blir gjort drastiske drivhusgass kutt advarer FNs miljøprogram (UNEP), rapporterer UN News. Korallrevene er veldig viktig og opprettholder et bredt utvalg av marineliv. De beskytter også kystlinjer fra blant annet erosjon fra bølger og stormer. Tapet av korallrev kan ha ødeleggende konsekvenser ikke bare for marinelivet, men også for mer enn en milliard mennesker som direkte eller indirekte drar nytte av de, skriver UN News.

Identitet og Likestilling

Rekord antall kvinner i Kongressen i USA
Aldri før har det vært så mange kvinner i Kongressen i USA som da den startet 3.januar 2021 med 144 kvinner, skriver TIME.

Jomfruelighetstester for voldtektsoverlevende forbys av Pakistansk domstol
Lahore Høyesterett har forbydd bruken av jomfrutester på kvinnelige voldtektsoverlevende i en milepælsdom som blir hyllet av kvinnerettighetsaktivister, skriver AlJazeera. Jomfrueligtester er “innvaderende og en overtredelse av kvinners kropp og privatliv” sa Høyestretten, ifølge Aljazeera.

Helse

UNICEF anslår en gjennomsnittelig levealder på 84 år for de 140 million barna som er prosjektert å bli født gjennom 2021, skriver UN News.

Norge

En kommisjon for å granske fornorskningspolitikk og urett overfor samer, kvener og norskfinner har blitt opprettet av Stortinget skriver NRK.