kvinne leser avisen

Uken som gikk: kort oppsummert

11. oktober 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Maldivene sin tidligere Visepresident Ahmed Adeeb dømt til 20 år for korrupsjon

Straffedomstolen i Maldivene siktet Adeeb for underslag, hvitvasking av penger og misbruk av myndighet blant andre lovbrudd knyttet til leie av tropiske øyer for hotellutvikling og er dømt til 20års fengsel skriver Aljezeera

Ledere i den nordlige regionen Tigray i Etiopia advarer om at de vil slutte å anerkjenne den føderale regjeringen i Addis Abeba.

Ledere av Etiopias Tigray-region trapper opp deres feide med den føderale regjeringen ledet av statsminister Abiy Ahmed ifølge Aljezeera. De sier at de ikke lenger vil anerkjenne administrasjonen i hovedstaden, Addis Abeba, eller dens lover.

Vestafrikanske ledere opphever sanksjoner etter kuppet i Mali

The Economic Community of West African States (ECOWAS) regionale blokk avslutter sanskjoner mot Mali etter militærkuppet i august som styrtet president Ibrahim Boubacar Keita skriver Aljezeera. Dette for å støtte overleveringen til sivilt styre.

Bangladesh innfører dødsstraff for voldtekt

Bangladesh skal innføre dødsstraff for voldtektssaker, etter flere dager med protester om antall tilfeller av av seksuell vold mot kvinner i landet skriver BBC.

Miljø

Kina forplikter seg til å bli karbonnøytralt før 2060

Kina vil oppnå karbonnøytralitet før 2060 og sikre klimagassutslippene topp i løpet av det neste tiåret, har Xi Jinping sagt til FNs generalforsamling skriver The Guardian. "Kina vil øke sine tiltenkte nasjonalt bestemte bidrag [til Paris-avtalen] ved å vedta mer effektive politikker og tiltak," sa Xi og oppfordret alle land til å følge en "grønn gjenoppretting av verdensøkonomien i tiden etter COVID."

'Ekte og nært forestående' utryddelsesrisiko for hvaler

Mer enn 350 forskere og naturvernere fra 40 land har signert et brev som krever global handling for å beskytte hvaler, delfiner og niser mot utryddelse skriver BBC. De sier at mer enn halvparten av alle arter er utryddelsetruet, med to på brink av utryddelse. Mangel på handling over forurensede og overutnyttede hav betyr at flere arter vil bli erklært utryddet i løpet av vår levetid, heter det i brevet.

Identitet og Likestilling

Verdens internasjonale jentedag

Over hele verden er nesten 1 av 4 jenter i alderen 15–19 år verken ansatt eller i utdanning eller opplæring sammenlignet med 1 av 10 jenter i samme alder. Innen 2021 vil rundt 435 millioner kvinner og jenter leve på mindre enn 1,90 dollar om dagen - inkludert 47 millioner presset inn i fattigdom som et resultat av COVID-19 ifølge FN. Les mer om årets kampanje "my voice, our equal future" her.

Helse

10% av verdens befolkning kan ha hatt COVID-19, ifølge WHO

FNs helsebyrå sier at 'flertallet av verden fortsatt er i fare', krever kollektive tiltak mot pandemien. Mike Ryan, WHOs nødoperasjonsleder uttalte at pandemien vil "fortsette å utvikle seg", men at verden har de nødvendige verktøyene for å undertrykke overføring av coronavirus og redde liv.

Norge

Utenlandsk mannskap fikk ikke lønn på et halvt år

Ved kai i Langevåg i Møre og Romsdal ligger en slepebåt med navnet "Diavlos Force" med et mannskap på 13 menn. Båten kom til Norge i september, mannskapet hadde ikke fått lønn siden 1. mars skriver NRK. Den internasjonale fagorganisasjonen International Transport Workers Federation​​​​​​ (ITF) ble varslet av mannskapet om bord at de ikke hadde fått lønn på seks måneder da de kom til Sunnmøre.

Positive Nyheter

EU-parlamentet stemte for mer ambisiøse utslippsmål

Europaparlamentet stemte denne uken for å være mer ambisiøse om å kutte EU blokkens karbonutslipp. Avstemmingen støttet en reduksjon på 60 prosent i klimagassutslipp (i forhold til 1990-nivåer) innen 2030, opp fra 40 prosent tidligere lovet.