mann leser avisen

Uken som gikk: kort oppsummert

3. oktober 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Konflikt mellom Armenia og Aserbajdsjan

Siden sammenstøtene startet mellom Armenia og Aserbajdsjan over den omstridte Nagorno-Karabakh regionene for en uke siden har mer enn 220 personer dødd, skriver BBC. Den omstridte regionen er offisielt en del av Aserbjadsjan, men er drevet av etniske Armenere, forklarer BBC. I 1988-94 var det krig mellom de to landene om regionen som til slutt endte med våpenhvile, men ingen enighet om uenigheten, skriver BBC. Les mer på NRK Urix for mer informasjon.

Det blir ikke færre omskolering camper i Xinjiang regionen i Kina, det blir flere hevder forskere

“Kina har sagt at de reduserer “omskolerings” camper for Uighurs og andre minoriteter, men forskere har funnet bevis for at fengslingen øker”, skriver New York Times. Les mer om situasjonen til Uighurs her.

Amnesty forlater India

Arbeidet til verdens største menneskerettighetsorganisasjon avsluttes i India. Organisasjonen sier den blir utsatt for trakassering fra myndighetene skriver NRK.nettsiden sin skriver Amnesty India at de har blitt utsatt for en heksejakt som de mener skjer fordi de har kritisert menneskerettighetsbrudd i India. Modellen deres for innsamling av penger blir framstilt som hvitvasking av myndighetene ifølge Amnesty, skriver NRK.

FN feiret 25 år siden en verdenserklæring ble avtalt i Beijing for å fremme kvinners rettigheter.

Men fremdriften vakler står det i rapporten fra UN women. På grunn av pandemien anslås det at i 2021 vil 47 millioner kvinner og jenter bli presset inn i ekstrem fattigdom. Innen 2021, for hver 100 menn i alderen 25 til 34 som lever i ekstrem fattigdom, vil det være 118 kvinner - et gap som forventes å øke til 121 kvinner per 100 menn innen 2030.

Likestilling og identitet

Mer enn 50 kvinner utsatt for sexmisbruk av internasjonale hjelpearbeidere under Ebola krisen i DR Kongo

Mer enn 50 kvinner sier de har blitt utsatt av sexmisbruk av internasjonale hjelpearbeiderearbeidere under Ebola krisen i Den demokratiske republikken Kongo mellom 2018-2020 avdekker en etterforskning gjort av The New Humanitarian og the Thomson Reuters Foundation. “Majoriteten av kvinner sa at flere menn hadde enten foreslått å ha sex eller tvunget de til å ha sex i bytte for en jobb, eller at arbeidskontrakten deres ble avsluttet dersom de nektet”, skriver The New Humanitarian. Flere av forklaringene til kvinnene har blitt støttet av bistandsorganisasjoner sine sjåfører og lokale NGO arbeidere.

Miljø

FNs toppmøte om biologisk mangfold setter scenen for grønn utvinning

Etter konstant forverring og forringelse av verdens naturlige økosystemer, har verdensledere etterlyst økt beskyttelse av global biologisk mangfold skriver The Guardian. Rundt 150 land og 72 stats- og regjeringssjefer deltok på det første toppmøtet om biologisk mangfold for å skape politisk handling rundt det globale rammeverket for biologisk mangfold som skal vedtas neste år under COP15 i Kunming, Kina.

Helse

Angstsymptomer økte under pandemien, viser Google Trends

En ny studie har funnet en betydelig økning i folk som søker på Google etter angstsymptomer under pandemien ifølge Medical News Today. Google søk etter "bekymret", "angst" og terapeutiske teknikker for å håndtere bekymring og angst har økt i løpet av pandemien.

Norge

Narvik sier nei til Áhkánjárga

Kommunestyret i Narvik vedtok at kommunen ikke skal ha et samisk navn. Rådmannens innstilling om at Narvik ikke skal reise navnesak ble støttet av flertallet. 24 representanter stemte mot samisk navn, og 15 stemte for skriver NRK. Rådmannen Lars Skjønnås konkluderte at skilting på flere språk ble for dyrt for kommunen skriver NRK.

Positive nyheter

Kasakhstan tar viktig seg i riktig retning for å avskaffe dødsstraff

Kasakhstan har undertegnet den andre valgfrie protokollen til den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, som forplikter landet til å avskaffe dødsstraff skriver Amnesty.