mann leser avisen

Uken som gikk: kort oppsummert

12. september 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Historiske forhandlinger om Afghanistan startet i Qatar.

Etter nesten to tiår med krig som har drept titusenvis, har fredsforhandlinger mellom Afghanistan-regjeringen og Taliban åpnet i hovedstaden i Qatar skriver Aljezeera. Det forventes at de største spørsmålene vil dreie seg rundt Taliban sin fremtidige rolle i Afghanistan og hva de vil kreve for å legge ned våpnene. 

USA trekker tilbake 2200 tropper fra Irak innen utgangen av september

BBC rapporterer at under et besøk i Baghdad sa USAs kommadør McKenzie at det amerikanske militæret hadde tillit til de irakiske sikkerhetsstyrkenes økte evne til å operere uavhengig og for å takle den fortsatte trusselen om IS, som en gang kontrollerte enorme deler av Irak. Derfor skal USA trekke ut ⅓ av sine tropper fra landet. Samme prosess pågår i Afghanistan og i Tyskland.

Flyktningleiren Moria på den greske øyen Lesvos har brent ned

Branner har ødelagt Hellas største flyktningleir og etterlater nesten 13 000 mennesker uten ly. Brannen i Moria-leiren presser fram et akutt behov for handling, men egentlig er dette en varslet katastrofe, skapt av langvarig handlingslammelse fra EU og andre europeiske land. Norge skal hente ut 50 asylsøkere som har sittet i flyktningleir i Hellas.

Bahrain normaliserer forholdet til Israel

Golfstaten Bahrain oppretter diplomatiske forbindelser med Israel skriver NRK, bare noen uker etter at nabolandet De forente arabiske emirater erklærte det samme. Egypts president hilser avtalen velkommen. De palestinske selvstyremyndighetene sier de tilbakekaller sin ambassadør i Bahrain for konsultasjoner, i protest dagens kunngjøring.

India og Kina er enige om å lette grensespenningene i Himalaya

Utenriksministrene er blitt enige om at troppene blir frikoblet etter måneder med anspenthet mellom landene skriver Aljezeera. De to landene har siden juni styrket troppene sine langs deres de facto-grense, kjent som Line of Actual Control (LAC), da 20 indiske soldater ble drept i Ladakhs Galwan-dalen. De dødelige sammenstøtene i juni - de verste siden krigen i 1962 - gjorde at den Indiske regjeringen forbydde dusinvis av kinesiske apper, inkludert TikTok, og stoppet investeringer fra Kina.

Identitet og Likestilling

93% av Black Lives Matter Protests har vært fredelig

Flertallet av Black Lives Matter-protestene - mer enn 93% - har vært fredelig, ifølge en ny rapport publisert av en av en NGO denne uken. Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) analyserte mer enn 7750 Black Lives Matter-demonstrasjoner i alle 50 delstater og Washington D.C. som fant sted i kjølvannet av George Floyds død mellom 26. mai og 22. august.

Miljø

Covid-19 krisen gjør lite for å redusere klimaendringene

Ifølge FNs United in Science rapport har den globale responsen på Covid-19 knapt gjort en støt i minimeringen av klimaendringene. Mens utslipp av CO2 stupte under lockdown, har konsentrasjonen av den langvarige gassen fortsatt å øke i atmosfæren. Perioden fra 2016 til 2020 vil sannsynligvis være de varmeste fem årene som er registrert, finner studien.

Cirka 100 skogbranner raser over det vestlige USA

En rekord på 2 millioner amerikanske acers i California har brent i år og overgår rekorden på 1,9 millioner i 2018 skriver TIME.

I tillegg har branner i Arktis produsert mer karbonutslipp i år enn noe år på rekord, ifølge forskere ved EU-byrået Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) skriver The Economist.

Helse

Russland har begynt å sende ut vaksinen «Sputnik-V» til landets regioner skriver NRK. Personer i risikogruppene som vil få vaksinen først.  Den russiske regjeringen har varslet at en mer storstilt vaksinering vil komme i gang i november. Flere forskere er kritiske til det russiske vaksinearbeidet. Russland har blitt beskyldt for å ta snarveier i arbeidet med å utvikle vaksinen

Norge

Portugisiske barn saksøker Norge for skogbranner og hetebølger

Seks unge portugisere i alderen 8-21 år saksøker blant andre Norge for brudd på menneskerettighetene skriver NRK. Det er første gang en slik sak er klaget inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg. Ungdommene vil at 33 europeiske land holdes ansvarlige for å ikke gjøre nødvendige klimakutt. 

Positive Nyheter

Zimbabwe forbyr kullgruving i Hwange og andre nasjonalparker

Zimbabwe har forbudt gruvedrift i alle sine nasjonalparker, og har omgjort en beslutning om å la kinesiske selskaper utforske kull i den berømte Hwange-spillparken skriver BBC. Tiltaket kom etter at aktivister tok regjeringen for retten for å forhindre "økologisk nedbrytning" i parker.