Illustrasjonsbilde tatt av Jordan White fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 35

30. august 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Krig mellom Tyrkia og Hellas fryktes
EU og Nato frykter krig mellom Tyrkia og Hellas skriver NRK. Grekernes planer om å utvide havområdet sitt får Tyrkias sin regjering til å rase, mens Hellas er provosert fordi tyrkerne leter etter gass i et område grekerne mener tilhører dem, skriver NRK. Les TIME sin forklaring på hvorfor spenningen øker mellom de to landene.

Demonstrasjoner i USA etter at svart mann ble skutt av politiet foran familien sin
Jacob Blake, en 29 år gammel svart mann, ble skutt syv ganger i ryggen av politiet foran barna sine i USA. En video av politivolden har ført til demonstrasjoner i den amerikanske delstaten Wisconsin, skriver NRK.

Amnesty International anklager politiet i Delhi for seriøse menneskerettighetsbrudd under Delhi opptøyene
Amnesty International anklager politiet i New Delhi, India for seriøse brudd på menneskerettighetene i de dødelige religiøse opptøyene tidligere i år, skriver BBC. Mer enn 40 personer døde i sammenstøtet som brøt ut mellom hinduer og muslimer over en kontroversiell statsborgerskapslov. Amnesty sier at “politiet slo demonstranter, torturerte internerte og at de også tok del i opptøyene sammen med Hindu mobben”, skriver BBC.

Demonstrasjoner fortsetter i Hviterussland
Demonstrasjonene fortsetter i Hviterussland etter at presidenten ble gjenvalgt 9.august.  President Alexander Lukashenko har sittet med makten i 26 år og har ingen intensjon om å fratre stillingen skriver BBC.

De forente arabiske emirater avslutter formelt Israel boikott i USA-meglet avtale, skriver TIME.

Miljø

Storebrand dumper olje og gruvedrift aksjer
Storebrand har dumpet investeringen sin i ExxonMobil, Chevron og Rio Tinto som protest mot at selskapene lobber på klimaendring-spørsmål. Storebrand trakk investeringer fordi selskapene visstnok lobbet imot strengere miljøstandarder. Ifølge Financial Times er dette muligens den første store investoren som gjør dette, skriver avisen. “Klimaforandringer er en av de største truslene mot menneskeheten og lobbyvirksomhet som undergraver handlinger for å løse denne krisen er rett og slett uakseptable. The Eccons og Chevrons i verden holder oss tilbake”, sier Jan Erik Saugstad, administrerende direktør i Storebrand til Financial Times.

Identitet og likestilling

463 millioner barn har ikke tilgang på digital undervisning
Når mange skoler har stengt på grunn av COVID-19 pandemien mangler minst en tredjedel av de påvirkede elevene tilgang til digital undervisning, ifølge FN, skriver Jakarta Post.

Helse

Sove-syke eliminert i Togo
Togo er det første Afrikanske landet som har eliminert sove-syke som et folkehelseproblem, ifølge Verdens Helseorganisasjon.  African trypanosomiasis eller sovesyke er forårsaket av parasitter som blir overført av infiserte fluer. Sykdommen, som finnes i 36 land i Afrika sør for Sahara,  kan være veldig dødelig uten behandling skriver Anadolu Agency.

Norge

Personer innbrakt av politiet etter demonstrasjoner mot SIAN i Oslo lørdag
Etter demonstrasjonen mot Stopp islamisering av Norge (SIAN), lørdag, ble 29 personer innbrakt av politiet og politiet brukte tåregass mot demonstrantene, skriver NRK. Motdemonstrasjonen startet fredelig. Da Sian holt opp Koranen, spyttet på den og rev sider, ble stemningen hissing blant motdemonstrantene, rapporterer NRK.

Ingvild Kjerkol valgt til ny leder i Trøndelag Ap, skriver NRK

Positive Nyheter

Historisk: vill-polio ikke lengre i 47 afrikanske land
47 land som er en del av den Afrikanske regionen av Verdens helseorganisasjon er fri for vill-polio. Dette er en historisk folkehelse oppnåelse, skriver NPR. Les mer om hvordan Afrika ble fri fra vill-polio her.