Eldre mann med orange genser og svart vest sitter på en benk i sola å leser avisen. Illustrasjonsbilde tatt av  Mark Hang Fung So fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

6. oktober 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av; verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden


Over 5000 innsatte dør i filippinsk fengsel hvert år
Hver femte innsatte ved New Bilibid Prison på Filippinene dør hvert år, melder CNN. Fengselet er ikke det eneste i landet med dette problemet, og kritikere sier at forholdene er en forutsigbar konsekvens av regjeringens brutale og kontroversielle tiltak mot narkotikahandelen.

Retter søkelyset mot venezuelansk flyktningkrise
Fire millioner venezuelanere har rømt fra den alvorlige økonomiske krisen i hjemlandet. Bare Syria har et større antall fordrevne personer enn Venezuela. Nå ønsker ideelle organisasjoner å gi migrasjonskrisen mer oppmerksomhet, skriver NBC News. Samtidig melder Vårt Land at nabolandene strammer inn regelverket for venezuelanerne, hvorav mange migrerer til fots over landegrensene.

Hvordan få afrikanske presidenter til å holde seg til sine valgperioder?
Presidenter som endrer konstitusjonelle regler for å kunne sitte lengre enn de gitte valgperiodene har vært et gjentakende problem i flere afrikanske land. For å finne løsninger på dette har sentrale interessenter denne uka vært samlet på Constitutional Term Limits Summit i Niger, melder allafrica.com.

Opprør i flyktningleir etter dødelig brann
En kvinne og hennes barn omkom i brann i flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos, melder VG. Hendelsen førte til uroligheter i leiren ettersom flere opplevde at det tok lang tid før brannvesenet ankom. Politiet på stedet opplevde situasjonen som ute av kontroll og avfyrte tåregass mot de opprørte menneskene.

Arbeidere i hjelpeorganisasjoner på stedet sier at kaoset reflekterer en økende frustrasjon blant dem som oppholder seg i leiren, skriver The Guardian. En feltoffiser for Leger uten grenser mener tragedien er et direkte resultat av gresk og europeisk politikk, som holder omlag 13000 mennesker strandet i leiren som er laget for 3000 mennesker.

Mangel på fagarbeidere i Canada gir dårlige vekstforhold for bedrifter
Canada er midt i en mangel på faglært arbeidskraft, melder CTV News. Eksperter mener at årsaken er at man altfor lenge har vektlagt utdanning fremfor kompetanse. Mangelen på fagarbeidere har negativ innvirkning på økonomi og arbeidsmarked i landet.

Miljø

The Ocean Cleanup har endelig klart å samle plast fra havet
Etter syv år med prøving og feiling har prosjektet The Ocean Cleanup endelig klart å samle plast i Stillehavet, melder NRK. Prosjektet ble startet av 25 år gamle Boyan Slat, som allerede er i gang med å videreutvikle neste prototyp av den U-formede lensa som samler plast i det svære området kalt “The Great Pacific Garbage Patch”

Helse

Alkoholforbruket nesten halvert i Russland
En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon viser at alkoholforbruket i Russland har gått ned med 43 prosent siden 2003. Blant årsakene til nedgangen nevner NRK en rekke ulike tiltak myndighetene har satt inn for å begrense alkoholbruken, samt at president Vladimir Putin selv drikker lite. Unge russere drikker heller øl eller vin enn vodka og hjemmebrent, og i snitt drikker russerne nå mindre enn tyskere og franskmenn.

Likestilling og identitet

Indonesia forbyr barneekteskap
Det indonesiske parlamentet har besluttet å heve lavalderen for ekteskapsinngåelse til 19 år for både kvinner og menn, melder nyhetsbyrået Reuters. Tidligere gjaldt denne aldersgrensen bare menn. For jenter fantes ingen nedre aldersgrense dersom ekteskapet var arrangert av hennes foreldre. Endringene kommer som følge av at indonesisk høyesterett tidligere i år vurderte at lovgivningen var diskriminerende.

Norge

Syv norske banker forplikter seg til ansvarlig bankvirksomhet
På initiativ fra FNs miljøprogram UNEP er syv norske banker blant bedriftene og organisasjonene som har forpliktet seg til de såkalte Prinsippene for ansvarlig bankvirksomhet, melder NRK. Prinsippene forplikter bankene til å drive sine virksomheter i samsvar med FNs bærekraftsmål og Parisavtalens klimamål.