Bilde tatt av Masha Raymers fra Pexels

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 34

23. august 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Ytterligere 130 millioner mennesker kan oppleve akutt sult på grunn av COVID-19
Ifølge en ny rapport fra CARE kommer flere og flere mennesker til å sulte. Ved starten av 2020 var det 690 million mennesker som var underernærte eller kronisk sulten. Ifølge FN estimater kan antall mennesker øke med over 130 millioner på grunn av COVID-19. “I Sørlige Afrika har antall personer som trenger matassistanse økt med nesten 90 prosent. I Latin Amerika er det nesten tre ganger så mange personer enn vanlig som trenger matassistanse. En fjerdedel av voksne i Storbritannia er på jakt etter rimelig mat og i USA har seks million mennesker etterspurt matkuponger”, skriver New York Times.

Mali sin president gikk av, landet i dypere krise
Mali sin president Ibrahim Boubacar Keita gikk av på tirsdag. Han gikk av noen timer etter at han hadde blitt fanget av soldater, skriver NRK. Dette tar landet som allerede har jihadistisk opprør og massedemonstrasjoner lengre inn i krise skriver Reuters.

Syv barn forsvinner i Mexico hver dag
Hver dag forsvinner gjennomsnittlig syv barn i Mexico skriver Al Jazeera. De fleste er antageligvis blitt trafficked for seksuell utnyttelse eller solgt til tvunget arbeid rapporterer Aljazeera.

Demonstranter i Hviterussland krever presidentens avgang
Titusenvis demonstranter i Minsk krever at President Alexander Lukashenko trekker seg, skriver Al jazeera. Han ble gjenvalgt i et omstridt valg i Hviterussland tidligere denne måneden.

Miljø

Grønland mistet mer is i 2019 enn noe annet år siden målingene startet skriver Forskning.no
Grønlandsisen som er mer enn to kilometer tykk og strekker seg nesten 3000 kilometer smelter og har gjort det siden 1990-tallet. “Smeltevann og is fra Grønland regnes som en stor bidragsyter til havstigning i verden, og den vil sannsynligvis fortsette å bidra til dette, ifølge denne Nature-studien fra 2019” skriver Forskning.no

Likestilling og identitet

Jorda blir stadig varmere og påvirker folk svært ujevnt
De siste 60 årene, så har hvert tiår vært varmere enn det forrige, og 2020 kan bli et av de varmeste så langt, skriver New York Times. En varmere planet påvirker ikke alle likt. Det er større sannsynlighet for at personer som er fattig og marginaliserte er mer sårbar for ekstrem varme: “Du har kanskje ikke råd til air-conditioner, og du har kanskje ikke elektrisitet når du trenger det. Du har kanskje ikke noe valg annet enn å måtte jobbe utendørs under solen som er så varm at knærna dine føles svake. Eller så kan varmen bringe tørke som uansett hvor hardt du jobber under solen, så forsvinner kornet og barna dine kommer til deg fordi de er så sulten”, skriver New York Times.

Helse

Å spise organisk mat reduser glysofatnivået
Å spise organisk mat reduserer glyfosat nivået, verdens mest brukte ugressfjerner, i kroppen med 70 prosent innen syv dager ifølge en studie, skriver Positive News.

Norge

Guri Melby innstilt som ny Venstre-leiar skriver NRK.
Sveinung Rotevatn er innstilt som 1.nestleder og Abid Raja er innstilt som 2.nestleiar.

Positive nyheter

Mobilspill blir brukt til å bidra til å redde verden
FNs miljøprogram samarbeider med 11 videospill selskaper for å øke bevisstheten om klimarelaterte utfordringer gjennom “Playing for the Planet" initiativet. Utviklere inkorporerer miljø-relaterte tematikker i fortellinger og budskap i spillene sine.