Illustrasjonsbilde av en mann som sitter ved et bord å leser avisen,  tatt av Elijah O'Donnell fra Pexels

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 32

9. august 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

FN sikkerhetsråd diskuterer Kashmir for tredje gang
FN sitt sikkerhetsråd diskuterte omstridte Kashmir etter forespørsel fra Pakistan onsdag skriver AP News. Dette er tredje gangen Kashmir har vært omtalt siden India sin Hindu nasjonalistiske regjering for ett år siden besluttet å gjøre slutt på semi-autonomien for regionen med muslimsk majoritet, skriver AP News. 5 august 2019, fjernet den indiske regjeringen blant annet Jammu og Kashmir sin separate grunnlov og arvet beskyttelse av land og arbeidsplasser.

43 land og regioner har ratifisert FN sitt forbud mot atomvåpen
Det er 75 år siden USA slapp atombomben over Hiroshima 6.august 1945. Torsdag signerte ytterligere 3 land, Irland, Nigeria og Niue Traktaten om forbud mot kjernevåpen (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det betyr at det nå er 43 land som har signert traktaten. Det trengs 50 land som signerer for at pakten skal tre i kraft, skriver den Japanske avisen Mainichi.

Nord-Korea har trolig atomraketter ifølge ny FN rapport
Ny FN rapport sier at Nord-Korea sannsynligvis har klart å utvikle små atomstridshoder, som kan monterest på landets interkontentale ballistiske missil, skriver NRK.

Presidenten i Hviterussland gjenvalgt for sjette presidentperiode
I Hviterussland ble Aleksandr Lukasjenko gjenvalgt for sin sjette presidentperiode, skriver NRK. Ifølge valgkommisjonen i landet har han fått 81 prosent av stemmene.

Anti-regjering demonstrasjoner etter eksplosjonen i Beirut
Etter den ødeleggende eksplosjonen tirsdag har demonstranter hatt sammenstøt med sikkerhetsstyrker i Beirut, Lebanon, skriver BBC. Eksplosjonen skyldtes ifølge tjenestemenn 2,750 tonn med ammoniumNitrat som siden 2013 ikke har vært oppbevart på en trygg måte, rapporterer BBC. Minst 137 personer ble drept og rundt 5000 personer ble skadet i eksplosjonen som mange i Libanon sier skjedde på grunn av regjerings uaktsomhet, skriver samme avis.

FN forhindret i å hjelpe hundrevis av fordrevne personer i Kamerun grunnet trussel om flere Boko Haram angrep
I Kamerun sitter hundrevis fast uten tilgang til hjelp sier FN FNs flyktningebyrå (UNHCR). UNHCR er forhindret i å hjelpe sivilbefolkningen i en camp for fordrevne personer i nord Kamerun på grunn av dårlige veier og trussel om flere Boko Haram angrep. Hundrevis av fordrevne personer og bistandsarbeidere er fanget i campen, som militante har angrepet og drept 17 personer, skriver voa news.

Miljø

Lekk oljetanker utenfor kysten av Jemen kan bli verdens verste oljelekkasje
En lekk oljetanker som ligger utenfor Jemen sin kyst truer med å skape det verste oljeutslippet i verden. Det er omtrent en million liter olje i tankbåten som ikke har blitt brukt siden 2015, skriver UN Dispatch. Dette er samme året som borgerkrigen i Jemen utviklet seg til å bli en internasjonal konflikt mellom Houthi rebellene, som styrtet regjeringen, mot en internasjonal koalisjon ledet av Saudi Arabia, forklarer UN Dispatch.

Likestilling og identitet

Over 900 jenter og kvinner forsvunnet i Peru i Corona-pandemien
915 personer, hvorav 606 er jenter og 309 er kvinner, har forsvunnet i Peru siden coronavirus lock-down mellom 16.mars til 30.juni skriver Thomson Reuters Foundation. “Det må registreres hvem som forsvinner og om de blir funnet i live eller døde, om de er ofre for menneskehandel, vold i hjemmet eller femicide”, sier Isabel Ortiz, en kvinne rettighets kommisjonær kontoret til det nasjonale ombudet, et uavhengig organ som monitorerer menneskerettigheter i Peru, til Thomson Reuters Foundation.

Helse

Fedme ikke lengre definert basert på vekt i ny klinisk veileder i Canada
Fedme burde bli definert utifra en person sin helse, ikke vekten deres, ifølge en ny klinisk veileder i Canada, skriver BBC. Veilederen anbefaler også å fokusere på grunnleggende årsaker til vektøkning og ha en helhetelig tilnærming til helse. Leger blir også rådet til å ikke bare anbefale diett og trening, skriver BBC.

Norge

COVID-19 smittetallene i Oslo er høyere enn FHIs smittekrav til andre land
De siste to ukene har Oslo registeret 22.49 smittede per 100.000 innbyggere, ifølge VGs oversikt. Smittetallene går over det kravet Folkehelseinstituttet har for at andre land og regioner i EU/EØS-området skal være «grønne», skriver VG. Det må være færre enn 20 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dager for at et land eller område skal være “grønt” ifølge FHIs krav.

Positive nyheter

Konvensjon mot de verste former for barnearbeid har blitt ratifisert universelt
Alle de 187 landene som er medlem av FNs Internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO)  har nå ratifisert konvensjonen om å beskytte barn fra de verste former for barnearbeid, som inkluderer slaveri, prostitusjon og trafficking, skriver UN News.  Den forbyr også bruk av barn under 18 år i konflikter, pornografi, ulovlige aktiviteter som narkotisk trafficking og i farlig arbeid. “Universal ratifisering av Convention No. 182 er en historisk første som betyr at alle barn nå har rettslig beskyttelse mot de verste formene av barnearbeid”, sier ILO  generaldirektøren Director-General Guy Ryder til UN News.

Det er to tiår siden traktaten som tidligere het Convention No. 182 ble vedtatt. Først nå oppnådde den universiell ratifisering som den første konvensjonen i FN organet sin 101 år gamle historie, forklarer UN News.