Illustrasjonsbilde av en kvinne som leser avisen på en buss tatt av Artem fra Pexels

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 31

2. august 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Flom fordriver og tvangsevakuerer millionvis av mennesker i Kina, Bangladesh, India  
Alvorlig flom grunnet sommer-regntida har tvunget flere millioner mennesker til å evakuere i Kina og fordrevet hele lokalsamfunn i Bangladesh skriver Washington Post. De skriver videre at en tredjedel av Bangladesh er berørt av flomvannet. I India har 8 millioner mennesker blitt berørt eller fordrevet av flom siden mai skriver Reuters. 111 mennesker har så langt mistet livet grunnet flom i to av de fattigste statene i landet; nemlig Assam og Bihar.

Nasjonale og regionale valg utsatt i flere land grunnet COVID-19
Nasjonale og regionale valg har blitt utsatt på grunn av COVID-19 i minst 56 land ifølge forskning gjort av International Institute for Democracy and Electoral Assistance. "Grunnet frykt for å skade folks helse, valgprosessen eller for åpenlyse politiske grunner, har mange land valgt å utsette eller avlyse valg", skriver Foreign Policy. Sjekk ut Foreign Policy sitt interaktive kart for å se hvilke land som har utsatt valg og hvilke har startet å sette nye datoer. Presidenten av USA, Donald Trump, har også foreslått å utsette presidentvalget i USA skriver BBC.

Våpenhvile inngått mellom Ukraina og pro-Russland separatister 
Ukraina og pro-Russland separatister inngikk full våpenhvile mandag 27.juli. Dersom våpenhvilen varer kan den bidra til å ende den seks år lange konflikten, skriver Euronews. Allerede samme dag sa Ukraina at separatistene hadde brutt våpenhvilen rapporterer Reuters. Mer enn 13,000 mennesker har blitt drept siden konflikten startet. “Ukraina og Russland har vært fiender siden 2014, da Moskva beslagla Krimhalvøya i Ukraina og støttet opprøret øst i landet”, skriver Reuters. Vil du vite mer om konflikten så kan du lese mer her.

Nesten 45 millioner mennesker påvirket av matusikkerhet i sørlige Afrika
Mangel på matsikkerhet påvirker nesten 45 millioner mennesker i 13 land i sørlige Afrika som et resultat av tørke, flom og påvirkninger av COVID-19 skriver Aljazeera. Dette er en økning på 10 prosent over det siste året sier The Southern African Development Community (SADC) i en rapport.

Miljø

Skogbranner i Amazonaregnskogen i Brasil øker sammenlignet med samme tid i fjor 
Satellittbilder viser at antall skogbranner i Amazonasregnskogen i Brasil økte med 28% i juli 2020 sammenlignet med samme måned i fjor, skriver Euronews. Ifølge Brasil sitt nasjonale romfartsbyrå, INPE, var det i juli i år 6,803 branner, mens det var 5,318 branner i 2019 som allerede da var et ødeleggende år.

Likestilling og identitet

Tilbakesteg for kvinners rettigheter: Polen trekker seg fra EU-konvensjon som bekjemper vold mot kvinner
Aktivister gir uttrykk for bekymring fordi flere Europeiske land indikerer at de vil trekke seg fra Istanbul konvensjonen. skriver BBC. Polen har satt igang prosessen for å trekke seg fra avtalen etter at justisministeren Zbigniew Ziobro kalte konvensjonen “skadelig”, skriver Brussels Times. Det spekuleres også i om Tyrkia har samme intensjoner, skriver BBC.

Dette er et tilbakesteg for kvinners rettigheter.  “Istanbul konvensjonen er den første lovlig bindende verktøyet på Europeisk nivå som bidrar med omfattende juridisk rammeverk for å forhindre vold, beskytte ofre for vold og stoppe straffefrihet for gjerningsmennene”, sa Jelena Drenjanin, EU-kongressen sin talsperson for likestilling i en uttalelse 30.juli.

Konvensjonen ble åpnet for signering 11.mai 2011.

Helse

En tredjedel av barn i verden forgiftet av bly ifølge UNICEF analyse
Rapporten The Toxic Truth: Children’s exposure to lead pollution undermines a generation of potential sier at rundt en av tre barn i verden, opp mot 800 millioner globalt, har et blynivå i blodet som er over 5 microgram per desiliter, en mengde som betyr at handling kreves, skriver UN News. Nesten halvparten av disse barna bor i Sør-Asia. Bly er en potent nevrotoksin som fører til uopprettelig skade på hjernen til barn. Det er spesielt farlig for babyer og barn under 5 år, skriver UN News.

Norge

Advarer mot for mye klemming
Helsedirektøren Bjørn Guldvog advarer mot for mye klemming blant unge og minner på at man bare kan ha én klemmevenn, skriver NRK. Det er fortsatt viktig at vi ikke har så mye kontakt som vi vanligvis ville hatt under hele denne pandemien, sier Helsedirektøren til NRK.

Positive nyheter

Bøker som ble reddet av bibliotekar i Mali får internasjonal oppmerksomhet: nå må historien skrives om 
Bibliotekar viet livet sitt til å redde bøker i Mali da Al-Qaida kom for å brenne de for syv år siden, forteller tidligere Afrika-korrespondent Tom Kristiansen i NRK Urix. Bøkene som bibliotekaren Abdel Kader Haidara reddet viser at i år 1100, etter vår tidsregning, ble det universitetsby i byen Timbuktu i Mali, skriver ABC nyheter .“Manuskriptene er som en pekefinger til alle som sier at Afrika var uten skriftlig historie før den hvite mann kom sørover for noen hundre år siden, at det bare var dans og spill", sier Kristiansen. “Timbuktus samlinger fra før middelalderen har dokumenter som omhandler astronomi, juss, teologi, grammatikk, ordspråk, rettigheter, og retorikk, samt dikt, kvitteringer, kontrakter og dagbøker”, skriver skriver ABC nyheter.