Illustrasjonsbilde av kvinne som leser avisen tatt av Andrea Piacquadio fra Pexels

Uken som gikk: kort oppsummert

21. juni 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Antall mennesker på flukt fra krig, konflikt og forfølgelse øker verden over for åttende år på rad
Nærmere 80 millioner mennesker er på flukt fra vold og krig viser ny oversikt fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpens Flyktningregnskap.  Rundt halvparten av menneskene er barn. “En knusende dom over elendige, uansvarlige og nasjonalistiske lederskap i store deler av verden”, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. Finn flere ressurser her.

Annenhver dag blir samfunnsledere drept i Colombia 
Siden starten av korona-karantenen har en lokal politisk, menneskerettighet eller samfunnsleder blitt drept annenhver dag ifølge samfunnsorganisasjoner skriver Aljazeera. Tidligere FARC-opprørere blir også drept. Lockdown grunnet korona gjør at ledere er mindre beskyttet. Dette er den verste perioden siden fredsavtalen ble signert i 2016. Siden avtalen ble signert har 446 personer blitt drept, rapporterer Aljazeera. Myndighetene blir kritiserte for å ikke gjøre nok for å stoppe volden.

Dødelige sammenstøt mellom India og Kina markerer vendepunkt i forholdet
Minst 20 Indiske soldater og et ukjent antall kinesiske soldater døde i sammenstøt mellom militære styrker 15. juni. Siden mai har Indiske og Kinesiske militære vært fastlåste på tre ulike steder langs den omstridte grensen mellom landene, kjent som Line of Actual Control (lac). Sammenstøtet markerer et vendepunkt i relasjonen mellom de to Asiatiske gigantene skriver The Economist.

Forholdet mellom Sør-Korea og Nord-Korea forverret
Nord Korea har stoppet å snakke med Sør Korea og ser på landet som en “fiende”, skriver TIME.  Etter at en kjernekraft-forhandling med USAs president Donald Trump kollapset i februar 2019 har forholdet mellom de to asiatiske landene forverret seg.

Valg av nye ikke-permanente medlemmer av FNs Sikkerhetsråd
Norge, India, Kenya, Mexico og Irland valgt for to-års periode valgt som ikke-permanente medlemmer av FNs sikkerhetsråd 17.juni 2020. Det er totalt 15 medlemmer i Sikkerhetsrådet, hvorav USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er permanente medlemmer og 10 andre land er ikke-permanente.  Sikkerhetsrådets hovedansvar er å bevare fred og sikkerhet i verden, skriver NRK.

Helse

Forskning viser fordeler med bønn og meditasjon 
Forskning viser at det er flere psykologiske fordeler med bønn og meditasjon skriver CNN. Blant annet kan det bidra til redusering av stress og engstelse ifølge studier.

Miljø

Nasjonal naturkatastrofe i Kroatia etter at 50 millioner bier døde
Etter at mer enn 50  millioner bier ble funnet forgifte har deler av Međimurje distrikt i nord i Kroatia, på grensen til Ungarn har blitt erklært en naturkatastrofe skriver Euractiv. “Det er nok en forgiftning på grunn av plantevernmiddel. Etter analysen, blir det kjent om det er et resultat av å spraye poteter eller raps”, forteller Ana Pepelko som jobber med bier til den nasjonale TV kanalen HRT.

Likestilling og identitet

Globalt forbud mot konversjonsterapi trengs ifølge menneskerettighetsekspert
Konversjonsterapi er bygd på falske premisser om at det kan endre en persons seksuelle orientering eller kjønnsidentitet ifølge en FN rapport som skal legges frem for FNs globale menneskerettighetsråd. Rapporten som skal bli lagt frem av den FN uavhengig ekspert på seksuell orientering og kjønnsidentitet Victor Madrigal-Borloz ber om et globalt forbud mot denne farlige og veldig skadelige praksisen skriver UN News. “Terapien er bygget på falske og en ikke forskningsbaserte tro om at personer som ikke holder seg til kulturelt foreskrevne normer om identitet er syke, og at deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet kan og burde endres”, skriver UN News.

Norge

Høyt antall personer tror det skjer diskriminering i Norge
84 % av befolkningen at de tror det forekommer diskriminering i Norge viser årets utgave av integreringsbarometeret publisert av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).  Dette er en undersøkelse som kartlegger den norske befolkningens holdninger til innvandring og integrering, og blir gjennomført av Institutt for samfunnsforskning (ISF) på vegne av IMDI. For hele barometeret, se IMDI sine nettsider.

Positive nyheter

Dad School i Rwanda bidrar til likestilling, menn blir bedre fedre og reduserer partnervold 
Dad school i Rwanda bidrar til å redusere stigma mot å være en involvert far, i et program som 1700 menn til nå har vært med på, rapporterer BBC. Nye fedre lærer hvordan de skal bære og bytte bleier på babyen sin slik at de kan være bedre fedre. I tillegg lærer mennene også verktøy for å samarbeide med konene sine i hjemmet. Et viktig komponent av programmet er også å redusere vold i hjemmet.  En tredjedel av kvinner i landet rapporterer, som i mange andre land, at de opplever partnervold.  En studie om Dad School fant at mennene som deltok i treningen var halvparten så sannsynlig å være voldelig mot konene sine i fremtiden sammenlignet med de som ikke hadde deltatt, rapporterer BBC. Lignende program finnes også i flere land som Brasil, Lebanon, Sri Lanka og Russland.