Illustrasjonsbilde tatt av Sash Margrie Hunt fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 24

14. juni 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Pakistan håper på et bedre regionsamarbeid
Pakistan og USA er på talefot om god intra-afghansk samarbeid, etter det ble signert en fredsavtale mellom USA og afghansk Taliban skriver Al Jazeera. Fredsavtalen ble signert i februar, se Flyt Frem. Pakistan var en del av forhandlingen og håper nå på et bedre samarbeid med Afghanistan og USA, i kampen mot Taliban.

Frykten større for matmangel enn koronaviruset
Slik som for mange andre land, er konsekvensene av koronakrisen mangel på mat i Sudan skriver Al Jazeera. Selve nedstengelsen av samfunnet er ikke det verste, men dette får følger for de som er avhengig av jobben for å få mat på bordet. Sulten er den verste, spesielt når infrastrukturen i samfunnet ikke når ut til de som trenger matkasser og penger. Nepal er et annet eksempel på konsekvensene av korona for de som allerede sliter. Sult er verre enn koronaviruset flere steder i verden.

Koronaviruset sprer seg raskt blant urfolket i Brasil
Koronaviruset har spredt seg raskt og omfattende i Brasil, og det har nå gitt konsekvenser for urfolket melder Al Jazeera. Frykten er at noen av disse samfunnene kan dø ut som følge av koronaviruset, samtidig som de er presset av mindre landområder. Samtidig, om de isolerer seg for mye for å unngå koronasmitte, kan de dø av sult istedenfor melder NRK. Brasil er det landet i Latin-Amerika med høyest antall smittede, og nest høyest i verden. BBC gir en oversikt over smittede av koronaviruset i Latin-Amerika.

Demonstrasjoner mot rasisme over hele verden, i London ble den avlyst på grunn av trusler fra motdemonstranter 
Demonstrasjonen mot rasisme ble avlyst i London. Motdemonstrantene demonstrasjon (høyreekstremistene), og det ble opptøyer mot politiet melder NRK. Flere demonstrasjoner mot rasisme ble holdt andre steder i verden blant annet i Frankrike, se en oversikt her. Les mer om dette temaet på flytfrem.no, slik som denne artikkelen.

Kashmir rammet av restriksjoner for sikkerhet og helse
Kashmir, et India- kontrollert området mellom India og Pakistan har blitt hardt rammet av restriksjoner som følge av koronakrisen. Hvordan dette har påvirket samfunnet, med restriksjoner både på grunn av sikkerhet og helse, kan sees i en dokumentar her. Opptrappingen av indisk politi i regionen har også ført til økte antall anti-India protester, og så langt i år er 73 rebeller drept av politiet skriver Al Jazeera. Les mer om Kashmir på Flyt Frem.

Miljø

Cryopreservation for å redde korallrev
Forskere på Hawaii prøver å redde korallrevene fra klimakrisen og varmere hav ved å bruke cryopreservation melder FN. Cryopreservation er at man oppbevarer egg, sperm, vev o.l i en lav temperatur slik at de holder seg levende lenger. Forskerne har brukt denne metoden på korallegg og korallsperm, samt larver.

Helse

Verdens helseorganisasjon bekymret for indirekte effekt COVID-19 pandemien har på kvinner, barn og unge personer
Mange deler av verden har helsesystemer som er overveldet av pandemien, noe som betyr at det er større risiko for at kvinner dør av komplikasjoner relatert til graviditet og fødsel, skriver UN News. Undersøkelser viser også at tenåringer og unge voksne i 20 årene har økt risiko for depresjon, angst, fysisk og seksuell vold, uplanlagte graviditeter og online trakassering, fortsetter UN News.

Likestilling og identitet

Koronaviruset: økt menneskehandel, dårligere arbeidsforhold og sult
Menneskehandel og dårligere arbeidsforhold har økt under koronaepidemien. The Daily Star skriver om faren for økt menneskehandel i Bangladesh, og hvordan arbeidere har blitt igjen i utlandet uten jobb og som ikke kan bidra økonomisk til familien som følge av koronatiltak i mange land. Lignende tilfeller er blitt meldt av Amnesty, bl.a. i Quatar, hvor gjestearbeider ikke har blitt betalt på over 6 måneder for å jobbe med forberedelsene til fotball-VM i 2022 melder Aftenposten. Gjestearbeider er da igjen i et fremmed land, uten inntekt eller rettigheter, og dette går utover familien i hjemlandet som er avhengig av denne inntekten for å overleve.

Norge

Mer åpning av samfunnet fra mandag 15 juni
Treningssentrene åpner mandag 15 juni. Her er de nye reglene og retningslinjene.

Regjeringen åpner for fritidsreiser i Norden, med unntak av Sverige fra 15 juni. De som kommer fra Sverige må sitte i karantene. For mange av grensebyene er dette svært kjærkomment, da mange av grensebyene er avhengig av nabolandene for å overleve og turisme.

Enighet om iskanten på Stortinget
Etter lengre tids forhandlinger er det enighet på Stortinget om hvor iskanten skal gå, etter at regjeringen er blitt enige med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Iskantsonen er definert som den gradvise overgangen fra åpent hav til drivis i polare områder. Iskanten er den sørlige grensen på denne sonen. Enighet om iskanten er viktig blant annet for forvaltningsplanen for Barentshavet knyttet til petroleumsaktivitet i området. For mer informasjon, se blant annet NRK sine nettsider.

Positive nyheter

Naturen reparerer seg selv. En bildeserie fra Australia
En bildeserie viser ettervirkningen av den australske bushbrannen som herjet kontinentet tidligere. Bildene viser hvordan naturen tar tilbake og vokser opp igjen ut av asken. Les mer om de tidligere brannene i Australia på Flyt Frem.