Illustrasjonsbilde av kvinne med mørkt hår som leser en avis. Bildet er tatt av Abhijith S Nair fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert 29.september

29. september 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av; verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

FN annonserer opprettelse av en grunnlovskomité for Syria
Representanter for opposisjonen og president Bashar al-Assads regjering danner nå en komité som skal arbeide med Syrias grunnlov fra Genéve, melder Al Jazeera. FNs generalsekretær, Antonio Guterres, mener komitéen er et viktig steg i retning av en fredelig løsning på konflikten i Syria.

Skeptikere sier at partene er uenige om hva arbeidet bør gå ut på. Opposisjonen ønsker å skrive en ny grunnlov fra bunn, mens myndighetene ønsker å ta utgangspunkt i den nåværende grunnloven. Eksperten Al-Jazeera har snakket med har liten tro på at Assad-regjeringen vil la FN påvirke dem til å gjøre betydelige endringer i loven.

Tusenvis protesterer mot korrupsjon på Haiti
Store demonstrasjoner pågår på Haiti. I denne videoen fra BBC forklarer aktivisten Velina Elysee hva demonstrantene protesterer mot.

Hva har afrikanske presidenter holdt på med under FNs Generalforsamling?FNs 74. generalforsamling ble arrangert denne uka og allafrica.com gir en oversikt over hva afrikanske ledere har lagt frem på forsamlingen.

Syv mennesker omkommet i flukten over Middelhavet denne uka
En baby og et småbarn var blant syv mennesker som omkom da en båt med migranter sank i Egeerhavet denne uka, melder Al Jazeera.

FlytFrem har også tidligere omtalt situasjonen for båtmigranter i Middelhavet. Se nyhetsoppsummeringen fra 15. september for informasjon om antallet omkomne de siste årene, båtmigrantenes nasjonaliteter, samt Norge og andre lands respons på situasjonen i Middelhavet.

Selvbestemt abort har nå blitt lovlig i hele Australia
Som siste australske stat endret New South Wales sin abortlovgivning denne uka. De siste 119 årene har abort bare vært lovlig i tilfeller hvor en lege har vurdert at det foreligger en alvorlig risiko for kvinnens helse. Nå har kvinner i New South Wales adgang til selvbestemt abort opp til uke 22 av graviditeten, og etter dette med samtykke fra to leger. Dette melder BBC.

Riksrettsprosess startet mot Donald Trump for samtaler med Ukraina
USAs president skal ha bedt Ukrainas president om å starte en etterforskning av sønnen til tidligere visepresident og Demokratenes presidentkandidat Joe Biden. Det er derfor nå startet riksrett mot Trump, skriver NRK. I NRK kan du også se referatet fra Trumps samtale med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. I VG får du en oversikt over alle de ulike aktørene i skandalen.

Miljø

16 barn klager 5 land inn for FNs komité for barns rettigheter
Miljøaktivisten Greta Thunberg og 15 andre barn i alderen 8 til 17 år leverte denne uka en klage til FN for brudd på FNs barnekonvensjons artikkel 6, 24 og 30. Disse tre artiklene fastsetter barns rett til liv, helse og kultur. De 16 miljøaktivistene mener at landene bryter disse rettighetene ved å forårsake og forverre klimaendringer. De mener også at landene har brutt artikkel 3 ved å ikke ta legge vekt på barns beste i sine klimarelaterte avgjørelser.

Alle land i verden, med unntak av USA, har forpliktet seg til å følge FNs barnekonvensjon. Av dem er detbare 45 som har underskrevet et tillegg som gjør det mulig å klage dem inn til FNs komité for barns rettigheter. Thunberg opplyser at aktivistene har valgt landene Tyskland, Frankrike, Tyrkia, Brasil og Argentina fordi disse ligger på utslippstoppen av de 45 landene det er mulig å klage inn.

Klagen kommer inn i rekken av rettslige skritt tatt av barn for som respons på klimakrisen den siste tiden, melder Business Insider.

Helse

Barnedødeligheten mer enn halvert siden 1990
Barnedødeligheten i verden er mer enn halvert de siste 30 årene, men forskere frykter klimaendringene kan snu trenden, melder NRK.

Likestilling og identitet

Regjeringen legger frem handlingsplan for flere kvinnelige gründere
Bare én av tre gründere er kvinner. Denne måneden kom den norske regjeringen med en handlingsplan med 13 tiltak for å få flere kvinner til å starte egen bedrift. Les mer på regjeringen.no.

Norge

Norge kommer ikke med konkrete planer eller nye klimamål
NRK skriver at bistands- og miljøorganisasjoner i Norge er skuffet over at Norge ikke er et av de 65 landene som denne uka lovet å skjerpe sine klimamål innen 2020. Statsminister Erna Solberg får kritikk for at talen hennes på klimatoppmøtet i FN var gjenbruk av gamle mål og vage planer.

Solberg har også fått mengder av negative tilbakemeldinger i sosiale medier etter hun uttalte at den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg kunne spart sitt engasjement til fritida si, melder avisa Framtida.

Statsministerens fremferd på klimatoppmøtet kan ses i sammenheng med en nylig undersøkelse som viste at Norge er det tredje mest klimafornektende landet i verden. En tredjeplass vi deler med Egypt og Australia, bare slått av USA og Saudi Arabia.

Positive nyheter spres
Verdens Beste Nyheter setter positive nyheter på agendaen og viser at det går fremover i verden. 600 frivillige rundt om i landet deler ut aviser hvor du blant annet kan lese at det blir bedre for de fleste barn og unge rundt om i verden og om en kvinnelig høvding i Malawi som setter en stopper for barneekteskap.

Redaktørens tips

Lurer du på hvordan Norge har stemt på FNs generalforsamling siden 1945? Med dette interaktive verktøyet fra Al Jazeera finner du de ulike medlemslandenes stemmer og mye mer!