Photo by Joanes Andueza on Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 23

6. juni 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Antirasisme demonstrasjoner rundt om i verden
Tusenvis av mennesker har demonstrert for å ende rasisme og for rettferdighet for amerikanske George Floyd skriver Aljazeera. Blant annet har det vært demonstrasjoner i Nigeria, Kenya, Australia og New Zealand, Brasil, Mexico, Canada og flere Europeiske byer, inkludert på flere steder i Norge. I Australia krever demonstrantene også rettferdighet for urbefolkningen, hvor flere har blitt drept under politi-arrestasjon, skriver Aljazeera.

FN fordømmer drap av personer i Den demokratiske republikken Kongo
FN fordømmer et angrep som drepte 16 personer, inkludert fem jenter som var yngre enn 15 år, nordøst i Den demokratiske republikken Kongo (DRC) 3.juni, skriver UN News. De døde var alle tidligere internt fordrevne personer som hadde kommet tilbake til landsbyen sin. Vold har tatt livet av over 300 mennesker i Ituri provinsen i DRC siden starten av året. Mer enn 200,000, som for det meste er barn, har flyktet fra volden i provinsen. De har søkt beskyttelse i overfylte steder for fordrevne personer rundt og i Bunia, skriver UN News.

Israel sier unnskyld for politidrap
Forsvarsministeren til Israel sa unnskyld for politidrapet av 32 år gamle Iyad Halak, en ikke bevæpnet palestinsk mann som var autistisk, skriver TIME. Ifølge familien var han på vei til en tilrettelagt skole 30 mai da Israelsk politi skjøt han.

FN oppfordrer indiske myndigheter om å sikre velferden til 100 millioner migrantarbeidere
Koronatiltakene som trådte i kraft 24.mars i India tok ikke med i betraktning hvor vanskelig det var for sårbare mennesker å etterleve tiltakene, skriver UN News. FN oppfordrer Indiske myndigheter til å følge opp landets Høyesteretts Domstol sin ordre om å sikre velferden til mer enn 100 millioner migrantarbeidere som etter koronavirus tiltak mistet jobbene sine og ble tvunget til å ta fatt på lange reiser hjem, skriver UN News. Blant annet “må myndighetene registrere migrantene, gi de gratis transport, gi de et skikkelig sted å bo, mat og vann til de ankommer hjemmene sine”. Mange interne migranter opplevd vanskelige møter med politiet for å ikke følge tiltakene.

Helse

COVID-19: Bruk maske på offentlige steder anbefaler verdens helseorganisasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler bruk av maske for å stoppe spredning av koronaviruset når man er ute i det offentlige og sosial distansering ikke er mulig, skriver BBC. Dette gjelder blant annet når folk skal ferdes på offentlig transport eller gå i butikken for å handle. Ifølge data innsamlet av John Hopkins University er det nå 6.7 millioner bekreftede smittede tilfeller og 400,000 dødsfall globalt, siden pandemien startet i slutten av 2019.

Miljø

Krymping av regnskogen fortsetter
Regnskogsområder på størrelse med en fotballbane forsvant hvert 6 seskund rundt om i verden i 2019, ifølge en satellitt analyse av Global Forest Watch network utgitt 2. juni.

Unntakstilstand etter stort oljesøl i Russland
20,000 tonn diesel ble sølt i en elv i nærheten av byen Norilsk like ved den arktiske sirkel forrige fredag, skriver BBC.  President Vladimir Putin har beordret nasjonal unntakstilstand i etterkant slik at flere ressurser kan bidra i opprydningsarbeidet,  skriver The Guardian.

Likestilling og identitet

#WeAreTired: Kvinner i Nigeria hever stemmen mot voldtekt

I etterkant av at 22 år gamle universitetsstudent Uwa som ble voldtatt og drept i den sørlige byen Benin i Nigeria skriver BBC sprer protestene seg. Folk protesterer i gatene, en underskriftskampanje er opprettet og twitter hashtaggen #WeAreTired i Nigeria etter flere sjokkerende saker om voldtekt og drap av kvinner i landet. Opp til hver tredje jente som bor i Nigeria kommer til å ha opplevd ihvertfall en form for seksuelle overgrep innen de fyller 25 år, ifølge en undersøkelse gjort av NOIPOLLS i juli 2019.  “Mange Nigerianere peker på det juridiske systemet som gjør det vanskelig å straffedømme en person mistenkt for voldtekt og skylder på kvinnen når de er har opplevd seksuelle overgrep”, skriver BBC.  Mange er også oppgitt over at kampanjer som fokuserer for mye på å lære jenter om sex, men ikke har noe fokus på guttene som blir menn. “Det er også på tide å lære gutter hva samtykke er og at nei betyr nei”, sier Stephanie Ekpebuli, som er en del av en koalisjon av advokater som gjør pro-bono arbeid med voldteksoverlevere, til BBC.

Norge

Flere ofre for menneskehandel kan nå få bli i Norge skriver NRK
Nye regler om opphold i Norge for menneskehandel-ofre lanseres av regjeringen. De må samarbeide med politiet om å avdekke alvorlig kriminalitet som forutsetning for oppholdet. Leder i Rosa, Mildrid Mikkelsen mener de nye reglene ikke går langt nok og ikke gjør det vil gjøre det enklere for ofre for menneskehandel, melder NRK. “Jeg veldig skuffet, fordi vi hadde håpet på at ofre for menneskehandel ikke bare skal være instrumenter i straffeforfølging, men at de kan få opphold på humanitært grunnlag”, forteller Mildrid til NRK.

Positive Nyheter

Likekjønnet ekteskap blir lovlig i Costa Rica

Den 26.mai 2020 ble likekjønnet ekteskap bli lovlig i Costa Rica. Dette er en stor seier for menneskerettighetene i landet og for å forhindre diskriminering mot lhbtiq+-befolkningen skriver NY Times. Costa Rica blir det første landet i Mellom-Amerika som legaliserer ekteskap mellom samme kjønn.