Illustrasjonsbilde tatt av Darren Chan fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 22

1. juni 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Ny president valgt i Burundi, opposisjonen tar valgresultatene til retten for valgfusk
General Evariste Ndayishimiye vant presidentvalget med 69 prosent av stemmene ved valget i Burundi 20.mai sier Burundi sin valgkommisjon. Opposisjonslederen Agathon Rwasa som fikk 24 prosent av stemmene ifølge valgkommisjonen, har klaget inn valget. “Vi har lagt frem bevis på at det har vært massiv bedrageri” og “det kunngjorte resultatet er falskt” sier Rwasa rapporterer AlJazeera.

Demonstrasjoner mot rasisme og politivold i mer enn 140 byer i USA
Demonstrasjoner mot rasisme og politivold i minst 140 byer i USA i de påfølgende dagene etter at George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet mandag 25.mai, skriver New York Times.  For mer informasjon om politibrutalitet og opptøyer i USA les NRK sin artikkel: Fra Rodney King til George Floyd – 30 år med politibrutalitet og opptøyer i USA

Demonstrasjoner mot rasisme i flere land: England, Tyskland og Canada
Demonstrasjoner mot rasisme også i London, Berlin og Toronto i etterkant av at George Floyd døde etter å ha blitt presset mot bakken med et kne i nakken i Minneapolis, USA, skriver Forbes. Protester mot rasisme og politibrutalitet er planlagt flere steder ifølge sosiale media rapporterer Forbes.

Folkemord-mistenkt arrestert i Paris
En mistenkt for å ha finansiert folkemordet i Rwanda i 1994 ble 16. mai arrestert i Paris, Frankrike etter å gjemt seg i mer enn to tiår, skriver TIME. Den 84 år gamle mannen Félicien Kabuga finansierte angivelig militante, importerte machetes og drev en radiostasjon som spredte hat. 

Kina utvider fastland sikkerhetspraksis til Hong Kong
Beijing har besluttet at en ny lov skal skrives for å utvide mange av fastland Kina sine  sikkerhetspraksiser til Hong kong noe som gir makt til å hindre uro, skriver New York Times. Dette har ført til nye protester i Hong Kong skriver Global Voices.

Steg tatt for å stoppe tvangsarbeid bomullsindustrien i Usbekistan
Forbud mot statlige reguleringer av bomull-produksjon og salg er et signifikant steg mot å ende flere tiår med tvangsarbeid i bomull-innhøstingen i Usbekistan. En ordre fra landets president Shavkat Mirziyoyev fredag 6.mars endte statlige mål for innhøstning. “Kvotesystemet bidro til systematiske menneskerettighetsbrudd ved å oppmuntre til bruk av tvangsarbeid,” skriver Esfandyar Batmanghelidj og Oybek Shaykhov i Foreign Policy. Under diktator Islam Karimov, som døde i 2016, var mer enn 2 million usbekistanere tvunget til å arbeide i den årlige bomulls-innhøstingen skriver AP News. Minst 102,000 personer var tvunget til å plukke bomull i 2019 innhøstingen ifølge International Labour Organization estimater. I Foreign Policy finner du to tekster for videre lesning for og imot å stoppe boikotten av Usbekistansk bomull: It’s Not Time to End the Uzbek Cotton Boycott Yet og The Boycott on Uzbek Cotton Needs to End.

Ny regjering i Israel etter 500 dager uten stabil regjering
Israels lengste politiske krise i landets historie tok slutt 17. mai med ny regjering som ledes av statsminister Benjamin Netanyahu og hans tidligere rival Benny Gantz, skriver Aljazeera.

Helse

Verdens helseorganisasjon jobber aktivt mot tobakksindustrien målrettede markedsføring til unge personer
9 av 10 røykere begynner før de fyller 18 år advarer verdens helseorganisasjon (WHO). Mer enn 40 millioner unge personer mellom 13-15 år har allerede begynt å bruke tobakk ifølge WHO sine estimater, skriver UN News. Røyking kveler lungene og andre organer, og gjør slik at lungene ikke opptar oksygen slik de trenger for å utvikle seg og fungere ordentlig advarer  WHO. For å bekjempe markedsstrategien til tobakksindustrien bruker WHO blant annet TikTok med hastaggen #TobaccoExposed for å spre kunnskap om hvor skadelig tobakksbruk er.

Miljø

Ny rapport om skogens tilstand i verden: skog, biologisk mangfold og folk
FNs miljøprogram publiserer ny rapport om tilstanden til skogen i verden. Skog dekker rundt 30 prosent av landområdet på jorden og skogene er hjemmet til majoriteten planter og dyr som bor på land som hittil er kjent. Skoger og dets biologiske mangfold er under trussel fra handlinger som gjør skog om til landbruk eller skogområder som blir utnyttet, hvorav mye er ulovlig skriver FNs miljøprogram.

Likestilling og identitet

Kastebasert diskriminering fortsetter i Nepal: en gutt og hans venner drept på grunn av hans forhold med en høykaste jente 
FN sier mer kan og må bli gjort for å få slutt på kaste-basert diskriminering i Nepal etter at en dalit (lavkaste) ungdom og fem av hans venner ble steinet til døde på grunn av hans kjærlighet til en høykaste jente skriver UN News.  Diskriminering er kriminalisert, men diskriminering som følge av kastesystemet fortsetter i Nepal skriver Global Voices. Dalits opplever ulike former for diskriminering som rangerer fra hatprat til voldtekt og drap.

Norge

Aksjoner mot vindkraftsutbygging på mørekysten på Haramsøy skriver NRK
Flere steder i landet har vindkraftutbygginga møtt hard motstand. Det er styresmaktene som vil ha mindre fossil og mer fornybar energi på den ene stiden, og lokalbefolkning og andre som mener vindturbinane raserer naturen på den andre siden.

Positive nyheter

Earth School laget for å spre forståelse og kunnskap om natur og miljø
Earth School ble laget av FNs miljøprogram (UNDEP) og TED-Ed som respons til at over 1,5 milliarder barn ikke kan gå på skolen på grunn av COVID-19. Miljøeksperter har vært med å utviklet Earth School som har innhold om natur og miljø for de som vil lære i alle aldre. Earth School skal bidra til mer forståelse av naturen og hvor avhengig vi er av planeten vår.