Nyhetsavis med utlipp av Canadas statsminister

Uken som gikk: kort oppsummert

23. mai 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Somalia holder sitt første valg på 51 år, til tross for COVID-19-krisen ifølge UN news. FN oppfordrer Somalias partnere til å være klar til å mobilisere teknisk støtte og økonomiske ressurser som trengs for å gjøre landemerkeavstemningene til en suksess.

Sterkeste syklon noen gang registrert i Bengalbukta rammer India og Bangladesh

Super syklonen Amphan ble den sterkeste stormen som noen gang er registrert i Bengalbukten mandag kveld forrige uke, etter å ha forsterket seg med vedvarende vindstyrke på opptil 270 kilometer i timen (165 miles per time), ifølge data fra det amerikanske Joint Typhoon Warning Center skriver CNN.

Israels statsminister Netanyahu går til retten for korrupsjon

Rettsaken mot Benjamin Netanyahu angående korrupsjonspåtalelser åpner søndag i en domstol i Jerusalem, der han vil bli den første tjenestegjengelige israelske statsministeren som møter straffeforfølgning, i en sak han kaller en politisk heksejakt skriver Reuters.

Hong Kong-politiet fyrer tåregass mot demonstranter

Politiet i Hong Kong har avfyrt tåregass da hundrevis av demonstranter deltok i den første demonstrasjonen for demokrati siden Kina kunngjorde planer om å innføre en ny sikkerhetslov på territoriet skriver BBC. Tidligere har 200 seniorpolitikere fra hele verden ut en felles uttalelse der de kritiserte Kinas plan. Undertegnere kalte det et "omfattende angrep på byens autonomi, rettsstat og grunnleggende friheter". Kina søker å vedta en lov som vil forby "forræderi, løsrivelse, sedisjon og undergraving" på territoriet.

Bilkolonne demonstrasjoner i Spania mot regjeringens håndtering av koronavirusutbruddet.

Tusenvis av mennesker i Spania protesterer mot regjeringens håndtering av koronavirusutbruddet. Det høyreekstreme Vox-partiet oppfordret supportere til å kjøre gjennom større byer uten å forlate kjøretøyene sine for å opprettholde sosial distanse. Regjeringen har lettet på restriksjonene de siste ukene, men Madrid og Barcelona har holdt seg under tett lås på grunn av deres mer alvorlige utbrudd av Covid-19.

Babyer blant 24 drept da våpnemenn angrep fødeavdeling i Kabul

Våpenskyttere stormet et barselsykehus i den vestlige delen av den afghanske hovedstaden Kabul, satte i gang en times lang skuddveksling med politiet og drepte 24 mennesker, inkludert to nyfødte babyer, deres mødre og et uspesifisert antall sykepleiere rapporterer Reuters.

Miljø

Naturen er menneskets 'sterkeste allierte' for å bidra til å bygge en bærekraftig planet I følge malaysisk ekspert på biologisk mangfold, Tan Sri Datuk Amar Wilson Baya Dandot, er naturen menneskets sterkeste allierte for å bidra til en bærekraftig planet skriver UN news. Videre argumenteres det for å ta i bruk urbefolkningers tradisjonelle kunnskap om hvordan man bruker lokale planter for å skaffe mat, medisin og opprettholde blomstrende lokale økonomier, samtidig som de beskytter det naturlige miljøet.

Krympende skoger trenger dristig handling for å sikre deres biologiske mangfold

Midt i alarmerende rater av avskoging og forringelse av land, er det nødvendig med presserende tiltak for å ivareta biologisk mangfold av verdens skoger, ifølge en ny FN-rapport, utgitt på fredag, Internasjonal dag for biologisk mangfold. Siden 1990 har rundt 420 millioner hektar trær gått tapt for jordbruk og annen arealbruk. Bevaring og bærekraftig bruk kan samarbeide for å beskytte planter, dyr og levebrød.

Helse

Hvordan ta en digital detox under Covid-19-pandemien

Med sosiale distanseringsprotokoller på plass midt i Covid-19-pandemien, og timer med isolasjon som tok en toll på vår fornuft, har skjermer vært en reddende for mange. Midt i krisen fordoblet visningene på Instagram Live seg på en uke, rapporterte Facebook om 70% økning i Messenger-gruppevideoanrop, og WhatsApp har hatt en økning i bruken på 40% skriver BBC news. BBC har derfor laget en omfattende en guide for hvordan en kan redusere skjermtiden, les hele her.

Identitet og Likestilling

Kvinners forskning stuper under lockdown - men artikler fra menn øker

Mange kvinnelige akademikere sier at sjonglering av karrieren med barneomsorg er overveldende skriver BBC. Å ha artikler publisert i akademiske tidsskrifter er nøkkelen til å bli promotert ved mange universiteter. All oppgavene og den skjulte arbeidskraften i hjemmet blir nå satt i lyset.

Norge

NRK er først i Vest-Europa med å ha id-sending

Søndag kveld skal NRK markere den muslimske høytiden Id med direktesending. Det blir første gangen en vesteuropeisk kringkaster lager en slik sending.

Norges første fabrikk for smittevernsutstyr er etablert

Spesialfabrikken i Sykkylven har en bestilling på 20 millioner munnbind. Bedriften skal gjøre Norge mer selvforsynt med smittevernutstyr skriver NRK.

Positive nyheter

Hvite storker har klekket sine helt egne babyer - og det antas å være første gang i England siden 1400-tallet ifølge White Stork Project.

Urbefolkningen, Ashaninka, i Brasil har vunnet tiår-lang kamp mot ulovlige tømmerhoggere i Amazonas. Rettssaken mot ulovlige hogstinteresser endte til slutt med en offentlig unnskyldningserklæring og en pris på 3 millioner dollar for erstatning ifølge Good News Network.