Illustrasjonsbilde av en mann som leser avisen tatt av Ian Maina fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

17. mai 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Dobbel trussel i Sør-Amerika: Denguefeber og koronavirus
Koronaviruset er ikke det eneste som herjer i Sør-Amerika, det gjør også denguefeber melder Al Jazeera. Denguefeber, som spres via myggbitt og gir en virusinfeksjon har kommet i skyggen av koronaviruset, noe som har ført til at midler som kunne vært brukt på å bekjempe denguefeberen har blitt brukt på andre ting. I Sør-Amerika har det vært denguefeber utbrudd siden desember 2019.

Interne flyktninger i Nigeria har økt
Vold i nordvest Nigeria har ført til at 23000 flyktninger har flyktet til nabolandet Niger siden april skriver Al Jazeera. En tredobling av flyktninger det siste året som følge av rebelske grupper i området som dreper folk og sender dem på flukt. Stengte grenser som følge av koronaviruset sin spredning har også økt de interne konfliktene i landet, både om landområder og mat. Boko haram, en salafistisk, islamistisk militant terrorgruppe som er basert i nord- Nigeria står også bak mye av konfliktene og drapet i området.

En ny avledningsmanøver fra USAs president Donald Trump
«Obamagate» er det nye slaget til USA’s president Donald Trump skriver NRK. Tordentalen til Trump går ut på at tidligere president i USA, Barack Obama, bevisst la ting til rette for at Russland kunne involvere seg i presidentvalget, noe som er ulovlig. I en tid hvor USA har arbeidsledighet på 25 %, den høyeste siden Den store depresjonen (1929-1939) og over 87000 amerikanere død som følge av koronaviruset. Ingen bevis er så langt lagt fram for å støtte Trumps mening om at Obama var involvert med Russland for å svekke Trumps valgkamp.

Flere angrep i Afghanistan, babyer blant de drepte
24 personer ble drept når tre menn angrep et fødselssykehus vest i Kabul, Afghanistan drevet av Leger uten grenser melder Al Jazeera. Sykehuset som ligger i et Hazara dominert område av byen, hvor mange er en del av minoriteten sjiamuslimer, er et kjent området å gjøre angrep på. Så langt har ingen organisasjoner tatt på seg ansvaret for angrepet. Blant de drepte er det to babyer. Dette er et av flere angrep på sivilbefolkningen i Afghanistan den siste uken.

Blekemiddel som en kur mot koronaviruset i Australia er ikke godkjent
En australsk kirke fikk bot for å selge et produkt i hovedsak bestående av blekemiddel som en kur mot koronaviruset. Dette etter at USAs president Donald Trump fortalte at disinfeksjonsmiddel kan kurere korona som en spøk. Miracle Mineral Solution (MMS), produktet som blir promotert for å kurerer alt fra Alzheimers til malaria er forbudt å selge i Australia melder The Asian Age. «Mirakelkuren» har ikke kommet med bevis for å fungere.

Miljø

Havnivået kan stigere fortere enn antatt
Havnivået kan stige mellom 0,6- 1,3 meter innen år 2100 skriver The Guardian. Om verden kan senke utslippen av miljøgasser kan det bli rundt 0,5 meter, noe verden kan takle. Problemet er når havnivået stiger opp rundt 1 meter, da vil flere byer og øyer ligge under vann og mange mennesker vil bli hjemløse.

Helse

Nederland prøver å unngå samme problem som Italia ved å anbefale eldre å bli igjen på sykehjemmet
Eldre i Nederland blir ikke anbefalt å oppsøke intensivavdelingen på sykehuset om de er syke med koronaviruset. Al Jazeera skriver om troen på en svak resiliens, motstandsyktighet blant de eldre, som gjør at myndighetene ikke vil anbefale de å oppsøke sykehus for hjelp, men heller bli på sykehjemmet. Nederlandske myndigheter vil ikke ha et italiensk scenario, hvor mange eldre har dødd alene på en intensivavdelingen på sykehuset uten de nærmeste rundt seg.

Likestilling og identitet

Koronanedstengingen har ført til mindre publisering av kvinnelige forskere
Stor nedgang i produsering av forskningsartikler av kvinner under koronanedstengingen skriver The Guardian. Som en konsekvens av hjemmekontor under disse koronatider, viser det seg at det er kvinner som får gjort minst forskning hjemmefra. Av de som leverer inn forskningsartikler i disse tider, er det i hovedsak fra menn. Å få artikler publisert er en viktig del av arbeidet for forskere og får å stige i karrieren, og vil være et skritt tilbake for den kvinnelige forskeren når dette ikke blir mulig.

Norge

Hvilken krav har du om sommerferien må avlyses?
NRK har laget en oversikt over hvilke krav du som reisende har i sommer om du må avlyse ferien. Dessverre må mange avlyse ferien i år, men du kan fortsatt være heldig å få mye av pengene tilbake.

Positive nyheter

Koronaviruset har ført til færre selvmord i Japan
Færre personer tok selvmord i april i Japan enn på fem år melder NRK. Den psykiske helsen til mange er blitt forverret under nedstenging som følge av koronaviruset, men i Japan kan det å ha fått mer tid til familie og hvile vært med på å senke selvmordsraten i Japan. Mobbing av barn på skolen er et problem i landet, men på grunn av utsatt skolestart som følge av koronaviruset, er selvmordstallene lavere enn forventet.