Indisk dame leser nyhetene på gangfeltet

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 18

2. mai 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Forbudt med kvinnelig omskjæring i Sudan
Sudan kriminaliserer kvinnelig omskjæring melder Dailymail. Dette er et stort steg for kvinners rettigheter i Sudan. Female genital mutilation (FGM) er et stort helseproblem i de landene det er praktisert. Omskjæringen gjøres på unge jenter, og det er de som utfører omskjæringen som kan blir straffet med opptil 3 år i fengsel. «A new era» for unge kvinner i Sudan.

Tar tilbake sitt morsmål og kultur gjennom musikk
Renata Flores fra Peru rapper og synger på Quechua, Inkaenes språk. Se video og intervju her. Flores kombinere moderne latinsk trap, rap og reaggaton med et tradisjonelt uttrykk og på et gammelt urspråk, som er det mest brukte urspråket/ indianske språket i Latin-Amerika.

Ungarn går mer mot høyre, vil forby kjønnsbytte
Ungarn vurderer å fjerne loven som gir de som er født i feil kjønn mulighetene til å bytte kjønn. Dermed frykter LHBT+-samfunnet mer stigmatiseringen mot transseksuelle, og at mange forlater Ungarn, nå som landet beveger seg i en mer konservativ retning melder The Guardian. Ungarns konservative statsminister, Viktor Orban, har utnyttet koronavirus situasjonen, og har satt seg selv i førersetet på ubestemt tid for å bekjempe koronaviruset. Frykten er at denne makten blir brukt til å føre Ungarn mer til høyre og forandre viktige lover for de unge.

USA er det landet med flest koronadøde
Over 65000 er døde i USA av koronaviruset, og er nå det landet med flest antall døde og smittede under hele pandemien. Åpningen av landet har tatt tid, og det har vært mye motstand i flere stater mot nedstengingen av samfunnet.  Al Jazeera gir en oppdatering med detaljer som følger situasjonen tett.

Ramadan kan bli vanskelig for mange å feire og opprettholde i koronatider
Ramadan, muslimenes helligste feiring startet på fredag. Måneden som er preget av fasting når solen er oppe og bønn er preget av koronaviruset. I Kashmir er det en spesiell ramadan melder Al Jazeera, med nedstenging av samfunnet, lite jobber, dårlig økonomi og begrenset med mat noen steder. Det er meldt en stille høytid, med få folk i moskeene.

New Zealand åpner opp igjen, tror det verste er over med koronakrisen
New Zealand begynner å åpne opp igjen etter koronaviruset melder Gulfnews. Statsminister Jacinda Ardern melder om at viruset er på tur ut av landet, og staten setter nå ned restriksjonen fra en kategori 5 til 3, som gir mulighet for forretninger, skoler og gatekjøkken å åpne opp igjen.

Miljø

Plast kan erstatte kull i forbrenningsanlegg og samtidig hindre plast i havet
Sintef-forskere driver et prosjekt som kan være med på å løse plast- og kullproblematikken i Asia skriver NRK. Ved å bruke plasten som hadde gått i havet som forbrenning ved forbrenningsanlegg, og kunne bruke plast istedenfor kull. Dermed reduserer man kullforbruket og man får gjenbrukt ikke-gjenvinnbart plast som hadde blitt til mikroplast i havet og flytet rundt i havet som en trussel for marint liv.

Helse
Vold og krenkelser øker spesielt mot flyktninger og statsløse kvinner og barn
Statsløse kvinner og barn, og de som er på flukt er ekstra utsatt for vold og seksuelle trakassering med stengte grenser i disse koronatider melder FN. Det internasjonale samfunnet må klare å ta vare på de som er ekstra utsatt og som har enda færre rettigheter enn andre under pandemien. Les også mer om koronavold på Flytfrem.

Likestilling og identitet

Korona og sosiale medier har gjort livet enda vanskeligere for homofile i Marokko
Homofile menn i Marokko blir hengt ut i sosiale medier etter en oppfordring fra en influenser om å logge inn på homofile apper for å avsløre homofile melder BBC. Flere homofile har tatt livet sitt som følge av koronalockdown, og det er spesielt farlig for de som bor med en homofobisk familie og ikke har andre plasser å dra.

Norge

Mange nordmenn sliter med økonomien som følge av koronakrisen
1 av 10 nordmenn sliter økonomisk tre uker inn i koronakrisen. Antallet forventes å øke som tiden går melder NRK. Flertallet av de som sliter er i problemgruppen allerede og har lav inntekt. De som er i risikogruppen med somatiske plager og de uten fast jobb er også i risikosonen for økonomiske problemer.

Positive nyheter

Menn kan også bære sitt barn på ryggen!
Sierra Leones utdanningsminister, David Moinina Sengeh, hadde zoom-møte mens han bar sin lille datter på ryggen for at hun skulle få sove. Ved å vise som en afrikansk mann at han også kan bære sitt barn på ryggen og ta vare på det selv, går han foran som et godt eksempel for andre menn mener BBC. Sengeh var også en av de som var med på å fjerne forbudet om at gravide jenter kan gå på skolen melder BBC.