Illustrasjonsbilde av en kvinne som leser avisen tatt av Ekrulila fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

19. april 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Folk protesterer mot lock-down tiltak i Brasil
Hundrevis har tatt til gatene i flere byer i Brasil søndag 19.april for å protestere mot korona-pandemi lock-down tiltakene, skriver Aljazeera. Landets president, Jair Bolsonaro, er også imot lock-down tiltak. Han sparket nylig helseministeren som hadde promotert isoleringstiltak skriver Aljazeera.

Flytrafikken i Europa ned med 90 prosent 
Sammenlignet med samme uke i april i 2019, viser Eurocontrols sin oversikt, som er utarbeidet med hele forrige uke som grunnlag,  en total nedgang på 89,3 prosent, skriver NRK. Det tilsvarer 190.871 færre flyginger enn samme uke i fjor.

Flere sulter i Libanon under lock-down
I Lebanon, som allerede strevde økonomisk før korona pandemien, trenger nå rundt 75% av befolkningen assistanse ifølge estimater fra sosialministeren Ramzi Moucharafieh. Flere og flere faller inn i fattigdom hver dag, og staten klarer å hjelpe bare en fraksjon av de skriver Aljazeera. Torsdag 16.april tok folk til gatene, til tross for lock-down restriksjoner, for å protestere i byer som Tripolo, Sidon, Beirut og Aley. “Slipp opp taket, vi er sultne. Vi vil spise, vi vil leve”, sa de som protesterte i gatene i Aley ifølge Aljazeera.

USA med finansieringskutt til verdens helseorganisasjon
USA kutter finansiering til Verdens helse organisasjon skriver Reuters. Les mer om hva Verdens helseorganisasjon gjør og hvorfor President Trump sluttet å støtte organisasjonen her.

Tre stater dømt til brudd på loven om flyktningkvoter av EU rettstol
Da Polen, Ungarn og Tsjekkia ikke ga tilflukt til asylsøkere som hadde flyktet fra krig i Syria og Irak som ankom Sør-Europa i 2015 brøyt de Europeisk lov ifølge en domsavgjørelse i EU, skriver The Guardian. De etterkom ikke avtalen om bindende kvoter da 160,000 asylsøkere skulle relokaliseres.

FN ber om medmenneskelighet for Rohingya flyktninger i båter som søker trygge havner 30 Rohingya fra Myanmar døde på en båt som hadde vært på havet i to måneder. Båten hadde flere ganger forsøkt å få komme inn til en trygg havn, men ble blant annet nektet å legge til i Malaysia. Nesten 400 personer var ombord i båten som torsdagsmorgen fikk komme i havn i Bangladesh, skriver UN News. De mottar nå hjelp fra FN. FN ber om at land unngår å for eksempel hindre båter fra å komme i havn. “Uansett tiltak for å forhindre menneskesmuggling, så er dette en tid for å medmenneskelighet for de som desperat trenger hjelp og beskyttelse,” sier FNs talsperson Richard Colville.

Miljø

Bedre luftkvalitet i storbyer i Italia, Kina og India 
Luftkvaliteten har blitt bedre i store byer som Milan, Beijing, New Delhi nå som folk har blitt bedt om å holde seg hjemme grunnet coronaviruset skriver Reuters. Sjekk ut Reuters sine grafer for mer innblikk og informasjon.

Helse

Bekjemper feilinformasjon om COVID-19
Om noen få uker kommer Facebook til å sende en melding med en link til Verdens helseorganisasjons sin myteknuser side til brukere som har likt, delt, reagert eller kommentert på falsk informasjon om koronaviruset skriver NPR. Initiativet kommer etter at FN advarte om at verden står overfor en epidemi av feil informasjon om COVID-19.

Likestilling og identitet

Mer skjermtid gjør barn mer risikoutsatt for nettroll ifølge FN
Gjennom COVID-19 tilbringer flere barn er bruker internett, dette øker tiden brukt på internett og øker sikkerhetsrisikoen for millioner av unge personer, sier FN.  Barn har blitt mer sårbare for seksuell utnyttelse på internett, vold og plaging skriver UN News. FN ber om at myndigheter og teknologiindustrien gjør noe for å beskytte barn.

Norge

Mulig flertall for eggdonasjon
SV, Arbeiderpartiet og FrP vil gå inn for eggdonasjon. Sammen kan de sikre endringer i bioteknologiloven skriver NRK.

Mann anmeldt for å dytte kvinne i grøft
Mann politianmeldt for å ha skadet et kommunaansatt mor med muslimsbakgrunn. “Norges fremste advokat ber politiet vurdere om «om angrepet var rasistisk motivert» skriver Utrop. 

Positive Nyheter

One World: Together At Home, en konsert som var organisert av the Global Citizen movement og Verdens helseorganisasjon samlet mer 100 artister som fremførte sanger hjemmefra. Lady Gaga, Paul McCartney, the Rolling Stones, og Billie Eilish var blant artistene som var med på det åtte timers lange showet som også også hadde med fortellinger fra de som er på frontlinjen og bekjemper koronaviruset, skriver BBC.