Illustrasjonsbilde av en ung mann med brun kåpe som står å leser en avis, tatt av Ömer Faruk Tokluoğlu fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 15

13. april 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

1,8 million mennesker smittet og over 100 000 mennesker død av koronaviruset globalt
Over 1 800 000 mennesker smittet av koronaviruset i verden og over 100 000 mennesker har dødd ifølge Worldometers. I Italia har over 100 leger som har blitt smittet av viruset dødd,skriver Aljazeera.

Global fattigdomsredusering trues med å gå tilbake flere tiår på grunn koronakrisen
Den økonomiske nedgangen som følge av COVID-19 pandemien truer med å skape en ny era med fattigdom, og setter flere tiårs fremgang i risiko ifølge forskningrapporten publisert av the United Nations University skriver Devex.  I verste fall kan en halv milliard mennesker, nesten 8 % av verdens befolkning, havne i fattigdom ifølge forskerne.

Taliban forlot fredssamtaler
Taliban forlot fredssamtaler som pågikk med den Afghanske regjeringen 7. April etter en uenighet over en USA meglet avtale for å få frisatt talibanske fanger. “Samtalene var ment som et steg nærmere fred, men Taliban sier at Afghanske tjenestemenn forsinker, mens Afgahnsistan sier at Taliban sine krav er urimelig”, skriver avisen TIME.

Bernie Sanders trekker seg som president kandidat i USA
I USA trekker Bernie Sanders seg som president kandidat for partiet Demokratene. Han har bidratt til at helsevesenet og innteksulikheter har blitt nøkkeltematikker under valget, skriver BBC. Sanders banet vei for tidligere vise-president Joe Biden til å bli Demokratene sin president kandidat.

FN oppfordrer til våpenhvile i Midtøsten for å bekjempe korona-viruset
FN oppfordrer alle stridende parter i Midtøsten til å avslutte fiendtlighetene og heller fokuserer på å takle truslene som oppstår på grunn av coronavirus pandemien, skriver Aljazeera. FN utsendingene, for Syria, Yemen, Lebanon, Irak og Israel-Palenstina konflikten oppfordrer til solidaritet for å bekjempe COVID-19 og at de må legge ned våpnenen. 23 mars oppfordret FNs generalsekretær for en umiddelbar våpenhvile, skriver Aljazeera. En to ukers lang våpenhvilke som ble som den Den Saudi-lededet koalisjonen som kjemper i Yemen ba om har trådd i effekt, skriver BBC. Men Houti rebellene sier at de ikke vil slutte å kjempe rapporterer Aljazeera.

Helse

Underskudd på de viktige Omega-3- fettsyrene i verden 70 prosent av verdens befolkning får ikke i seg nok av de essensielle næringsstoffene, Omega 3, skriver Aftenposten Innsikt. En ny studie publisert i Nature Foods viser at dette er på grunn av kombinasjonen av befolkningsvekst og færre fisk i havet.

Miljø

Ny sverm av gresshoppere truer matsikkerhet på det Afrikanske kontinentet
Flere hundre millioner gresshoppere svermet inn i Øst-Afrikanske land fra Somalia og Etiopia i januar i år som det værste uttbruddet på 70 år, skriver AP News. Nå skjer det igjen, og denne svermen er forventet å være 20 ganger så stor som den forrige. Svermene ødelegger dyrket mark og truer en allerede sårbar region med sult. Utbruddet er en helt enestående trussel mot matsikkerhet og folks levebrød ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), skriver AP News.  Coronavirus-relaterte reise restriksjoner forsinker leveringen av plantevernmiddel forklarer tjenestemenn i Kenya, noe som gjør det vanskelig å bekjempe svermen av gresshoppere, rapporterer AP News.

Likestilling og identitet

Barn er sårbare for vold og bli misbrukt ved coronavirus lockdowns advarer FN eksperter Ved lockdown og hjemmeisolasjon er det høyere risiko for at barn opplever vold, utnyttelse og psykisk-helseutfordringer skriver UN News. Uavhengige FN menneskerettighetseksperter oppfordrer stater om å øke tiltak for å beskytte millionvis av barn som nå er mer utsatt for vold, seksuelle overgrep, utnyttelse, salg og menneskehandel.

Norge

NRK rappporterer om 6 politiske vedtak du trolig ikke har fått med deg under korona-krisen “DNA-testing av innvandrarar, avliving av jerv og meir oljeleiting. Fleire viktige politiske vedtak har gått under radaren for dei fleste denne våren”, skriver NRK.


19 eksstatsråder ber Norge hente flyktningbarn fra Moria-leiren skriver Aftenposten
I et opprop oppfordrer 19 eksstatsråder norske myndigheter til å “hente ut vår andel av en slik europeisk innsats”, skriver Aftenposten. De viser til at blant annet den tyske regjeringen har besluttet å hente ut 50 enslige mindreårige barn, mens Luxenburg henter 12 av totalt 350-500 enslige mindreårige barn som er i Moria-leiren. Regjeringen sier at det ikke er akuelt nå. Det ikke er aktuelt for regjeringen å hente ut folk fra leirene i Hellas nå, sier Statssekretær HildeBarstad i justisdepartementet til Aftenposten.

Gode Nyheter

Migranter blir behandlet som permanente innbyggere i Portugal for å sikre rettigheter under corona-krisen
I Portugal blir alle utlendinger som avventer svar på søknaden sin om opphold behandlet som permanente beboere for å sikre at migranter har tilgang til offentlige tjenester som helsehjelp, velferdsfordeler, bank kontoer, arbeid og husleiekontrakter skriver Reuters.


#MusicforHope
For å bringe folk sammen gjennom koronavirus utbruddet sang Andrea Boccelli en konsert som var live streamet på Youtube som en del av et Music for Hope arrangement, skriver The Guardian.