Illustrasjonsbilde tatt av Raphael Ferraz fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 14

5. april 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Oversikt over reiserestriksjoner i de forskjellige landene
Al-Jazeera gir her en oversikt over de forskjellige lands restriksjoner i forbindelse med koronaviruset. Disse restriksjonene gjelder for de som reiser inn og ut av landene, og ikke de interne reglene og forbudene. Hvis du er ute på reise eller planlegger å reise i nærmeste framtid er dette en side å følge med på.

Fra flere land rapporters det om mer redsel for sult enn viruset ved lockdown
Personer i Zimbabwe, Nepal og India er frykter sult mer enn viruset nå som det er innført lockdown i landene.

45 land med registrerte smittetilfeller på det afrikanske kontinentet
Koronaviruset har kommet til det afrikanske kontinentet for fullt melder Bistandsaktuelt. Utviklingen henger etter noen uker, men så langt har 19 land innført tiltak for å forhindre spredning av viruset. Hardest rammet er Sør-Afrika, men også Burkina Faso og Algerie er hardt rammet. 24 land har stengt sine grenser, og totalt har 45 land registrerte smittetilfeller.

Alternativ tilnærming til pandemien i Turkmenistan
Turkmenistan, et isolert land i Sentral-Asia, nekter å bruke ordet koronavirus melder Reporters Without Borders. President Gurbanguly Berdymukhammedov holder dermed tilbake informasjon i et land som allerede har liten kontakt med omverden, og risikerer dermed feilinformasjon om viruset blir spredd og at tiltak for å forhindre smitte ikke blir gjennomført. I Asjgabat, hovedstaden, er det som om koronaviruset ikke eksistere, da det verken blir nevnt eller gitt informasjon om.

Konsekvenser for arbeider i møte med koronaviruset
En lagermedarbeider fikk sparken etter å snakket ut om faren for spredning av koronaviruset på jobben og for å organisert et lite opprør melder BBC og New York Post. Lagerhuset har blant annet Amazon som en av sine kunder. Protesten ble gjort som en del av opprøret mot mangel på smittevernutstyr og sikkerhetsrutiner for håndteringen av pandemien.

Ecuador forbereder seg på å lage «Camp of the dead»
Ecuador klarer ikke å håndtere antall døde fra koronaviruset, og døde mennesker blir ikke håndtert verdig melder Al-Jazeera. Sinne og frustrasjon sprer seg blant de nærmeste, da sykehus og gravlunder ikke klarer å håndtere det store antallet døde. Landet forbereder seg på å lage en «camp for the dead».

Miljø

Klimaendringskonferansen COP26 er utsatt
FNs 26. klimaendringskonferanse (COP26) er blitt utsatt melder FN. Den store klimaendringskonferansen som skulle blitt holdt i november i Glasgow, Storbritannia er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronaviruset. Bekjempelsen av koronoviruset og usikkerheten om hvor lenge det vil vare og konsekvensene av COVID19 gjør at FN prioriterer å få kontroll over viruset først.

Helse

Forsøk på koronavaksine i Australia
Australia har begynt sine tester for en koronavaksine ifølge Gulfnews. Som en av få land i verden som har klart å dyrke fram viruset, har de nå begynt å teste ut en vaksine på ildere. Om vaksinen fungerer, vil den være tilgjengelig tidligst for det offentlige sent neste år.

Likestilling og identitet

Femicide og vold mot kvinner øker i krisetider
Koronaviruset øker volden i hjemmet i Frankrike med 30% melder Euronews. Ved å stenge ned landet for å bekjempe viruset, så øker volden mot kvinner, og vold i hjemmet generelt. Frankrike er det landet i Europa med mest vold i hjemmet, og de har sin egen telefonlinje for dette, slik som Spania også har opprettet som følger av koronaviruset. #metoo bevegelsen i Frankrike har også fått seg en hard medfart som nevnt tidligere i Flytfrem.

Femicide øker også som følge av koronaviruset i andre land, slik som i Argentina skriver Aljazeera. Volden mot kvinner øker ofte i takt med alkoholmisbruk, arbeidsledighet og fattigdom. Dette er konsekvensen for mange land og kvinner når land blir stengt som følge av pandemien.

Norge

Demonstrasjon for å belyse situasjonen til 7499 barn og unge i flyktningleirer i Hellas
I lang tid har flere humanitære organisasjoner slått alarm om situasjonen i Moria-leiren på Lesbos i Hellas. Folk lever tett og under svært vanskelige forhold og det er bekymringer knyttet til hva som vil skje dersom koronaviruset kommer til leiren, skriver Aftenposten. Det er mange som tar til orde for å evakuere barna i Moria på sosiale media #evakuerbarnaframorianå. Som del av dette ble 7499 par sko ble plassert på stranden på Ulvøya, Oslo, for å demonstrere for alle barn og unge som bor i den greske flyktning- og migrantleiren Moria på Lesbos skriver Aftenposten.

Skoene skulle egentlig bli plassert foran Stortinget, men dette lot seg ikke gjøre på grunn av koronaviruset.

Kan barna reddes? Eventyret Soria Moria har her blitt brukt som eksempel på temaet. Flyktningkrisen, og at Norge kanskje bør åpne sine grenser mer har vært et tema av flere av Flyt Frem sine skribenter, slik som Sima. Grekerne og øyene i Middelhavet har en kompleks historie, som de enda sliter med i dag, som Trine skriver om.