Mann med lys dongribukser og hvit genser med blå striper sitter på en brun benk og leser avisen. Illustrasjonsbilde tatt av Roman Kraft fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert 22. september

22. september 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av; verden, Norge, miljø, likestilling og helse.

Verden

To oljeinstallasjoner angrepet av droner i Saudi Arabia skriver Al Jazeera. Natt til lørdag i forrige uke ble to oljeinstallasjoner i Saudi Arabia angrepet av droner. I ettertid annonserte Houthi-opprørerne i Jemen at de stod bak angrepet. Saudi Arabia har siden 2015 ledet en militærkoalisjon som støtter de jemenittiske myndighetene Houthi-bevegelsen er i opprør mot. Tidligere i uka truet Houthi-styrkene med flere angrep, men etter det ble klart at Saudi Arabia ikke tror at opprørerne har utstyr som er avansert nok til å ha utført angrepene, har bevegelsen tilbudt våpenhvile. Dette ønsker FN velkommen, melder Al Jazeera.

Miljøkriminalitet i forbindelse med soyaproduksjon har blitt verre under Bolsonaro - Norge fortsetter likevel sin enorme tollfrie import av soya fra Brasil. En ny rapport fra Human Rights Watch viser at de kriminelle nettverkene som står bak ulovlig hogst i Amazonas har fått gunstigere forhold under Brasils nye president Jair Bolsonaro.

Ethiopia, Kenya og Uganda inngår samarbeid om bambus-sektoren som et bidrag til blant annet grønn økonomi skriver All Africa.

Tekstilarbeidere undertrykt og utnyttet i Romania og Bulgaria skriver Aljazeera. Arbeiderne får blant annet ikke utbetalt overtidsbetalt og lønninger blir holdt tilbake. I Romania, som er en av de største klesprodusentene i Europa blir det også rapportert om brudd på grunnleggende menneskerettigheter og mange tekstilarbeidere blir betalt lønninger som er under fattigdomgrensen.

Miljø

Barn og unge streiker for klima over hele verden
Bare få dager etter internasjonale Røde Kors la frem rapporten “The Cost of Doing Nothing”, som anslår at utgiftene til nødhjelp etter klimarelaterte katastrofer vil nærmest  dobles innen 2030, gikk millioner av unge over hele verden til streik igjen. The Guardian melder at demonstrasjoner har fant sted i 185 land i går. I New York, hvor FNs klimatoppmøte starter på mandag, annonserte den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg til folkemengdene at “We will make them hear us!”.

Helse

Influensere jubler over Instagrams nye reklamerestriksjoner
Denne uka annonserte Instagram at delingstjenesten innfører restriksjoner på innhold som promoterer visse slankeprodukter og kosmetisk kirurgi, melder BBC. Fra nå av skal brukere som oppgir at de er under 18 år ikke få vist slikt innhold og innlegg med urealistisk eller feilaktig innhold skal bli slettet.

Megan Jayne Crabbe, som med kontoen @bodyposipanda har blitt selve dronningen av kroppspositivitet på Instagram, takker skuespiller og aktivist Jameela Jamil for hennes innsats (se skjermdump av innlegget). Med kampanjen @i_weigh har Jamil siden 2018 gått foran i kampen for disse endringene etter helsepersonell og kroppspositivister slo alarm om de negative helsevirkningene av både produktene og budskapene i slike reklamer. Instagrams mange influensere innen kroppspositivitet jubler, som  @megan_rose_lane som laget en egen dans for å feire nyheten (se skjermdump av videoen).

Megan Jayne Crabbe, som med kontoen @bodyposipanda har blitt selve dronningen av kroppspositivitet på Instagram, takker skuespiller og aktivist Jameela Jamil for hennes innsats (se skjermdump av innlegget)
Instagrams mange influensere innen kroppspositivitet jubler, som  @megan_rose_lane som laget en egen dans for å feire nyheten (se skjermdump av videoen).


Likestilling og identitet

Bedre forhold for seksuelle minoriteter i Zimbabwe
Tidligere ble likekjønnede par som viste seg sammen i offentligheten i Zimbabwe møtt med fiendtlighet. I dag er situasjonen bedre. Interesseorganisasjoner som arbeider mot homofobi har doblet medlemstallet de siste årene og det er stadig flere steder hvor seksuelle minoriteter kan omgås uten store hindringer, melder Bistandsaktuelt.

Norge

Norge øker innsatsen for å bekjempe vår tids slaveri
150 millioner for å bekjempe menneskehandel og vår tids slaveri kommer til å bli satt av Regjeringen til et eget bistandsprogram for arbeidet, skriver Bistandsaktuelt etter budsjettlekasje før statsbudsjettet legges frem 7.oktober.

40 millioner mennesker lever som slaver, selv om slaveri er forbudt i de fleste land, ifølge International Labour Organization og Global Slavery Index.

Redaktørens tips

Millioner av mennesker i ferd med å sulte i hjel - Norge selger våpen til områdene

Borgerkrigen i Jemen blir kalt verdens største humanitære krise. Millioner av mennesker er drevet på flukt og lever i en livstruende mangel på mat. Tusenvis er drept eller såret i krigsoperasjoner som av menneskerettsorganisasjoner har blitt kalt krigsforbrytelser. Samtidig selger Norge og andre europeiske land våpen til en av de største aktørene i krigen - oljelandet Saudi Arabia.

Se dokumentaren Vestens blodige hender på NRK.no.