Kvinne leser avisen utenfor en butikk

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 12

22. mars 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Happy Nowruz! Flere personer frisatt fra fengsel i Iran
85,000 personer som sitter fengslet, inkludert politiske fanger, er midlertidig frisatt  i Iran grunnet koronaviruset, sier rettsvesenet sin talsperson Gholamhossein Esmaili skriver Aljazeera. Landets leder Ayatollah Ali Khamenei skulle tilgi 10,000 fanger, inkludert politiske fanger, for å markere nyttår i Iran fredag 20.mars. Ifølge en FN rapport fra januar 2020 er det 189,500 personer som sitter fengslet i landet.

Korona-viruset påvirker den globale økonomien kraftig
Blant annet er aksjemarkeder påvirket og oljefatprisene er på sitt laveste siden juni 2001. Sjekk ut BBC sin visuelle guide til hvordan økonomien påvirkes av pandemien.

Jordskjelv i Kroatia målt til 5,3 styrke
Et stort område utenfor hovedstaden Zagreb ble søndag morgen klokken 6.23 rammet av et jordskjelv. Skjelvet førte til materielle ødeleggelser og panikk skriver NRK.

Kina må begrense antall journalister i USA og amerikanske journalister kastes ut av USA. Etter at USA nylig begrenset antall kinesiske reportere i landet må minst 13 amerikanske journalister fra New York Times, Wall Street Journal og Washington Post forlate Kina, skriver NRK.
Nyhetsbyrået Xinhua, China Global Television Network og Chinese Radio International ble i februar blant de berørte Kinesiske statskontrollerte mediene i USA som nå blir behandlet som at de er en del av Kinas utenrikstjeneste. Derfor må de etter kunngjøringen fra USAs utenriksdepartement kutte staben med om lag 40 prosent ifølge NRK.

Fire hengt i India etter Delhi-gruppevoldtekten i 2012
De fire mennene som voldtok og drepte en kvinne på en buss i New Delhi, India i 2012 er nå hengt melder Al-Jazeera. Kvinnen døde på sykehuset to uker etter gruppevoldtekten på grunn av de påførte skadene. Mennene ble dømt til døden i 2013, men hengt først nå. Opprinnelig var det seks menn involvert i det brutale overfallet, men en tok livet sitt i fengslet, og en ble løslatt etter tre år fordi han var mindreårig.

Koronaviruset = “Riksmannsviruset” i Brasil
Den rike delen av befolkningen er i første gang de som rammes av koronaviruset. De utgjør foreløpig flertallet av smittede i landet fordi de har råd til å reise på ferie til andre kontinenter, som Europa skriver NRK. Det rapporteres om at hushjelper, som er et av de viktigste kvinneyrke permitteres og uten noen form for økonomisk støtte. Millioner av familier er avhengig av inntekten deres. Eksperter frykter i tillegg at hushjelper, som har et av de viktigste kvinneyrkene i landet, vil bringe mye korona-smitte til de fattige delene av befolkningen. Les hele saken på NRK for mer dybde og innsikt.

Miljø

Er det mulig å gjøre halve kloden om til et naturreservat?
BBC legger i sin Future artikkel fram mulighetene til det og hvordan man kan bevare dyrearter framover. Dette for å unngå utryddelse av mange dyrearter.

Helse

Sammenheng mellom forurensede byer og spredning av koronaviruset
Forskere melder om en sammenheng mellom byer med høy luftforurensing og spredning av koronaviruset. Meta viser til at det er større sannsynlighet for å få diabetes, luftveisinfeksjon, høyt blodtrykk og virusinfeksjoner slik som korona og SARS i byer med høy luftforurensing enn i områder med lite forurensing.

Likestilling og identitet

New Zealand de-kriminaliserer abort melder BBC
Kvinner kan nå ta abort opp til uke 20 uten å måtte gå igjennom flere runder med leger og ha en medisinsk grunn for abort. Fram til nå har abort vært den eneste kriminalisert medisinske inngrepet på New Zealand.

Norge

Sårbare grupper mister helsetilbudet grunnet korona-stengte byer
Helsesenteret for papirløse migranter i både Oslo og Bergen er nå stengt på grunn av smittefare, skriver NRK. Når helsesentrene som gir gratis helsehjelp til papirløse stenger står denne gruppen mennesker, som er uten arbeid eller sosiale rettigheter, uten legetilbud for testing eller for å få behandling. Dette er alvorlig for både den enkelte og samfunnet sier Linnea Nasholm, daglig leder for helsesenteret i Oslo til NRK.  Tilbud for rusmisbrukere slik som dagtilbud, møtesteder, og brukerrommet i Oslo er også stengt. Det er vanskelig å få tak i fastleger, resepter og polikliniske tilbud er stengt sier overlege Kjersti Anne Ulstein til NRK.