Illustrasjonsbilde av en eldre mann som leser avisen tatt a Bruce Mars fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 11

17. mars 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Tyskland tar imot flyktningbarn fra Hellas
Denne uken ble tyske politikere enig om å ta imot flyktningbarn fra de overfylte leirene i Hellas, etter at leirene i landet ble ytterlige overfylt i Mars etter at Tyrkia åpnet grensen til Europa skriver NRK. Tyskland oppfordrer andre land i Europa til å gjøre det samme.

Frankrike gjennomfører lokalvalg til tross for Coronaviruset
Til tross for at landet har erklært stadie 3 i kampen mot å begrense spredning av viruset, holdt de valglokalene åpne 16.mars skriver Le Monde.

Værste politiske krise i Irak siden Saddam Husseins’ død
Irak har ikke hatt en leder siden sist november da masseprotester tvang Adel Abdul Mahdi fra vervet, ifølge Al Jazeera. En ny leder skal velges tirsdag.

New Zealand markerer ett år siden moske-massakre
I dag, Søndag, markerer ett år siden 51 personer ble drept ved to moskeer i New Zealand skriver Al Jazeera.

EUs flyktningskandale
EU utfører at koordinert og ulovlig brudd på rettigheter til flyktninger og migranter som forsøker å krysse Middelhavet avslører avisen the Guardian

Grenser stenger i Europa grunnet Coronaviruset
Den Europeiske Kommissjonen planlegger å forby all ikke-nødvendig reise i Schengen-land, samtidig som at flere land nå stenger grensene sine for å forsøke å hindre spredningen av coronaviruset skriver BBC.

Miljø

Forurensingen synker i Italia etter “lockdown”
Som allerede observert i Kina, så har effekten av Italias landsomfattende karantene som begynte denne uken, ført til lavere luftforurensning nivåer, spesielt tydelig i den nordlige regionen som gikk i sperre tidligere enn resten av landet.

3600 forskere ber om en total omgjøring av EUs felles landbrukspolitikk
Tusenvis av europeiske forskere har erklært at EU-kommisjonens forslag til neste runde av den felles jordbrukspolitikken må forbedres drastisk for å reversere miljøskader og gjenopprette biologisk mangfold ifølge Green news.

Helse

Coronaviruset erklært som pandemi
Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte koronaviruset som en pandemi og oppfordret til aggressiv handling fra alle land for å bekjempe det skriver AP news. FNs helsebyråd ønsker å vekke land som hittil ikke har satt igang tiltak for å stoppe spredningen av viruset. Verdens helseorganisasjon sier også at alle mistenkte koronatilfeller må testes skriver NRK.

Identitet og likestilling

Kvinnedagen forlenget med streiker og nye protester i Chile
Kvinner i Chile nektet å gå på jobb mandag forrige uke etter at kvinnedag markeringen 8.mars, hvor over en million mennesker deltok, ble møtt med vannkanoner og tåregass,ifølge NRK.

Norge

Tiltak iverksatt for å hindre koronaspredning i Norge
Den norske regjeringen innførte 12. mars de strengeste tiltakene i fredstid for å hindre koronaspredning. NRK holder deg oppdatert på situasjonen med det siste som skjer her.

Gode nyheter

Brakkesyke er online-festivalen som holder konsert-Norge åpent skriver Natt og Dag.
– Det er en frivillig drevet non profit Facebook-side som booker og videreformidler liveopptak av musikere som sitter på ulike steder og spiller nå i perioden mens livescenene er stengt forteller The Switch-medlem og Jazznytt-journalist Filip Roshauw til Natt og Dag. Det er Filip og en gjeng ildsjelder som har tatt intiativ til online-festivalen som gjør at du kan få live musikk rett inn i stua di via Facebook. Sjekk det ut her for å finne ut når neste konsert er.

© 2020, Flyt Frem