Kvinner sitter å leser avisen. Illustrasjonsbilde tatt av Museums Victoria fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert: uke 10

8. mars 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.


Verden

Abort blir kanskje lovlig i Argentina
Argentina kan bli det største latinamerikanske landet som opphever forbudet mot abort melder the Guardian. Presidenten i landet, Alberto Fernández, skal legge fram forslaget om 10 dager. Om det går igjennom, blir Argentina det tredje latinamerikanske landet etter Cuba og Uruguay som gjør abort lovlig. I Latin-Amerika er landene i hovedsak katolske, og blant katolikker er abort forbudt.

Middelhavet som en gravplass for flyktninger
FN melder at over 20 000 flyktninger har dødd i forsøk på å komme seg over Middelhavet til Europa siden 2014, ifølge the Time. International Organization for Migration (IOM) oppmuntrer til å finne tryggere løsninger for flyktninger og forhindre flere dødsfall og «spøkelsesskip» som driver i land etter forsøk på å nå land med flyktninger.

Våpenhvile mellom Tyrkia og Russland i Idlib, Syria
NRK melder at Tyrkia og Russland har inngått våpenhvile i Idlib, nordvest i Syria. Dette er for å roe ned konflikten mellom landene siden Tyrkia støtter flere opprørsgrupper i landet, mens Russland støtter de syriske regjeringsstyrkene. Enigheten går også ut på å holde motorvei M4 sikker, slik at Idlib får forbindelse til havet. Idlib regnes i dag som den siste opprørskontrollerte provinsen i Syria.

IS med et nytt angrep på sivile i Kabul
Minst 27 personer drept i Afghanistans hovedstad Kabul. IS tar på seg skylden melder Al-Jazeera. Angrepet ble gjort under en hedringseremoni etter en Hazara leder, og er det største angrepet på sivile i år i Afghanistan. Angrepet skjedde bare en uke etter en fredsavtale ble signert mellom USA og Taliban som nevnt i Flytfrem tidligere.  IS hevder de tok livet av rundt 150 personer, noe som ikke stemmer.

En ny bølge med kvinnelige politikere i Afrika
Ellen Johnsen Sirleaf, den første kvinnelige presidenten i Afrika (Liberia 2006-2018), skal lede et program som skal trene den nye bølgen med kvinnelige politikere på et kontinent hvor kun ¼ av politikerne er kvinner. Dette gjøres i samarbeid med flere andre kvinnelige afrikanske presidenter og et stort team, melder All Africa.

Aborginere kan ikke utvises ved kriminalitet fra Australia
Australias domstol har erklært at australske aborginere ikke kan utvises fra landet på grunn av lovbrudd, selv om de ikke har australsk pass. Gulfnews skriver at dette er et steg nærmer å anerkjenne sitt eget urfolk, men Australia har enda et godt stykke igjen, som vi kan lese i tidligere nyheter på Flytfrem.

Miljø

Gratis offentlig transport i Luxemburg
Luxemburg har startet sitt forsøk på gratis offentlig transport. Forskere er i tvil om dette vil hjelpe på trafikkproblemet, da bensin er billig, og mange vil fortsatt velge å bruke bil istedenfor offentlig transport. BBC setter spørsmålstegn om dette er noe mer enn bare et PR-stunt fra regjeringen.

Helse

Kjører hundesledeløp i kampen mot livmorhalskreft

Da kona til Jan Kåre Heiberg døde av livmorhalskreft, bestemte han seg for å bli en stemme for kreften og fjerne tabuet rundt denne typen kreft. Heberg deltar i Finnmarksløpet for å hedre sin avdøde kone og skape bevissthet rundt kreft melder NRK.

Flere koronasmittede
NRK har en samleside om det nye koronaviruset. Så langt er ingen alvorlig syke i Norge, men flere tilfeller oppdages både i Norge og resten av Europa. 147 mennesker er smittet i Norge per dags dato.

Likestilling og identitet

Flere kvinner på toppen av selskaper i Malaysia
Flere kvinner kommer til det store bordet i bedrifter, men veien dit er vanskeligere enn for menn melder Al-Jazeera. Likevel er forskningen klar på at mer mangfold og flere kvinner i toppen skaper en bedre business. I Asia er det Malaysia som har den største andel kvinner i toppen, nemlig 33%, mot 29% på verdensbasis. Andel som sitter på toppen er enda lavere, og en del selskap vegrer som mot forandringer og slippe kvinner og andre minoriteter til.

Den såkalte «tampongskatten» i Storbritannia blir historie
BBC melder at Storbritannia planlegger å kutte skatten på sanitærprodukter fra januar av. Kvinnelige sanitærprodukter at blitt skattet (merverdiavgift, MVA) i Storbritannia siden 1973, og har populært blitt kalt for «tampongskatt».

Norge

Til kamp om foreldrepermisjonen
Årets 8. marstog blir nok igjen preget av kampen om foreldrepermisjon etter den nye tredelingen av permisjon ble innført av regjeringen høsten 2018. NRK skriver om en mor som må slutte med ammingen fordi hun må tilbake i jobb og ikke har mulighet til lovpålagt ammefri i løpet av arbeidsdagen. Fars permisjonstid har økt fra 10 til 15 uker, og mors permisjonstid gått tilbake deretter. Arbeidsgiver er pliktig til å gi en times ammefri, men det er ikke alle jobber hvor dette er mulig. Ordningen er støttet av NHO, LO og Likestillingsombudet.

© 2020, Flyt Frem