Photo by NordWood Themes on Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 9

29. februar 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

USA og Taliban signerer fredsavtale etter 18 år med krig

En avtale for å bringe fred til Afghanistan etter mer enn 18 år med krig har blitt signert av USA og Taliban skriver BBC. Alle militære tropper fra både EU og USA skal trekkes ut fra landet innen 14 måneder dersom avtalen opprettholdes.

46 tidligere europeiske ledere varsler mot USAs Midtøsten-plan “peace to prosperty”

EUs visepresident Josep Borrell og EUs utenriksministre mottok fredag et brev fra 46 tidligere europeiske ledere som er svært bekymret over president Trumps plan for Israel og Palestina konflikten, brevet ble publisert i Aftenposten. Ifølge dem er planen i strid med internasjonalt vedtatte parametere for fredsprosessen i Midtøsten, sikkerhetsrådets resolusjon 2334, FN-resolusjoner og de mest grunnleggende prinsippene i folkeretten.

Voldelige opptøyer i Delhi

Mer enn 40 mennesker drept og over 200 skadet i Delhi, Indias hovedstad, denne uken etter voldelige opptøyer mot muslimer oppstod skriver The Atlantic. Voldelige hindunasjonalistiske aktivister er sagt å være eskortet av politiet som ikke gjorde mye for å forhindre volden.

Les også teksten av UiO professor i Sør-Asia-studier Arild Engelsen Ruud, tidligere publisert denne uken her.

Tyrkia vil ikke lenger stoppe syriske flyktninger fra å nå Europa

Landet som huser mest flyktninger i verden, Tyrkia, åpner grensene til Europa etter økt konflikt i Idlib i Syria skriver NRK. Tyrkia mottok i 2016 milliardbeløp fra EU for å forhindre at flyktningene krysset grensen til Europa.

Miljø

Bank of England lanserte “COP26 Private Finance Agenda”

Den skal hjelpe finansmarkedet i å støtte den globale økonomien i å bli klimanøytral ifølge UN Climate Change. Målet er at alle finansielle beslutninger må ta hensyn til klimaendringene.

Unormalt snøfall i Australia

Store deler av øya Tasmania i Australia hadde store mengder snøfall denne uken, til tross for at det fremdeles er sommer i landet ifølge The Independent.

Helse

Seks hobbyer som trimmer hjernen

Strikking, dataspill, lære å spille et instrument, tegning, hagearbeid og trening er alle påviste hobbyer som trener hjernen, les mer på NRK.

Coronavirus utbruddet oppgradert til risikonivået: “veldig høy”

Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppgradert den globale risikoen for coronavirus spredningen til “veldig høy”, det høyeste nivået skriver BBC. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs sjef, understreker at den største utfordringen er å overvinne spredningen av frykt og mengden feilinformasjon.

Identitet & Likestilling

Gratis sanitærprodukter blir lov i Skottland

Skottland er det første landet i verden som gjør sanitærprodukter gratis for alle skriver Upworthy. Argumentet skal ha vært at sanitærprodukter ikke er luksusartikler og at det er ingen i Skottland som skal være nødt til å gå uten dem.

Ny bølge av feminisme velter over Latin Amerika

Kvinner over hele Latin Amerika arrangerer protester for å tvinge kjønnspolitikk på agendaen skriver The Jakarta Post. Blant annet tusener av demonstrerte i gatene i Buenos Aires forrige uke, i tillegg til i landene Chile, Peru og Mexico, alle med svært restriktive abortlover og høyt nivå av femicide.

“LGBT-fri” sone erklært i Polen

En tredjedel av Polen har erklært seg for å være en offisiell "LGBT-fri" sone ettersom lokale kommuner signerer et løfte om å vedta resolusjoner mot "LGBT-propaganda" ifølge Pink News. Et kart, "Atlas of Hate", opprettet av aktivister avslører omfanget av Polen som har blitt en del av løftet - et område større enn Ungarn.

Økt rasisme mot kinesere etter Coronavirus Utbrudd

Kinesere i Storbritannia rapporterer om "sjokkerende" nivåer av rasisme etter Corona virusutbrudd skriver BBC. Andre land rapporterer også om at asiatere står overfor verbale og fysiske overgrep i kjølvannet av de første registrerte virussakene.

Norge

Norge bryter ikke Svalbardtraktaten

Tidligere denne måneden anklaget Russland Norge for å bryte Svalbardtraktaten, ved at russiske selskaper og interesser blir diskriminert på Svalbard. Statsminister Erna Solberg avviser at dette er tilfellet og understreker at det er norske regler og lover som gjelder skriver NRK.


© 2020, Flyt Frem