Kvinne leser nyhetene

Uken som gikk: kort oppsummert

22. februar 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Crypto AG skandalen i Sveits kan true deres nøytralitet

Sveits, som har holdt seg nøytral gjennom to verdenskriger og er kjent for å være en av de få nøytrale landene i Europa har solgt krypto informasjon til andre land. BBC skriver hvordan dette kan påvirke Sveits nøytralitet, og er omtalt som en skandale for Sveits rykte. Den såkalte Crypto AG skandalen setter samarbeid over hele verden med Sveits i fare.

Hvem blir Demokratenes kandidat for presidentvalget 2020 i USA?

Presidentvalget i USA 2020 er i gang. Republikanerne som med størst sannsynlig stiller med Donald Trump som sin kandidat blir utfordret av Demokratene, hvor kandidaten enda ikke er avgjort. Avgjørelsen for Demokratenes kandidat er klart senest 16 juli. NRK har sin egen samleside for presidentvalget.

Delvis fredsavtalen mellom USA og Taliban i Afghanistan

Det er duket for en delvis fredsavtale mellom USA og Taliban i Afghanistan. Om alt går etter planen blir avtalen underskrevet 29 februar, og kan være veien mot en amerikansk tilbaketrekking fra Afghanistan, etter 18 år med krig ifølge Aftenposten. Fram til 29 februar er det forventet en reduksjon av vold. Les mer på Al-Jazeera.

Ny regjeringen i Sør-Sudan kan skape fred

Sør-Sudan har skapt en overgangs-koalisjonsregjering av president Salva Kiir og den nye presidenten Riek Machar melder Al-Jazeera. Kiir var president de to første årene etter opprettelsen av landet i 2011, før det brøt ut en blodig borgerkrig, med bl.a. Machar som motstander. Bytte av president skjer etter nesten 400 000 drepte og millioner av interne flyktninger, da borgerkrigen har vært preget av etniske konflikter. Al-Jazeera har en tidslinje som viser oversikten over tiden som et selvstendig land siden 2011 og Sør-Sudans utvikling.

Kina fortsetter å kjøpe opp land og selskaper i Colombia

Kina kjøper opp gruver i Colombia. De bygger også den nye undergrunnsbanen i Bogota. Menneskerettighetsaktivister er bekymret hvordan dette vil gå ut over menneske- og natur rettigheter i landet, da dette har vært bekymring i andre land hvor Kina har kjøpt seg inn. Kina sin offensiv mot å kjøpe land og bedrifter rundt om verden kan sees på som en del av kinas store prosjekt China's Belt and Road Initiative (BRI), som Colombia ikke har underskrevet enda.

Det aboriginske flagget og språk blir forbudt å bruke under markeringer

Veteranorganisasjonen (RSL) i Vest-Australia har forbudt det aboriginske flagget og symboler på nasjonale helligdager melder News. Taler og symboler skal foregå på engelsk, og det er kun det australske, newzealandske og vest-australske flaggene som kan heises. Til tross for at Australia er et multikulturelt land er ikke aboriginene alltid inkludert i sosiale sammenhenger og som noe australsk.

Miljø

Flyturer kan ta lengre tid og ta færre passasjerer i fremtiden

Britiske forskere legger fram sin forskning at flyturer vil bruke lengre tid på letting og landing, og måtte ta færre passasjerer ifølge The conversation. Dette er fordi temperaturforandringer fører til annerledes trykk og forandringer i været som påvirker flyvingen.

Helse

Coronaviruset fortsetter sine herjinger

Over 2400 personer har dødd som følge av det nye coronaviruset melder NRK. Viruset har spredt seg med tilfeller til Oseania, Nord-Amerika, Asia og Europa. Allikevel er de fleste tilfeller fortsatt på fastlandskina.

Likestilling og identitet

Filmen Parasite har blusset opp igjen debatten om klasseskille i Sør-Korea

Den Oscar vinnende sør koreanske filmen Parasite tar igjen opp debatten om det store mellomrommet mellom rike og fattige i Sør-Korea. The Guardian viser til at forskjellige mellom rik og fattig bare øker, til tross for at presidenten har nevnt avstand mellom folket som en av sine kampsaker. Utdanningssystemet, som er knallhardt, får også en del av skylden for denne forskjellen og ubalansen mellom inntekt, jobb og alderdom.

Norge

Den utrolige historien om å bygge et advokatfirma fra fengsel

VG skriver historien om juristen Afzzal Ghauri som bygde opp et advokatfirma fra fengsel. Mens Ghauri satt fengslet i 2,5 år for lånebedrageri, ble Advokatfirmaet Rogstad bare større. Hvordan er dette mulig?

© 2020, Flyt Frem