Illustrasjonsbilde av personer mange personer på rad i mørke dresser som holder mobilene sine tatt av camilo jimenez fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

9. februar 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Brexit er offisielt
Storbritannia har offisielt forlat den europeiske unionen (EU). BBC melder at Storbritannia offisielt forlot EU 31 januar, etter en folkeavstemming i 2016. Storbritannia har vært med i EU siden 1973 og er det første landet til å trekke seg fra avtalen. Overgangsprosessen er forventet ferdigstilt i desember 2020, og innen den tid er det mye som må avgjøres i henhold til lover og regler tilknyttet resten av EU-landene.

Kina har bygd sykehus for koronaviruspasienter på ti dager
I Wuhan, episenteret for koronavirus-utbruddet, har kinesiske myndigheter bygd et sykehus på ti dager melder CNN. Koronaviruset, som er tidligere omtalt på Flytfrem sine nettsider har til nå tatt livet av over 700 mennesker.

Sosiale problemer fører til at lokale tar saken i egne hender i Mexico
Vold og drap i Mexico mellom karteller, regjeringen og lokalsamfunn har resultert i at folk i noen rurale steder har tatt saken i egne hender. De lærer barna å skyte og beskytte seg selv og familien ifølge CNN, hvor de minste bare er seks år gammel. Senest denne uken ble ni personer drept som følge av uenigheter mellom karteller i Mexico.

President Donald Trump ble ikke avsatt
Presidenten i USA, Donald Trump ble frikjent i riksrettssaken mot han. NRK sin oppsummeringsside om saken forklarer hvorfor senatet frikjente Trump og bakgrunnen for riksrettssaken som i verste utfall kunne ha endt med at Trump måtte gå av som president.

Miljø

Fra Norge til Portugal med tog
Journalisten fra NRK skulle på klimakonferanse i Lisboa, Portugal. Han tok toget istedenfor å fly. Noe som både tok lang tid og ble dyrere. Syv tog, over 50 timer og 6600 kr fattigere kom han fram, med kun noen minutters forsinkelse. Les om hans reise på NRK. På Flyt Frem sine nettsider er det artikler både om reise i Nord-Norge og hvordan de med flyskam selv velger å fly.

Volden mot kvinner øker i takt med klimakrisen
Klimakrisen øker volden mot kvinner melder the Guardian. Forskning viser til at når klimaet bryter ned og skaper økologiske kriser, så øker også volden mot kvinner. Ved å jobbe med å øke likestillingen og styrke kvinner og jenters posisjon i samfunnet, kan dette være med på å dempe klimakrisen. Kvinner og barn er ofrene for klimakrisen.

Helse

Kvinnelig omskjæring skal stanses ifølge FNs mål
FN har som mål å ende kvinnelig omskjæring innen 2030. Totalt er rundt 200 millioner kvinner og jenter omskjæret, og verdens helseorganisasjon (WHO) beregner at dette koster samfunnet ca. 1,4 billioner i året. Omskjæring, eller Female Genital Mutilation (FGM) kan gjøres på flere måter og nivåer, men ble utviklet for å kontrollere kvinners seksualliv, men har ingen religiøs og medisinsk grunnlag. Historier fra Kenya om temaet blir fortalt i Al-Jazeera.

Likestilling og identitet

Å stryke flat kvinners bryster som et verktøy mot seksuell trakassering fortsetter
Kamerunske tradisjoner om å prøve å flate brystet til jentene med å stryke de med varme steiner fortsetter selv som flyktninger i Nigeria, se artikkel fra Al-Jazeera. En form for kjønnsbasert vold, gjort av kvinner mot sine døtre for å hindre seksuelle overgrep og for å gjøre de mindre attraktiv. Volden begynner ofte rundt tiårsalderen.

Abort er enda vanskelig å få gjort på New Zealand, og stigmaet vedvarer
På New Zealand, et av verdens mest moderne og likestilte land, er abort fortsatt noe som ikke lar seg gjennomføre så lett. Det er kun mulig å ta abort fram til uke 20 under helt spesielle omstendigheter, som må godkjennes av to spesialister. Å ta abort etter en voldtekt, eller hvis man er ung er ikke godkjente grunnlag. Dette gjør at abort fortsatt er stigmatisert på New Zealand, og at kvinner må gjøre seg mentalt syk for å kunne få innvilget abort. Les hele saken på CNN.

Norge

Stor granskningssak mot norsk lege etter mange feiloperasjoner
Det har blitt varslet gransking av den omstridte legen som har feiloperert på pasienter på Sørlandet i 11 år. NRK melder at legen har feiloperert i sju saker bare de siste fire årene, hvorav tre pasienter døde. I tillegg har han fungert som overlege, men uten spesialisering. Det ble opprettet en kontakttelefon for tidligere pasienter av legen, og så langt har 18 personer meldt ifra.