En avis og et nettbrett med nyheter

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 4

26. januar 2020

Hold deg oppdatert med vår oppsummering av utvalgte nyheter om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Avgjørende rettssak i FN kan forandre håndteringen av klimamigranter i fremtiden

Ioane Teitiota fra stillehavsøya Kiribati, hadde søkt asyl på New Zealand på grunnlag av konsekvensene klimaendringene har hatt i hans hjemland. Han fikk avslag, og avslaget har blitt opprettholdt gjennom tre rettsinstanser i landet. Denne uka kom FNs komité for menneskerettigheter til at avslaget ikke er i strid med mannens politiske og sivile rettigheter, siden klimaendringene på øya enda ikke er truende nok. Forskere legger fram at øya antagelig går under havoverflaten om 15-20 år. Likevel kan denne saken være med på å endre hvordan klimaasyl blir behandlet i fremtiden. Komitéen åpner for at det å returnere asylsøkere til områder med mer truende klimaendringer kan utgjøre et brudd på retten til liv og vern mot tortur, melder the Guardian.

Kina setter inn tiltak mot plast

Kina har som mål å forby plast som er laget for engangsbruk. Forbudet gjelder for de store byene fra slutten av 2020, og alle andre steder fra 2022. Dette inkluderer også engangssugerør. BBC melder at Kina har store problemer med å håndtere all søpla den voksende befolkningen produserer.

Ny kvinnelig president i Hellas

Politico melder at Hellas har fått sin første kvinnelig president. Katerina Sakellaropoulou (64 år), en av landets toppdommere tar over ledelsen av Hellas i mars.

Frykter sultkatastrofe og ødelagte avlinger på Afrikas horn

Millioner av gresshopper invaderer Øst-Afrika. NRK melder at svermen er på tur mot Etiopias kornkammer i Rift-dalen. FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO forteller til CNN at invasjonen truer matforsyningen i Etiopia, Kenya og Somalia. Gresshoppene kan spise mat som er beregnet for 2500 mennesker på en dag, og må stoppes raskt for å unngå matkrise.

Riksrettssaken mot Donald Trump nærmer seg slutten

Riksrettssaken mot USAs president Donald Trump fortsetter. Flyt Frem har tidligere omtalt saken. Trump er den tredje amerikanske presidenten som blir stilt for riksrett, men er forventet å bli frifunnet av senatet fordi republikanerne har flertall over demokratene der. Et skjult opptak av en samtale angående den tidligere ukrainske ambassadøren kan være et vendepunkt i saken, melder NRK. Advokatene til Trump lover en rask rettssak som viser hans uskyld, skriver NRK.

Miljø

12 klima- og miljøfremskritt

NRK gir en oversikt over 12 klima- og miljøfremskritt som kan lyse opp dagen din. Oversikten gir en innsikt i hva som har fungert til nå og hvordan noen ting er endret til det gode over tid.

Helse

Arbeidsløshet og arbeidsfattigdom går ikke ned med det første

Ifølge FN arbeidsorganisasjon ILO er nesten en halv milliard mennesker uten arbeid, melder Aftenposten. Dette betyr at nærmere 470 millioner mennesker i verden ikke har nok arbeid for å leve et anstendig liv, og 630 millioner lever i arbeidsfattigdom som betyr at de har en inntekt på under 30 kr dagen.

Coronaviruset sprer seg

Et alvorlig utbrudd av Coronavirus som startet i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina har så langt tatt livet av 41 mennesker. Mer enn 1300 mennesker er smittet over store deler av verden, men i hovedsak på fastlands-Kina. Flere festivaler, feiringer og byer er stengt for reisende for å unngå spredning. Viruset er et forkjølelsesvirus som kan gi lungebetennelse og luftveisinfeksjoner. Spredningen skjer ved dråpesmitte og smittekilden er antagelig dyr solgt på markedet i byen. The Guardian melder at viruset har kommet til Europa.

Likestilling og identitet

Kampen om hijaben fortsetter i Iran

Sjakkdommeren Shohreh Bayat (32 år) fra Iran tør ikke å dra til hjemlandet etter bilder av henne uten at hijaben hennes dekker nok hår har blitt offentliggjort og kritisert. Iran har ikke kunnet garantere for hennes sikkerhet ved retur. Reuters melder at det er pålagt kvinner i Iran å dekke seg til, også når de er i utlandet.

Norge

Ny regjering i Norge

Fremskrittspartiet (FrP) har trukket seg fra regjeringen i protest mot retur av en IS-kvinne og hennes barn til Norge. Flyt Frem omtalte saken i forrige uke. En ny regjeringskabal må legges med Høyre, KrF og Venstre melder Aftenposten. Se partileder Siv Jensen sitt skriv om hvorfor dette skjer nå på frp.no. Den nye Solberg-regjeringen 4.0 ser slik ut.