En person leser avisen med en stor kaffekopp

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 37

14. september 2019

Verden

Tyskland og Frankrike samarbeider med Italia om å ta imot mennesker reddet i Middelhavet -  Norge vil sende dem til Libya uten asylvurdering

Hva har skjedd? I begynnelsen av denne uka ble 85 mennesker i havsnød reddet av skipet “Ocean Viking” utenfor Libya. Skipet seiler under norsk flagg og har mannskap fra de ideelle organisasjonene Médicins Sans Frontièrs og SOS Mediterranée.

Italienske myndigheter nektet skipet å legge til havn i Italia. Siden juni i fjor har 25 skip med reddede mennesker blitt nektet adgang til Italia. Denne gangen bad utenriksministeren norske myndigheter å ta ansvar for skipet under sitt flagg.

Vi ser at på disse båtene befinner det seg ofte personer fra Pakistan, Bangladesh, Egypt og Tunisia og de har ikke noe i Europa å gjøre, det er ikke de som skal få asyl” sier justisminister Jøran Kallmyr om saken til NRK. Han sier samtidig at det ikke er aktuelt for Norge å ta imot noen av menneskene som er reddet og at samtlige bør transporteres til Tunisia eller Libya.

Hvor er båtflyktningene fra? I følge tall fra FNs Høykommisær for flyktninger er over en tredjedel av båtmigrantene til Europa fra Afghanistan og Syria. I notatet som beskriver Utlendingsdirektoratets praksis i asylsaker fra mennesker fra Syria er det oppgitt at de aller fleste søkerne fyller vilkårene for rett til beskyttelse. Om Afghanistan oppgir UDIs landpraksisnotat at visse områder er så farlige at ingen kan returneres dit og at flukt internt i landet må vurderes individuelt.

Også personer fra visse grupper eller områder i Pakistan kan ha rett på asyl etter norsk asylpraksis. UDI oppsummerer at Bangladesh er et land preget av politisk uro og at norske myndigheter krever at asylsøkere derfra må dokumentere at de er forfulgt.

Hva venter de som blir returnert til Libya? Médicins Sans Frontièrs rapporterer til nyhetskanalen Al Jazeera at returer til Libya vil innebære umenneskelige forhold i interneringsleire.

Etter Frankrike og Tyskland gikk med på å ta imot 25% hver av menneskene ombord på Ocean Viking, tillot italienske myndigheter lørdag endelig at skipet kunne legge til på øya Lampedusa, melder The Guardian.

Twitter fra MSF sea

Israels statsminister lover annektering av Jordandalen i valgkampinnspurt - får kritikk fra FN og drahjelp fra Trump

Denne uka annonserte statsministeren i Israel, Benjamin Netanyahu, at han vil annektere Jordandalen dersom han vinner valget førstkommende tirsdag.

Forslaget får kritikk av FNs generalsekretær for å stride med internasjonal rett, melder nyhetsbyrået Reuters. En tostatsløsning, hvor det opprettes en uavhengig palestinsk stat, har av mange lenge blitt ansett som eneste realistiske fredelige løsning på konflikten i området. Annekteringen vil være et stort hinder for denne løsningen.

Samtidig gir USAs president Donald Trump drahjelp til Netanyahu i valgkampen ved blant annet å lufte muligheten for en forsvarsavtale mellom Israel og USA, melder The Guardian.

Soldater og sivile i Colombia risikerer livet mens de graver opp kokaplanter etter press fra USA

Under press fra USA om å redusere kokainproduksjonen har soldater og sivile i Colombia påbegynt arbeidet med å grave opp kokaplanter for hånd. Arbeiderne risikerer å miste livet i angrep fra narkogjenger eller av miner som har blitt plantet sammen med kokabuksene. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

Vil du vite mer om situasjonen i Colombia? Urix forklarer i denne episoden av Urix forklarer.

Skogbranner herjer på øyene Borneo og Sumatra

Bønder og plantasjeeiere starter skogbranner for å plante trær som gir blant annet palmeolje. Brannene, som har vært et problem Indonesia har forsøkt å bekjempe i årevis, har i år eskalert grunnet tørt vær. Denne uka har det brent på 5000 ulike steder og nærmere en million hektar skog er svidd av. Luften er kraftig forurenset i store områder og brannene gir en økning i klimagasser, melder NRK.

Norge

Kommunestyre- og fylkestingsvalg

Denne uka var det valg av kommunestyrer og fylkesting rundt omkring i hele landet. Valgekspert Johan Giertsen i Bergens Tidende peker på at de etablerte styringspartiene, som Ap og Høyre, går tilbake til fordel for mindre partier lengre ute på fløyene. Han forklarer videre at denne polariseringen er en tendens over hele Europa, hvor velgerne foretrekker partier med tydeligere og spissere budskap.

Se Aftenpostens valganalyse for en stilig, animert fremstilling av hovedtrekkene i årets valgresultater.

Miljø

Oljeindustrien investerer milliarder i utbygging av plastproduksjon

Det blir kjøpt nesten en million plastflasker i minuttet på verdensbasis, melder Reuters. I artikkelen forsøker nyhetsbyrået å visualisere hva dette vil si. Det tilsier for eksempel en plastflaskehaug på høyde med Eiffeltårnet i løpet av bare en time. I følge forskning artikkelen refererer til blir bare 6% av engangsplast resirkulert.

EU har vedtatt å forby 10 ulike engangsplastartikler innen 2021 og satt som mål at all plastemballasje skal være resirkulerbar innen 2030. Samtidig investerer oljeindustrien milliarder i utbygging av fabrikker som skal produsere plast og andre petrokjemiske produkter.

Helse

Økende antibiotikaresistens

Forskere i Storbritannia har identifisert en økende tendens til at bakterier utvikler stadig ny resistens mot antibiotika, melder The Guardian.

Likestilling og identitet

Iranske Sahar Khodayari snek seg tidligere i år inn på en fotballkamp, forkledd som  en mann. Siden Iran fikk et religiøst regime i 1979 har ikke kvinner hatt lov til å gå på fotballkamper. Hun ble arrestert, varetektsfengslet og stilt for retten for å ha gått uten hijab i offentligheten. Forrige uke satte hun fyr på seg selv i protest, og døde denne uka av skadene. Dette melder Al Jazeera. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner på nett, særlig i fotballmiljøet, i Iran og blant menneskerettsorganisasjoner.

Redaktørens tips;

Har du noen gang lurt på hvorfor migrantene som kommer i utrygge båter over Middelhavet ikke bare tar et fly isteden?

Den avdøde svenske professoren i folkehelse, Hans Rosling, forklarer det i denne YouTube-videoen som er veldig verdt å se (selv om den er fra 2015).