Illustrasjonsbilde av aviser tatt av Utsav Srestha fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 3

19. januar 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

Brasils svar på Greta Thunberg
Beka fra urfolkstammen Munduruku i Xingu-området i Brasil er bare 16 år, men har allerede talt for både FN og Vatikanet. Flyt Frem har tidligere omtalt brannene i Amazonas og hvordan miljøkriminaliteten i Brasil har blomstret under Jair Bolsonaro. Nå ber Beka verden om hjelp til å beskytte regnskogen mot de brasilianske myndighetenes prosjekter, skriver Reuters.

Forventet økonomisk vekst sør for Sahara nedjusteres
Verdensbanken har justert den forventede økonomiske veksten i områdene sør for Sahara til 2,9% fra 3,2% som tidligere meldt, skriver Africa News.

Kroatisk politi anklages for vold mot migranter
For to uker siden skrev Flyt Frem om at Kroatia tok over presidentskapet i Det europeiske råd fra 1. januar 2020. Denne uka melder Al Jazeera at politiet i landet blir anklaget for å utøve vold mot migranter som forsøker å ta seg inn i Europa over Kroatias grense mot Bosnia og Hercegovina. Det har også vært rapportert tilfeller av vold mot journalister i området, samt stjeling fra migrantene. Kritikere mener landet ønsker å vise EU at de har en streng grensekontroll som kan kvalifisere til medlemskap i Schengen-samarbeidet.

Hendelsene rapporteres i overkant av ett år før landet skal markere at det er 30 år siden starten av krigen som drev over 200 000 kroatere på flukt.

Skogbrann erstattes av enorme mengder regn i Australia. New Zealand gjør klimaendringer til viktig pensum i skolen
Flyt Frem har tidligere denne uka omtalt de enorme skogbrannene i Australia. Nå blir flere av brannene slukket av lenge etterlengtet regn, men regnet kommer i så store mengder at det kan medføre jordskred eller gjøre ytterligere skade på brannskadde trær, skriver NRK. Samtidig blir nabolandet New Zealand foregangsland på å undervise barn og unge om klimaendringer i skolen, melder The Guardian.

Miljø

Amerikansk domstol avviser unge klimaforkjemperes krav
I 2015 gikk 21 barn og unge i alderen 8 til 19 år til sak mot amerikanske myndigheter. Påstanden deres er at de har en konstitusjonell rett til å bli beskyttet mot klimaendringer, som amerikanske myndigheter har brutt ved å kjenne til effekten av CO2-utslipp, uten å gjøre noe med det. Denne uka melder Reuters at domstolen har kommet til at kravet ikke har juridisk grunnlag i amerikansk rett.

Helse

Vest-afrikanske ledere ønsker å bekjempe falske legemidler
Syv vest-afrikanske ledere er denne uka samlet i Togo for å adressere problemene som følger av ulovlig, men utbredt salg av falske legemidler. Til Al Jazeera oppgir Verdens helseorganisasjon at hundretusenvis av mennesker dør av falske legemidler hvert år i Afrika. Medisinene kommer hovedsakelig fra Kina, India og Nigeria. Til Africa News sier eksperter at problemet også skyldes svak grensekontroll og dårlig styring av helsesystemet.

Likestilling og identitet

Likekjønnet ekteskap gjort lovlig i Nord-Irland
Fra mandag av kan personer med samme kjønn gifte seg i Nord-Irland. Par som allerede har giftet seg andre steder vil få sine ekteskap juridisk anerkjent, skriver BBC.

Norge

Norge henter IS-kvinne med barn fra Al-Hol-leiren
Tirsdag ble det kjent at regjeringen har besluttet å hente en norsk kvinnen og hennes to barn tilbake til Norge fra tidligere IS-kontrollerte områder. Bakgrunnen for operasjonen er at ett av barna, en gutt på 5 år, er alvorlig syk. De kurdiske selvstyremyndighetene i området har forhandlet frem løsningen, da de ikke ønsket å splitte barnet fra moren, slik norske myndigheter først foreslo.

Offentliggjøringen av avgjørelsen har medført misnøye i grasrota i FrP, og partiet har truet med å gå ut av regjering.

Ved ankomst på Gardermoen ble kvinnen pågrepet og siktet for deltakelse i to terrororganisasjoner. PST mener likevel at denne ene situasjonen ikke endrer trusselbildet i Norge, skriver NRK.