Kvinne leser avisen

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 2

11. januar 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

Hva skjer videre med Iran og USA?

Etter USA drepte den iranske generalen Qasem Soleimani fredag i forrige uke, har Iran angrepet to amerikansk-ledede baser i Irak med raketter. Hvordan forholdet mellom Iran og USA utvikler seg framover er vanskelig å si, men eksperter legger fram for Nettavisen at ingen ønsker storkrig. De rundt 70 norske soldatene i Irak har hevet beredskapen, melder NRK, som har en side med live-oppdateringer for å følge saken.

Ukrainsk passasjerfly skutt ned av iransk militære

Iran innrømmer at de skjøt ned et fly ved et uhell, melder Al Jazeera. Flyet, som var på vei til Kiev i Ukraina, ble skutt ned av en iransk militær missil rett etter avgang fra Teheran. Alle 176 mennesker om bord omkom, bl.a. 9 svensker, melder NRK.

Kampen mot Kina fortsetter i Taiwan med gjenvalgt leder

Tsai Ing-wen vinner valget igjen i Taiwan, melder BBC. Hun vant med 57% av stemmene, og vil fortsette jobben som president mot et mer selvstendig Taiwan, med mer frihet fra Kina. Reuters melder at dette kan gjøre forholdet til Kina enda mer anstrengt.

Miljø

Skogbrannen i Australia får konsekvenser for andre land

Faren for skogbrann i Australia ble allerede meldt for 12 år siden i en rapport, melder Aftenposten. Røyken fra skogbrannene har blitt ført med vinden til Sør-Amerika og antagelig Antarktika, og fører til dårlig luftkvalitet, melder Reuters. Totalt har 27 mennesker mistet livet i brannen, og et stort antall dyr. En oppsummering er tilgjengelig fra CNN.

Helse

Angst og bekymring er to forskjellige ting - psykologen Appelkvist forklarer

Psykolog Rut Appelkvist er bekymret for at alvorlige psykiske problemer blir brukt om dagligdagse problemer. «Angst er den nye glutenallergien», skriver Appelkvist i en kronikk til NRK. Psykologen mener at åpenhet er bra, men at man bør være forsiktig med hvilken uttrykk man bruker.

Maratonløping reduserer risikoen for karsykdommer

Maratonløpere får bedre, mer elastiske pulsårer av å løpe, melder BBC. Forskere har kommet fram til at sjansen for å få karsykdommer reduseres hos løperne, da blodårenes “biologiske alder” reduseres med fire år.

Likestilling og identitet

Rettsaken mot Weinstein har begynt

Harvey Weinstein er dømt for voldtekt av retten i Los Angeles, og kan risikere 28 år i fengsel, melder BBC. Anklagene mot Weinstein ble kjent i 2017, kjent som «Weinstein-effekten», og har vært med på å sparke i gang #metoo kampanjen. NRK viser en dokumentar om Weinstein og Hollywoods skyggesider.

Kashmir er inne i sin sjette måned uten internett

The Wire oppdaterer oss på at Kashmir enda ikke har fått tilbake internettet sitt. Internettet har vært stengt siden 5. august i fjor. Dette er med på å isolere Kashmir mer og hindrer journalister i sitt arbeid. Nettet har vært stengt i over et halvt år, og er det lengste internettforbudet i verden så langt.

Norge

Den 82 år gamle kongen er innlagt på sykehuset

Kong Harald innlagt på sykehuset for svimmelhet, melder NRK. Kongen blir sykemeldt i to uker, og forhåpentligvis utskrevet i neste uke.

Skal ha brukt kniv for å true barna til å ikke fortelle noe

Far dømt til 9 års fengsel for mishandling og voldtekt av sine egne barn, melder NRK. Sjubarnsfaren fra et land i Midtøsten ble dømt i Nord-Troms tingrett, og må i tillegg betale 13 millioner i erstatning til barna.