Illustrasjonsbilde av en kvinne som leser avisen tatt av The Creative Exchange fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert

5. januar 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

FN sender fredsbevarende styrker til PK5-området i Bangui
Væpnet konflikt mellom lokale handelsmenn og milits-medlemmer har pågått over flere dager i hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk. FN har nå satt inn fredsbevarende styrker i det konfliktrammede området kalt PK5, skriver Al Jazeera. Konflikten skal være økonomisk motivert og forekommer samtidig som nødhjelpsorganisasjoner i landet advarer mot en forestående humanitær krise.

Situasjonen spent etter amerikanske styrker drepte iransk general i Irak
Fredag denne uka utførte amerikanske styrker et dødelig angrep mot den iranske generalen Qassem Soleimani. Angrepet har skapt bekymring for at spenningen mellom USA og Iran vil eskalere til en militær konflikt som vil utspille seg i Irak eller Syria, skriver Al Jazeera.

Balkanske land håper på EU-utvidelse når Kroatia overtar presidentskapet
Fra 1. januar 2020 tok Kroatia over etter Finland som president for Det europeiske råd. Dermed håper nå nærliggende land som Bosnia og Hercegovina, Nord-Makedonia og Albania på at fremtidig medlemskap vil komme høyere på agendaen i EU, skriver Euronews.

Nyheter å følge med på i Latin-Amerika i 2020
De ukentlige nyhetsoppdateringene på Flyt Frem i 2019 har vært preget av de enorme demonstrasjonene i Latin-Amerika. I en liste oppsummerer Al Jazeera ti punkter du bør følge utviklingen av i 2020.

Miljø

Danmark og Storbritannia når milepæler innen fornybar energi
I 2019 kom halvparten av Danmarks el-forbruk fra vind- og solkraft. Også for Storbritannia var 2019 det “reneste” året for energiforbruk som er registrert ettersom 48,5% av energi kom fra fornybare kilder. Til sammenlikning var denne andelen bare 2,3 % i 1990. Dette melder Euronews.

Helse

Forskning kan hjelpe land med knapphet på ressurser å få mest mulig helse for pengene
Forskere fra University of Addis Ababa, Harvard og UiB har kartlagt hvilke helsetiltak som vil være mest kostnadseffektive i Etiopia. I omtalen av studien på forskning.no fremgår det at slike kostnads-nytte-analyser er viktige verktøy for å gjøre helsepolitiske prioriteringer som forbedrer folkehelsen.

Likestilling og identitet

Britisk minister utvider folks begreper om seksuelle minoriteter
Den britiske ministeren Layla Moran kom ut som panseksuell på sosiale medier. Den offentlige uttalelsen hennes har fått flere til å undersøke hva denne panseksualitet innebærer, skriver Euronews. Panseksualitet defineres som seksuell tiltrekning til personer uavhengig av kjønn og legning.

Norge

Feilsortert litiumbatteri forårsaket eksplosjonsartet brann i søppelanlegg
Et litiumbatteri forårsaket en eksplosjonsartet brann i et søppelanlegg i Bodø, skriver NRK. I 2019 startet 8 branner i sorteringsanlegg på denne måten. Så langt har ingen blitt skadet, men ansatt