Ilustrasjonsbilde av en kvinne som leser en avis tatt av Tran Mau Tri Tam fra Unsplash

Uken som gikk: kort oppsummert; uke 52

29. desember 2019

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

Israels statsminister Netanyahu vant ledervalg i partiet Likud
Israels statsminister Netanyahu vant ledervalget i partiet Likud melder Aftenposten. Det var første gang Netanyahu har blitt utfordret i Likud siden han ble valgt for over 10 år siden. Han er dermed partiets fanebærer når det er valg i Israel i mars 2020. Han kan da bli gjenvalgt som statsminister.

Flere drept og skadd i bilbombeangrep i Mogadishu
Minst 90 personer ble drept og over 100 personer ble skadd av en bilbombe i Somalias hovedstad Mogadishu. Hvem som står bak angrepet er enda usikkert melder NRK. “Lørdagens bombe var det verste angrepet i Mogadishu siden den ødeleggende 2017 bomben som drepte hundrevis av mennesker”, skriver Aljazeera. FNs generalsekretær General Antonio Guterres har fordømt angrepet.

Mer enn 235,000 mennesker flykter fra sørvest Syria
De to siste ukene har over 235,000 mennesker flyktet fra Idlib regionen ifølge FN, mens det pågår luftangrep  gjennomført av russiske og syriske regjeringsstyrker skriver Aljazeera.

Passasjerfly styrtet i Kasakhstan
Minst 12 personer ble drept da et passasjerflyet styrtet rett etter avgang utenfor Almaty, Kasakhstan. Flyet skulle til landets hovedstad Nur-Sultan melder CNN.

Ny statsborgerlov skaper opprør i India
Som tidligere skrevet om i Flyt Frem så fortsetter den nye statsborgerloven i India å skape opprør i landet. Dette melder BBC. FN kaller loven diskriminerende. Med bakgrunn i disse opprørene og demonstrasjonen ble en norsk kvinne kastet ut av India fordi hun delte bilde fra demonstrasjonen på nett og viste sin støtte, ifølge NRK.

Miljø

Fiskeriene påvirkes av klimaendringene
De siste fire årene har et internasjonalt forskerteam forsket på hvordan klima og fiskeri påvirker fiskesamfunn i de viktige havområdene ved Øst-Grønland skriver Kyst og Fjord. Vanntemperaturene har blant annet steget. Forskerne har funnet at artsrikdommen har avtatt og forekomsten av fisk har også gått ned, sier doktorgradsstipendiat Margrete Emblemsvåg i Kyst og Fjord.

Varmeklatt funnet i havet utenfor New Zealand
En enorm «varmeklatt» på over en million kvadratkilometer, er funnet utenfor New Zealand i sør i Stillehavet, skriver NRK. “Det er det største området på planeten med temperaturer over normalen nå. Vanligvis er temperaturen der rundt 15 grader, men nå er den rundt 20, sier Vær- og klimaforsker ved Victoria-universitetet i New Zealands hovedstad Wellington, James Renwick. Om det skyldes klimaforandringer eller er et naturlig fenomen har ikke forskerne funnet ut enda melder NRK.

Helse

Nesten fullført arbeid mot ebola utbrudd hindret av økt vold i Den demokratiske republikken Kongo.
Vanskelig for hjelpearbeidere å fullføre arbeidet mot ebola utbrudd i Kongo på grunn av uro og vold skriver the Guardian. “Hver gang vi er i nærheten [av å fullstendig kontrollere utbruddet] oppstår sikkerhetsutfordringer som slår oss ned igjen”, sier Mike Ryan, executive director of the World Health Organization’s (WHO) health emergencies programme til The Guardian.

Likestilling og identitet

Lavterskel domstol for seksuell trakassering i Norge
Likestillingsombudet og Diskrimineringsnemnda melder om ny «lavterskel-domstol» for metoo-saker fra nyttår ifølge Aftenposten. Dette er et gratis-tilbud for personer utsatt for seksuell trakassering.

Norge

Fakkeltog for Ari Behn etter dødsfall, skriver Dagbladet
Ari Behn, forfatter og billedkunstner, tidligere gift med Prinsesse Märtha Louise, tok selvmord 1. juledag, melder kongehuset.

Igjen står ambulanseflyene i Finnmark på bakken
Ambulanseflyene i Finnmark står igjen på bakken, og har gjort det store deler av julen skriver NRK. Babcock melder om syke og for få ansatte.