En haug med aviser

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 51

22. desember 2019

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

Riksrett mot president Donald Trump i USA. 18. Desember var det et klart flertall i Representantenes hus i USA som sier ja til riksrett mot president Trump. “Flertallet mener at presidenten både misbrukte sin makt i Ukraina-saken, og at han forsøkte å hindre etterforskningen”, skriver NRK. I Representantenes hus har Demokratene flertall. Det er i Senatet, hvor republikanerne har flertall at saken skal avgjøres.  President Trump er den tredje presidenten i USA stilt for riksrett. Les mer på NRK URIX for mer innsikt og BBC sin enkle guide til Riksrett mot president Trump.

Verdenssamfunnet må gjøre mer for flyktninger sier FNs Generalsekretær. Det første Global Refugee Forum holdt i Geneve, Sveits mens 70.8 millioner mennesker er fordrevne globalt, inkludert 25.9 million flyktninger. “Nå mer enn noen gang trenger vi internasjonalt samarbeid og pratiske og effektiv respons… Vi trenger bedre svar for de som flykter, og bedre hjelp til lokalsamfunn og land som tar de imot”, sa FNs generalsekretør António Guterres i åpningstalen. Forumet som varte i to dager kom med felles løfter for å forbedre inkludering av flyktninger, utdanning og jobbmuligheter, skriver UNHCR.

Hundrevis av branner i Australia. De største byene i landet trues også av branner ifølge et brann tracker kart opprettholdt av forskere. Høyere temperaturer og vind gjør det verre skriver TIME. ”Når det er veldig varm, tørre og vindfulle værforhold, og alt dette skjer samtidig, så kan en brann fort komme ut av kontroll, sier Lesley Hughes fra miljø gruppen Climate Council of Australia til TIME.

Studenter i Kina protesterer mot redusering av ytringsfrihet på universiteter skriver New York Times.

Krever selvstendig statsminister i Irak. Flere tusen krever selvstendig statsminister i protester i Sør-Irak. Anti-regjeringsprotestene har pågått siden 1.oktober hvor 460 har mistet livet og over 25,000 har blitt skadet. Demonstrantene ønsker en fullstendig endring av et regime de ser på som korrupt og ineffektivt skriver Aljazeera.

Miljø

Økte temperaturer grunnet klimaendringer forkorter graviditeter skriver TIME. Høye temperaturer kan ha en direkte påvirkning på menneskelig svangerskapstid, inkludert risikoen for tidlig fødsel,  ifølge ny forskning publisert i Nature Climate Change.

Helse

Veganere må få i seg nok B12. Eksperter advarer at risikoen for B12 mangel ikke er en myte, skriver BBC. Personer som er veganere må sikre at de får i seg nok B12 og være oppmerksomme på om de har høye nok B12 nivåer.

Likestilling og identitet

Protester mot seksuell vold, victim blaming og statlig vold på hvert kontinent bortsett fra Antartika. Tusenvis av kvinner i 200 byer i 40 land har de siste ukene fremført en feministisk fremføring som protesterer mot seksuelle overgrep, victim blaming og statlig vold, skriver Aljazeera Fremføringen “A rapist in your path”, skapt av det Chilenske LasTesis feministiske kollektivet i byen Valporaiso, med hovedbudskapet “og det er ikke min feil, heller ikke hvor jeg var, eller hvordan jeg gikk kledd” protesterer mot voldtektskultur.

Norge

Ministerendring i regjeringen. Frp sitt ønske om ha nestlederne sine i regjeringen skal være bakgrunn for endringen, skriver NRK. Sylvi Listhaug (Frp) er ny olje-og energiminister etter Kjell-Børge Freiberg (FrP). Terje Søviknes (Frp) gjør comeback i regjeringen som eldre- og folkehelseminister.