Illustrasjonsbilde av mann i hvit t-skjorte som holder en avis, tatt av Priscilla Du Preez fra Unsplash

Uken som gikk kort oppsummert, uke 50

15. desember 2019

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Verden

Store protester mot valgresultat i Algerie

Torsdag ble det holdt presidentvalg i Algerie. Landets tidligere president gjennom 30 år, Abdelaziz Bouteflika, ble tvunget til å gå av i april i år. Gjennom hele 2019 har det blitt arrangert demonstrasjoner i landet, i håp om politisk endring. Mange mente at torsdagens valg ikke var et reelt demokratisk valg og bare i underkant av 40% av velgerne stemte. Vinneren av valget ble Abdelmadjid Tebboune, tidligere statsminister under Bouteflika. Titusenvis av mennesker har tatt til gatene i protest, skriver BBC.

Ny regjering i Finland - finansministeren må beklage etter bare tre dager

Denne uka fikk Finland ny regjering bestående utelukkende av kvinner, hvorav 4 av 5 er unge 30 år gamle. Få dager senere postet finansminister Katri Kulmuni et innlegg på Instagram, hvor hun la opp til en avstemning om hvorvidt kvinner med finsk statsborgerskap i Al Hol-leiren i Syria skal få komme tilbake til landet sammen med sine barn eller om bare barna skal hentes ut. Innlegget møtte mye kritikk i sosiale medier, blant annet fra Human Rights Watch, og den ferske finansministeren har beklaget, skriver EuroNews.

USA innfører 12 uker betalt foreldrepermisjon for føderalt ansatte

Som siste land i OECD innfører USA nå 12 ukers foreldrepermisjon for føderalt ansatte, skriver NRK. Hittil har offentlig ansatte hatt rett på ulønnet permisjon i denne perioden, men får nå samme tilbud som lenge har vært vanlig i store, private firma i landet. Norge har hatt lønnet foreldrepermisjon siden 1978 og den utgjør i dag 46 uker.

Store protester mot diskriminerende lovforslag i India

En lov som vil gjøre det lettere for personer fra ikke-muslimske minoriteter å søke statsborgerskap i India har møtt store protester i landet. Protestantene mener forskjellsbehandlingen, hvor muslimer ikke får samme mulighet, er i strid med landets grunnlov, skriver Al Jazeera.

Politi og spesialstyrker i Chile har begått menneskerettsbrudd mot demonstranter

Flyt Frem har tidligere omtalt de enorme demonstrasjonene som har pågått i Chile de siste månedene. FNs Høykommissær for menneskerettigheter rapporterer nå om en rekke menneskerettsbrudd utført av politistyrker mot demonstrantene. Bruddene inkluderer både drap, tortur og seksuell vold. Forsøk på å holde topp-politikere ansvarlige for hendelsene har hittil hatt varierende resultater, skriver Al Jazeera.


Miljø

Skuffelse over siste utkast til klimaavtale

FNs klimatoppmøte, COP25, nærmer seg slutten i Madrid. Toppmøtet skal munne ut i en avtale mellom landene som deltar, men det har vært uenighet om hvor ambisiøse mål landene skal sette seg. Spesielt økonomiske forpliktelser og ordninger har vært gjenstand for uenighet. Lørdag ble et utkast kjent, hvor det er tydelig at de rike, minst ambisiøse landene har fått gjennomslag. Nå raser miljøorganisasjoner og aktivister mot tekstforslaget, skriver NRK.


Helse

Barn uten kontakt med mor eller far etter skilsmisse har oftere helseplager

Hodeverk, nakkesmerter, psykiske helseplager og lavere selvtillit er blant resultatene en ny studie har funnet blant barn som ikke har kontakt med en av sine foreldre etter skilsmisse. Nesten 40% av norske barn opplever at foreldrene deres går fra hverandre før de når slutten av tenårene og det er som oftest far barnet blir mindre fortrolig med etter skilsmisse, skriver NRK.


Likestilling og identitet

Greta Thunberg kåret til “Person of the Year” i TIME Magazine

Hvert år siden 1927 har TIME Magazine kåret “Person of the Year”. Personen skal “for better or for worse… has done the most influence to the events of the year”. Bare et lite knippe kvinner har blitt portrettert i denne årlige spesialutgaven av magasinet, og frem til 1999 var kåringen mest omtalt som “Man of the Year”. Wallis Simpson, dronning Elizabeth II, Corazon Aquino og Angela Merkel er de eneste kvinnene som har blitt portrettert alene. Greta Thunberg er den aller yngste personen til å bli kåret.

Norge

Kultur fra Setesdal får plass på UNESCOs verdensarvliste

Stev, folkedans og musikk fra Setesdal får plass på UNESCOs verdensarvliste for immateriell kunst. Representant fra Setesdal Spelemannslag er fornøyd og stolt i møte med NRK.