En avis ligger på ett sete i offentlig transport

Uken som gikk: kort oppsummert, uke 48

30. november 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Ukas utvalgte nyheter

Verden

Malta's statsminister går av

Malta sin statsminister Joseph Muscat har vært under press fra befolkningen skriver BBC, hvor tusener demonstrere i hovedstaden Valletta med kravet om at han må gå av etter drapsetterforskningen av den 53 år gamle anti-korrupsjon aktivisten og journalisten Daphne Caruana Galizia som ble drept i 2017. Statsministeren går av så snart hans etterfølger er valgt.

Terrorangrep i London

På fredag ble London Bridge utstatt for et terrorangrep hvor to personer ble drept og tre såret ifølge NRK. Mannen som angrep ble skutt og drept av britisk politi, er kjent av politiet og har forbindelser til terrornettverk.

Demonstrasjonene i Iraq fortsetter

Voldlige demonstrasjoner, igangsatt etter frustrasjon over korrupsjon, dårlig regjering og høy arbeidsledighet, som startet forrige måned fortsetter i Iraq til tross for at statsminister Adel Abdul Mahdi lovet å gå av for å roe ned volden skriver Reuters.

Fredfull protester i Hong Kong endte voldelig

Ti tusener av pro-demokrati, anti-regjering demonstranter returnerte til gatene i Hong Kong denne søndagen skriver Reuters. Demonstrasjonen var lovelig og startet fredfult, men endte i blokkerte gater, vandaliserte butikker og restauranter og flere arresterte.

Miljø

Forskere ved The International Center for Tropical Agriculture (CIAT) har analysert verdens matsystem ved bruk av beregninger av klimagasser, avlingsmangfold og mattap prosenter. Resultatene har blitt formidlet i et omfattende kart som viser verdens ledende land (Canada, England og Sveits) samt de som faller bak (India, Bangladesh og Jordan) i bærekraftig mat-produksjon.

"Climate strike" er årets ord. Collins English Dictionary valgte "climate strike" til å definere året 2019.

Helse

Snus kan ha en rekke helseskadelige effekter

Folkehelseinstituttet har nå sluppet en ny rapport som viser at snus er mer skadelig en hittil antatt. Med en lang liste over nye helseskadelige effekter setter FHI til side den store «Araghi»-samlestudien fra 2017.

Likestilling

#metoo spres i Tunisia

Hashtagen #EnaZeda, som betyr #metoo på tunisisk arabisk, sprer seg i Tunisia etter at en mann ble fotografert i oktober mastruberende fremfor en videregående skole skriver BBC. Den påståtte mannen er nyvalgte ministeren, Zouheir Makhlouf, som nekter for anklagelsen. Kvinner har samlet seg utenfor parliamentet for å kreve at saken blir etterforsket.

Banebrytende transseksuell modell

Første høy profilerte transmannlige model går catwalken i Paris skriver BBC , et mindre vanlig syn enn transkvinner, som har skapt overskrifter siden modell Lea T var den første åpne transkvinnen til å fronte motehuset Givenchy sin kampanje 2010.

Norge

Aftenposten har kartlagt 128.000 avvik fra norske sykehjem, som viser at hver dag utøver eldre vold på norske sykehjem. Eldreminister Sylvi Listhaug sier at hun er sjokkert, og har bedt Helsedirektoratet kartlegge situasjonen på sykehjemmene.