Kvinne leser avisen på en kafé

Uken som gikk: kort oppsummert

24. november 2019

Hold deg selv oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling, helse og Norge.

Ukas utvalgte nyheter

Verden

Politiet i Zimbabwe brukte vold for å hindre tilhengere av opposisjonsparti i å samles

Tilhengere av opposisjonspartiet Movement for Democratic Change samlet seg onsdag for å høre partilederen tale. Politiet hadde blokkert veiene til lokalet i et forsøk for å hindre samlingen, og tok etterhvert i bruk batonger for å spre de oppmøtte. Den politiske spenningen har økt i Zimbabwe den siste tiden, skriver Al Jazeera. Landet er rammet av en alvorlig økonomisk krise. Blant annet har en legestreik i offentlig sektor, som har pågått siden september, paralysert landets sykehus.

Rekordmange velgere forventet å stemme i lokalt valg i Hong Kong

Denne helga skal det avholdes lokale valg i Hong Kong. Over 4,1 millioner hongkongere har registrert seg som velgere. Den siste uka har sammenstøt mellom demonstrantene og myndighetene eskalert. Det er første gang det avholdes valg siden de store protestene startet i juni i år. Resultatene kan gi en pekepinn for veien videre for byen, skriver South China Morning Post.

Polske arbeidere flytter tilbake til Polen

God økonomi i Polen har medført en reduksjon i polske arbeidere utenfor Polen på 85 000 personer. Usikkerhet rundt situasjonen etter Brexit har gjort at det særlig i Storbritannia har vært en merkbar reduksjon i polske arbeidere. Tyskland er nå det landet i Europa med flest polske arbeidere utenfor Polen, skriver Al Jazeera.

USAs asylavtale med Guatemala blir kritisert av forkjempere for flyktningers rettigheter

USA har inngått en avtale med Guatemala om retur av asylsøkere. Avtalen ble tatt i bruk for første gang denne uka, da en ung mann ble henvist til å søke asyl i Guatemala. Forkjempere for flyktningers rettigheter har kritisert avtalen på bakgrunn av at landet ikke kan regnes som et såkalt trygt tredjeland, skriver Al Jazeera.

Over 200 000 mennesker deltok i protester mot regjeringen i Colombia

Demonstrasjonene kommer inn i rekken av enorme protester i Ecuador, Chile og Bolivia den siste tida. Demonstrantenes krav vil kreve omfattende endringer i colombiansk politikk, skriver Al Jazeera.

Miljø

Kenya tar i bruk teknologi som gjør det mulig å tilpasse seg klimaendringer

I Kenya lanseres systemet “Climate Atlas” som skal forutsi virkningen av klimaendringene på landbruket på fylkesnivå. Teknologien skal gjøre det mulig for bønder, investorer og politikere å tilpasse seg klimaendringer, og på denne måten forebygge negative konsekvenser. Dette melder Thomson Reuters Foundation.

Helse

Fortsatt mulig å nå mål om å redusere bruk av antibiotika

I 2016 satt helsetjenesten i Norge 5 mål for å redusere bruken av antibiotika innen utgangen av 2020. Årsaken til dette er at antibiotikaresistente bakterier kan utgjøre en dødelig trussel. Samlet ligger norsk helsevesen nå an til å nå 1 av 5 mål, men dersom leger og ledere lærer av de foretakene som har hatt størst reduksjon er målene fortsatt mulig å nå, skriver Helseaktuelt.

Likestilling og identitet

Titusener demonstrerer i Frankrike mot vold i hjemmet

I blant annet Paris, Lyon, Strasbourg og Bordeaux tok tusenvis av mennesker til gatene for å kreve bedre tiltak mot vold i hjemmet og oppfølging av ofre for slik vold, melder Reuters.

Norge

Folketallet i distriktene synker raskere enn forventet

Blant årsakene til at folketallet synker i distriktskommuner er lave fødselstall, sentralisering og svak arbeidsplassvekst. Spesielt i Nordland er fraflyttinga stor, skriver NRK.