mann leser avis

Uken som gikk: kort oppsummering

19. juli 2020

Hold deg oppdatert via vår oppsummering av utvalgte nyheter og oppdateringer om verden, miljø, likestilling og identitet, helse og Norge.

Verden

FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter vedtatt
Resolusjon som vil bidra til økt fokus på gjennomføring av FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter vedtatt ved konsensus av FNs menneskerettighetsråd 17. juli rapporterer regjeringen.no.  “Gjennom denne resolusjonen sender Menneskerettighetsrådet et klart budskap til stater og selskaper om at tiltak for å bøte på de økonomiske effektene av covid-19 ikke må skje på bekostning av menneskerettighetene. Tiltakene må bidra til å fremme ansvarlig næringsliv i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter”, sier statssekretær Marianne Hagen til regjeringen.no.

Grensekamp mellom Armenia og Aserbajdsjan eskalerer
I det verste utbruddet av fiendtlighetene på flere år mellom Armenia og Azerbijan har minst 16 personer blitt drept denne uken, skriver AP News. Tjenestemenn på begge sider skylder på hverandre for å ha startet, rapporterer AP News. Dette sammenstøtet mellom landenes tropper er den mest seriøse tilspissingen i fiendtligheter siden 2016, da flere ble drept i løpet av fire dager med kamp. Nabolandene har vært fastlåst i en konflikt over Nagorno-Karabakh  regionen siden krigen endte der i 1994. Regionen er en del av Aserbajdsjan som har vært kontrollert av etniske armenske styrker som er støttet av Armenia, ifølge AP News. Internasjonale forsøk på å avgjøre konflikten har stoppet opp, skriver AP News.

Luftangrep i nordvest Yemen drepte 7 barn og 2 kvinner rapporterer FN
Luftangrepet, mandag 13.juli, som drepte 9 personer er den siste eskaleringen av konflikten som er en av de verste humanitære krisene i verden hvor tusenvis av sivile mennesker er drept rapporterer FN, skriver AP News.

Polen sin president Andrezej Duda gjenvalgt
Med 51.2% av stemmene ved valget forrige søndag, 12.juli, ble Duda som er en sosial-konservativ alliert med regjeringen som ledes av nasjonalistiske Law and Justice (PiS) partiet gjenvalgt, rapporterer BBC. Han vant såvidt over utfordreren Rafal Trzaskowski, som er den sosialliberale ordføreren av Warsaw. Duda vant med det som er den minste presidentvalg seier-marginen siden slutten av kommunismen i 1989, skriver BBC.

Helse

Rekordhøyt antall nye COVID-19 smittede i løpet av ett døgn
Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer om rekordhøy global økning i antall COVID-19 smittede i løpet av 24-timer, skriver BBC. 260,000 nye tilfeller i løpet av ett døgn. Dette er det høyeste antallet nye smittede i løpet av ett døgn siden pandemien startet. USA, Brasil, India og Sør-Afrika hadde de største økningene, rapporterer BBC. Det totale antallet bekreftede smittede passerte lørdag, 18.juli, 14 millioner. Det er registrert at 600,000 mennesker har dødd, ifølge statistikk fra John Hopkins University. 

Flere rapporterte Ebola tilfeller i vestlige DR nå enn i 2018
Rapporterte Ebola tilfeller i vestlige Den Demokratiske Republikken Kongo (DR) har passert utbrudd tallene i samme region i 2018, ifølge talspersoner fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), rapporterer VOA News.

Miljø

Ny forskning: Globale utslipp av drivhusgassen metan økt med 9% det siste tiåret 
Globale metan-utslipp har økt med 9% det siste tiåret ifølge ny studie gjort at 90 forskere som en del av The Global Carbon Project. Dette medfører at jorden er på vei mot å oppvarmes med mer enn 3 grader innen slutten av århundre, ifølge studien skriver Bloomberg.

Metan (CH4) er en drivhusgass som har 28 ganger mer oppvarming-potensiale enn CO2, i løpet av et århundre. Metan-utslipp har økt siden 2007, og akselerert siden 2014, ifølge studien. Gjennomsnittlig økte årlige metan-utsplipp fra 546 million tonn i 2000-2007 perioden til 596 i perioden frem til 2017.

Likestilling og identitet

Homofil sex ikke lenger straffet med dødsstraff i Sudan - skeive blir heller fengslet
Sudan har stanset pisking og dødsstraff som straff for homofil sex - men skeive personer kan fortsatt bli kastet i fengsel for å elske den de elsker, skriver Pink News.

Norge

Likestillingsombudet vil ha kvitteringsordning for politisjekker
For å økte innsatsen mot etnisk profilering vil likestillingsombudet ha en ordning der de som blir kontrollert av politiet får en kvittering der bakgrunnen for kontrollen oppgis, skriver Aftenposten

Positive nyheter

Historisk avgjørelse i Saudi-Arabia: "En voksen, rasjonell kvinne som lever alene er ikke kriminell"
En domstol i Saudi-Arabia har avgjort at det ikke er ulovlig for voksne kvinner å bo alene i en historisk avgjørelse, skriver NRK. Dette kan bidra til mer likestilling i landet, rapporterer Gulf News. “Denne avgjørelsen kan gjøre at det blir slutt på tragiske historier som mange kvinner opplevde før”, sier menneskerettighetsadvokat Abdul Rahman Al Lahim til Gulf News. Foreldre fikk under den gamle «fraværsloven» lov til å politianmelde en kvinne hvis hun forsvant eller bodde alene uten forhåndsgodkjenning fra en verge.